jak powszechnie wiadomo słowo "kultura" jest niedookreślone... teoretycy kultury wnoszą, że obecnie jest ok. 600 definicji tego słowa i każdy rozumie je inaczej...
podobnie, jest ze słowem "cywilizacja"..
chciałabym się dowiedzieć, czym dla was jest kultura i jak ją rozumiecie?
czy jest to tylko zbiór manier, a może całość obyczajów...a może realizacja ludzkich zamierzeń i pomysłów?
Czym jest kultura? strona 1 z 2
I`m Not Trying To Save HipHop,I`m Trying To Save My Son From OnomatoPeja....the Saga Continues .....http://www.youtube.com/watch?v=sBFx74laoGc
kultura duchowa, czyli odczuwam ją duchem to dla mnie muzyka, teatr, książki :)
kultura słowa czyli to dla mnie słowa które nie obrażają nikogo, są kulturalne

kultura fyziczna czyli tu już chodzi o dobre maniery i zachowanie.
jak dla mnie kultur ma dwa znaczenia:
1. Dobre maniery, czyli przyzwoite zachowanie się w towarzystwie, miejscu publicznym w konkretnej sytuacji> Używanie słów "dziękuję" ; "przepraszam" ; "proszę".
Oraz zachowanie dystansu do pewnych kewstii i nie dopuszczenie do wyładowaniu swich emocji na kimś/czymś.
2. Zbiór tradycji, historii o danym państwie/narodzie, języki, stroje narodowe.
wszystko co Nas otacza i jest ogólnodostępne jest kulturą , rzeczy materialne sa dorobkiem ludzkim , z którego korzystają tez inni więc jak najbardziej jest zaliczane do dorobku kulturalnego , tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie są zaliczane do kultury, sztuka w każdym tego słowa znaczeniu jest kulturą, człowiek sam w sobie jest w mniejszym lub większym stopniu kulturalny i tworzy systemy kulturalne tu mam na myśli subkultury, które także w jakimś stopniu przyczyniają się do rozwoju i unowoczesniania , szerzenia znaczenia "kultury"