Chcę poznać Wasze zdanie o pierwszym, z wziętych pod lupę w najbliższym czasie, cenionych aktorów.
45-cio letniego Johnnego Deppa zna chyba każdy. Wcielił się w jedne z bardziej charakterystycznych postaci współczesnego światowego kina.

Kariere aktorską rozpoczął w wieku 21 lat grając w Koszmarze z ulicy Wiązów, jednak to rola Edwarda Nożycorękiego otworzyła mu wrota do hollywoodzkiego świata.
Później szło mu jak z płatka. Wielkie role w filmach tj. Co gryzie Gilberta Grape, Don Juan DeMarco, Ed Wood, Czekolada, Piraci z Karaibów, Marzyciel, Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street.
Wielokrotne nominacje do Złotego Globu czy Oskarów przeplatały się z licznymi nagrodami filmowymi.
Poza aktorstwem Depp spróbował swoich sił jako reżyser, scenarzysta (Odważny), producent, a nawet kompozytor (Pewnego razu w Meksyku: Desperado 2).
Także ze względu na jego talent i doświadczenie muzyczne (w młodości miał własny zespół) współpracował z zespołem Oasis.

Jako aktor posiada niesamowitą charyzmę i talent. Wpatrując się w jego grę aktorską ma się wrażenie, że każda postać została stworzona specjalne dla niego.
Charakterystyczne dla niego rysy twarzy, uroda także przyczyniły się do jego popularności.
Potrafi wcielić się w każdą rolę, odnajduje się w każdym gatunku filmowym - od filmów dla dzieci przez sensacyjne po thrillery.
Pasje i uczucie widać w każdej pojedynczej scenie.
Dla mnie mistrzostwo pokazał w Sekretnym Oknie, Sweeney Todd i oczywiście Piratach z Karaibów wcielając się w Kapitana Sparrow. Lubie Jamesa Barrie z Marzyciela, aczkolwiek nie miał tu dużego pola do popisu.
Barwne i doskonale dobrane role sprawiają ze widz czerpie przyjemnośc ze śledzenia jego gry aktorskiej.
Teraz pytania dla Was:
1. Zgadzacie się z moim zdaniem?
Jesteście w stanie okrzyknąć go jednym z najlepszych aktorów hollywoodzkiego kina?
2. Jakie filmy z jego udziałem cenicie najbardziej?
3. W której roli lubicie go najbardziej?
4. Co Wam się podoba, a co Wam się nie podoba w jego grze aktorskiej.
5. W jakiej roli chcielibyście jeszcze zobaczyć Johnnego Deppa?
[Numerki do pytań, żeby było łatwiej odpowiadać ;) ]
Pozdrawiam gorąco
Agnieszka :*
PS: Podobnie jak koleżanka poetess powinnam kontynuować taką serię wielkich osobistości kina? Coś planuje z klasyki dać w najbliższym czasie ;)
I proszę o wskazówki.