olciaaa015
olciaaa015
  30 июля 2008 (pierwszy post)
Witam.

Czytaliście może Sagę o Ludziach Lodu Margit Sandemo?
Ile części pochłonęliście ? Podobała się ?

Strasznie podobało mi się pierwszych 6 tomów, bo tyle zdobyłam na razie, najbardziej zaskakujące jest to, że wszyscy Ludzie Lodu są ze sobą powiązani i jest takich tomów 47... Książki czyta się bardzo przyjemnie i szybko, z ciekawością czeka się na następne części, gdy umiera jakiś bohater, czuć faktycznie jego brak, wszystko jest fajnie, obrazowo opisane. Świetne książki, szczególnie gdy lubi się literaturę fantastyczną z elementami historycznymi dot. gł. Skandynawii i reszty Europy :tak:

Recenzja.
Akcja opowieści rozgrywa się na przestrzeni XVI, XVII, XVIII, XIX i XX wieku, głównie w krajach skandynawskich: Norwegii, Szwecji i Danii. Saga opowiada o dziejach pewnego rodu, nazwanego Ludźmi Lodu, którego przodek, Tengel Zły, zawarł pakt z diabłem w celu otrzymania daru nieśmiertelności. W zamian za to przynajmniej jedna osoba w każdym pokoleniu jego rodu musiała zostać "dotknięta", to jest służyć złu. Pewnego razu jeden z dotkniętych spróbował zniszczyć zło tkwiące w jego naturze i przemienić je w dobro, został więc nazwany Tengelem Dobrym. Saga o Ludziach Lodu opowiada o nim i jego rodzinie, głównie zaś o kobietach wywodzących się z tego rodu.

Cały ród Ludzi Lodu.
http://republika.pl/blog_ii_400237/1381915/tr/saga_o_ludziach_lodu_-_potomkowie_tenbgela_dobrego.png

Pozdrawiam ciepło. *:
GreenPrincess92
GreenPrincess92
  31 июля 2008
no a ja niestety nie czytalam ;/ :and: ale skoro taka fajna to musze sie wziasc w garsc i poczytac :crylol:
666kamilka666
666kamilka666
  31 июля 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: właśnie słyszałam o tym jak natchnęło autorkę.. ale jeszcze do ostatniej sagi nie dotarłam, nie wiem skąd wziąść dalsze części...

Najgorsza będzie 46.. Będzie tam napisane jak musieli dojść do naczynia.. Nawet sobie nie wyobrażasz jakie obrzydlistwo wymyślił Tengel :and:

margotka
margotka: najbardziej przypadła mi go gustu postać: Sol i Villemo

Dwie najgorsze czarownice ;d
olciaaa015
olciaaa015
  31 июля 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Najgorsza będzie 46.. Będzie tam napisane jak musieli dojść do naczynia.. Nawet sobie nie wyobrażasz jakie obrzydlistwo wymyślił Tengel

To Tengel będzie tak długo żył ? ;> Bo już coś mi sie pomieszało :woot:
moh3rka
moh3rka
  31 июля 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Czytaliście może Sagę o Ludziach Lodu Margit Sandemo? Ile części pochłonęliście ? Podobała się ?

przeczytalam tylko 1 tom. :and:
ale chyba ze 100 razy juz. :mrgreen: strasznie mi sie podoba. :zakochany:
jutro wlasnie wybieram sie do biblioteki i spojrzę czy bedzie następny. ;]
moh3rka
moh3rka
  31 июля 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: To Tengel będzie tak długo żył ? ;> Bo już coś mi sie pomieszało

tu chyba chodzi o tego starego Tengela co pochowal ten garnek. :woot:
olciaaa015
olciaaa015
  31 июля 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: tu chyba chodzi o tego starego Tengela co pochowal ten garnek.

