zródło: wikipedia.pl
Znane dzieła:
Hobbit, czyli tam i z powrotem (1937)

Książka opowiada historię Bilbo Bagginsa spod Pagórka, który pewnego poranka wyruszył w towarzystwie czarodzieja Gandalfa oraz trzynastu krasnoludów, w roli włamywacza, na poszukiwanie przygód oraz wielkich skarbów, zrabowanych krasnoludom przez smoka zwanego Smaugiem.
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Władca Pierścieni: Dwie wieże

Władca Pierścieni: Powrót króla

Treścią książkek jest próba zniszczenia Jedynego Pierścienia , który pozwala zarządzać innymi pierścieniami wykutymi dla przedstawicieli innych ras stworzeń, co w skutku zapewnienia władzę nad całym śródziemiem. Czynu tego musi dokonać Frodo, młody hobbit z Shire, aby umożliwić pokonanie Saurona, czyli tytułowego Władcę Pierścieni.Towarzyszy mu wierny przyjaciel-Sam.
Silmarillion
Silmarillion stanowi zbiór opowieści o Dawnych Dniach czyli o Pierwszej Erze Świata. kładają się nań:
- Ainulindale - opowieść o stworzeniu świata przez Eru
- Valaquenta - opis Valarów i Majarów oraz Nieprzyjaciół i inne stwory ciemności
- Quenta Silmarillion - opowieść o powstaniu i utracie Silmarillów
- Akallab?th - opisująca upadek Númenoru
- Pierścienie Władzy i Trzecia Era - opowieść, która streszcza pokrótce wydarzenia z Trzeciej Ery, częściowo opisane w powieści Władca Pierścieni
Czytaliście którąś z tych książek?
Jak wrażenia?
A może zamierzacie za jakąś się zabrac?
Lubicie książki fantasy? Jakieś inne przykłady niż Tolkien?
Mi osobiście najbardziej spodobał się "Hobbit...". Fantastycznie opisane przygody Bilba , chwilami zabawna, chwilami trzymająca w napięciu książka ;) O wiele bardziej podobała mi sie niż trylogia. "Silmarillion" chcę przeczytać ale na razie nie moge nigdzie jej dorwac

Pozdrawiam ;*