Salvador Dali -
1.znacie jakies jego dziela; jaki macie stosunek do jego tworczosci?
2.a jesli nie on to jakiego malarza podziwiacie najbardziej?
3.jaki obraz wyryl Wam sie w pamieci najbardziej i dlaczego wlasnie on?
dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
lista tematów
S.Dali strona 1 z 2
Kojarzę kilka obrazów.
Miał specyficzny styl. Nawet bardzo specyficzny

Surrealista jezeli mnie pamięć nie myli
Wszystko mozna znaleźć na jego obrazach

No nie wiem
Zawsze lubiłam Malczewskiego
"Płonąca Żyrafa" bo jest chyba najbardziej znana
"Uporczywość pamięci" - miałam ten obraz w jakiejś książce do j.polskiego
Zapadł mi w pamięci równiez obraz pt. "Szczatki automobilu rodzace slepego konia"

Cięzko mi powidzieć dlaczego

;)
Pozdrawiam również :)
tak kojarze...

1.guernica
2. plonaca zyrafa.
te dwa pamietam.
wlasnie guernica bo podobno byk symbolizuje hiszpanie jako kraj podczas wojny... zas powykrzywiane twarze lub hiszpanski, jak widac nieszczesliwy. po lewej widac matke oplakujaca zmarle dziecko. tyle pamietam z lekcji ;]
Konto usunięte: Salvador Dali -
1.znacie jakies jego dziela; jaki macie stosunek do jego tworczosci?
znam

pracę licencjacką o nim pisałam
jest wybitny :)
jest specyficzny :)
jest/był genialny

photo by Philippe Halsman

wielu innych podziwiam ale On dla mnie jest numerem jeden :)
każdy poświęcony dla pięknej Gali i dla "przyrządu masturbacyjnego" skrzypiec
dlaczego
może ze względu na jego książkę " Dziennik Geniusza"
może ze względu na jego miłość i szacunek dla Gali
przyciąga
a wg. mnie najbardziej popularny:

to na pewno Pablo Picasso :)
"Na ścianie twarze których wizerunkiem żywisz się, On fotograf dziki wampir pije ludzką krew, On fotograf żyje obcym w swoim ciele...Teraz wiesz kradniesz dusze poprzez zdjęcia swe [...]"
Fajne jest jak domalował monie lisie literki które czytane fonetycznie po francusku tworzyły coś w stylu "ma niezły tyłeczek". Nie pamiętam dokładnie :P Najbardziej utknęła mi w pamięci "Płonąca żyrafa". Ja wolę Rene Margitte:)
hmmm... widzialam kilka jego obrazow, podobaly mi sie [moim zdaniem najlepszy "bledne kolo"]
co do tytulow prac Dalego to mozna powiedziec, ze jak i jego dziela - sa zaskakujace i zdecydowanie bardzo "nietypowe" :)
dokladnie, ja ogolnie interesuje sie sztuka, wydaje mi sie, ze w kazdym obrazie mozna znalezc cos ciekawego, wartego uwagi;ze kazdy malarz maluje w sposob piekny... Ale Salvador jest rowniez u mnie numerem 1 :)
idealny temat na prace :) w ogole fajnie znalezc Kogos, Kto rowniez uwielbia jego sztuke :)
Konto usunięte: tak wiem, juz sprawdziam ale nie wiem czemu cale zycie myslalam ze to obraz Daliego ;]
jednym slowem, czlowiek przez cale zycie sie uczy i dowiaduje :D
zgadzam sie jak najbardziej, obraz jest jednym z najlepszych :)
dla mnie arcydzielem jest Metamorfoza Narcyza

jeszcze raz pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie sie tematem :)
Konto usunięte: hmmm... widzialam kilka jego obrazow, podobaly mi sie [moim zdaniem najlepszy "bledne kolo"]
Jeśli chodzi o malarstwo w ogóle, to uwielbiam symbolistów. A miedzy innymi Błędne Koło omawiałam podczas prezentacji maturalnej ;)
Konto usunięte: co do tytulow prac Dalego to mozna powiedziec, ze jak i jego dziela - sa zaskakujace i zdecydowanie bardzo "nietypowe" :)
Tak, tytuły adekwatne do dzieł :)
Równiez mi się podoba

temat był kontrowersyjny gdzie komisja przy obronie się kłóciłaby
"geniusz czy szajbus" - tak w skrócie o temacie pracy
podsumowanie
jego obrazy bronią się same i dla każdego z osobna odpowiedź będzie inna :D
więc obojętne co by się nie powiedziało było dobrze :P
hyhy

bachanalia

"Na ścianie twarze których wizerunkiem żywisz się, On fotograf dziki wampir pije ludzką krew, On fotograf żyje obcym w swoim ciele...Teraz wiesz kradniesz dusze poprzez zdjęcia swe [...]"