Nie, był też Tengel dobry, mąż Silje.
Anusia9300
Anusia9300
  31 июля 2008

Kocham tą Sagę .!
Dzięki niej rozwinął się mój talent pisarski [nie chwaląc się xdd]
Pierwsze książki, na których płakałam, gdy ktoś umierał, ściskało mnie serce ze strachu, gdy działo się coś złego, śmiałam się do rozpuku, gdy były sceny wprawiające ludzi w dobry humor. Naprawdę, cudowne książki ; ))
Sol, Villemo, Tengel Dobry, Dominik, Cecilia. Moje ulubione postacie ; DD
Oczywiście z każdą następną częścią wczuwałam się w postać każdego bohatera i tym samym on stawał się tym "moim ulubionym" xdd
Ale fakt faktem że nie znosiłam Sunnivy : PP Boże, jak ja jej nie cierpiałam xdd
Książki warte przeczytania ; ))

666kamilka666
666kamilka666
  31 июля 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: To Tengel będzie tak długo żył ? ;> Bo już coś mi sie pomieszało

Tengel Zły!
Obudził się, i wiesz był wyścig po tą wodę ze źródła zła..
Makabra..

Konto usunięte
Konto usunięte: jutro wlasnie wybieram sie do biblioteki i spojrzę czy bedzie następny. ;]

W Klubie Dla Ciebie możesz zamówić. Ja tak zrobiłam ;)
9zł za sztukę wyszło.

Konto usunięte
Konto usunięte: moh3rka: tu chyba chodzi o tego starego Tengela co pochowal ten garnek. Nie, był też Tengel dobry, mąż Silje.

No był,ale mi chodzi o tego o którym misze moh3rka :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Pierwsze książki, na których płakałam, gdy ktoś umierał, ściskało mnie serce ze strachu, gdy działo się coś złego, śmiałam się do rozpuku, gdy były sceny wprawiające ludzi w dobry humor.

NO, i jak były sceny łóżkowe, to były tak dokładnie opisane, że np Tengel miał dużego jak zwierz i nie mógł wejść w Silje i takie tam :lol2:
olciaaa015
olciaaa015
  31 июля 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Tengel Zły! Obudził się, i wiesz był wyścig po tą wodę ze źródła zła.. Makabra..

Aaa... :P
Ok ;p To jeszcze trochę mnie czeka xD

Konto usunięte
Konto usunięte: NO, i jak były sceny łóżkowe, to były tak dokładnie opisane, że np Tengel miał dużego jak zwierz i nie mógł wejść w Silje i takie tam

Tak, sceny erotyczne były nadzwyczaj metaforycznie przedstawione :pavarotti:
moh3rka
moh3rka
  1 августа 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie, był też Tengel dobry, mąż Silje.

byl.
ale to nie on schowal to naczynie.

Konto usunięte
Konto usunięte: W Klubie Dla Ciebie możesz zamówić. Ja tak zrobiłam ;) 9zł za sztukę wyszło.

wlasnie jeszcze zobacze czy uda mi sie trafić akurat na tomy w bibliotece. ;))

Konto usunięte
Konto usunięte: No był,ale mi chodzi o tego o którym misze moh3rka :)

;)
666kamilka666
666kamilka666
  1 августа 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Tak, sceny erotyczne były nadzwyczaj metaforycznie przedstawione

Albo w dalszych częściach jak z Lucyferem
albo z demonem..
ahh :zakochany:

Konto usunięte
Konto usunięte: Aaa... :P Ok ;p To jeszcze trochę mnie czeka xD

Nawet nie zobaczysz jak minie i wszytskie przeczytasz ;d
Potem taki niedosyt zostaje jak odłożysz ostatni tom ;d
gabryska2525
gabryska2525
  8 августа 2008
uwielbiam to.
pochłaniałam 1 książke dziennie. zjadałabym więcej, ale mamuśka kazała się uczyć ;p
a zacięłam się przy 20 ;/ bo nie mam. mam 19 i od razu 21 -.- ale wychaczyłam u kumpeli całą Sage, więc chyba skończe ^^ chyba ? na pewno xd
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  8 августа 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Czytaliście może Sagę o Ludziach Lodu Margit Sandemo? Ile części pochłonęliście ? Podobała się ?

jeszcze nie czytałem
...Ignorance is bliss...
oOSweetGangstaOo
oOSweetGangstaOo
  10 августа 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Czytaliście może Sagę o Ludziach Lodu Margit Sandemo?

Nie. Warto?
Oceniając po okładce nie wzięłabym jej do ręki ;)
olewaaa
olewaaa
  10 августа 2008

Czytałam, wszystkie tomy, niesamowite :zakochany:
Mam na półce własnych tylko 10 więc staram się uzbierać wszystkie.

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.