.Od pewnego czasu borykam się z problemem, jaką lustrzankę wybrać. A więc opiszę to tak. Byłby to mój trzeci aparat, pierwszy miałem gdzieś 5 lat temu, ale niestety... Opcje w tych aparatach i jakość zdjęć mnie po prostu już nie zadowala. Dlatego na święta, bo miło jest dostać fajny prezent, a przy okazji, możliwe, że ceny spadną to chciałbym kupić lustrzankę. I zastanawiam się, czy kupić lepiej gorszą lustrzankę + obiektyw/y lepsze, czy może odwrotnie. Ale kombinuję z tego powodu, iż: szybko nie mam zamiaru wymieniać puszki, a na obiektywy z czasem się nazbiera i dokupi, więc to nie jest problem. Wiem, że na kicie jakość też nie jest powalająca, ale lepiej już się 'przyuczyć' wszystkich funkcji aparatu, z którymi nie miałem do czynienia i z nowymi ustawieniami. Co do fotografowania to chciałbym fotografować ludzi, na początku na tzw. 'sesjach' z chętnymi koleżankami. Podobają mi się także zdjęcia macro, a przeróżne krajobrazy w razie wycieczek, czy jakieś obiekty przydałoby się sfotografować. Ale nie można od razu wszystkiego, dlatego chciałbym się poradzić Was, jaką lustrzankę i obiektywy wybrać/dokupić w przyszłości/ew. filtry, nakładki, statywy, lampy itp, jeśli można to od razu z cennikiem orientacyjnym. Na początek mam do wydania jakieś 3000-3500zł, niezbyt dużo, ale jeśli mnie to wciągnie konkretnie to wiadomo, że dla pasji przeznaczy się większe sumy :).
Obecnie zastanawiałem się nad jakimś Nikonem D5000+obiektyw, bądź D90 + kit (chyba, że jego cena spadnie), a jeśli gorsza puszka to D60 + 2 obiektywy?. Inne firmy też mile widziane, choć jakoś do Nikonów mam 'największe przekonanie'. Wiem, że Canon 450D jest też w cenie Nikona D5000, ale jakoś 'w niego' się nie wtajemniczałem. Wiem, że dużo w fotografii zależy od umiejętności, a nie od sprzętu, dlatego chcę 'przejść na wyższy poziom' w fotografii. Bo manual w cyfrówce nie daje zbytnio dużego pola manewru... I chciałbym mieć sprzęt, który mi posłuży dłużej, w sensie dobrej jakości, ergonomii i wytrzymałości, bo na częste wymiany puszki/obiektywów raczej nie będę miał okazji, zresztą jak mówiłem wyżej. Nie będę już się więcej rozpisywał, może coś poradzicie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję :).