Witam :).
Tak pomyślałam sobie, że czytanie o regionach jest nudne, zbyt dużo informacji i wogóle.. Dlatego może niech każdy opisze tutaj swój region w którym mieszka, co w nim ceni, wstawi zdjęcia? ;>
Nie wiem czy dobry pomysł, ale chyba warto spróbować.
ŁOWICZ - miasto w województwie łódzkim nad rzeką Bzurą [brudną jak chole*a]. Odgrywało ważną rolę w historii II wojny światowej, odbywały się tam walki, było wiele okopów. Do dzisiaj w okolicach Łowicza można znaleźć "pamiątki" po II wojnie. Szczerze powiedziawszy nie znam dokładnej historii tego miasta. Łowicz kojarzy mi sie z folklorem, kulturą i kościołami. Wiadomo, Łowicz miasto Księżackie.
Konto usunięte: Zabytki wg Wikipedii:
Bazylika katedralna - barokowo-renesansowa, trójnawowe wnętrze o bardzo bogatym wystroju barokowym, liczne kaplice z XVIII w.
Kościół pijarów - barokowy, o monumentalnej rokokowej fasadzie na planie falistym; cenny zespół ołtarzy
Dawny kościół ewangelicki - klasycystyczny, z efektownym portykiem frontowym i charakterystycznym uproszczonym wystrojem wnętrza; obecnie galeria sztuki
Ratusz - klasycystyczny
Gmach pomisjonarski - monumentalna budowla barokowa wzniesiona w pocz. XVIII w.
Kościół Św. Ducha - wzniesiony na pocz. XV w. w stylu gotyckim, nietynkowany, wielokrotnie przebudowywany; najstarszy zabytek sakralny miasta
Dawny kościół i klasztor dominikanów - barokowy, z poł. XVII w
Dawny zespół klasztorny bernardynów - dawny kościół gotycki wraz z barokowymi zabudowaniami klasztornymi
Kościół i klasztor bernardynek - barokowe,
Kościół św. Leonarda - w stylu polskiego renesansu,
Ruiny zamku prymasowskiego budowla otoczona przez fosę i dzieląca się na zamek górny i dolny; zburzona przez Szwedów po 1655, częściowo odbudowana, ostatecznie opuszczona i rozebrana na pocz. XIX w.
Układ urbanistyczny miasta - nietypowy i nieregularny, oparty na trzech równoległych ciągach ulic biegnących wzdłuż Bzury i łączących główne place: kwadratowy Stary Rynek i trójkątny Nowy Rynek, a także znacznie mniejszy Przyrynek
No, i z tego polecam tylko Katerdę Łowicką, Stary Rynek może.. I zapiekanki przy PKP o których nikt tutaj nie wspomniał

To są ograny Katerdy:

Zadziwiające, że chociaż mam 10km do tego miasta, to nigdy nie zobaczyłam prawie żadnego z tych zabytków..

Kultura:
Konto usunięte: Ośrodek turystyczny (znany z folkloru łowickiego). Najbardziej znane są stroje łowickie - pasiaki. Przykład łowickiej wsi można zobaczyć w skansenie we wsi Maurzyce.
Pasiaki i pająki, tak, to mi się koarzy z Łowiczem

Pasiaki:

Wycinanka. bo pająka nie znalazłam..:

Jeszcze mamy kilka wybitnych postaci, m.in.:
Konto usunięte: Adam z Bochynia - lekarz, humanista
Józef Chełmoński - malarz
Stefan Ehrenkreutz - ostatni rektor Uniwersytetu Stefana Batorego w Wilnie
Łukasz Gąsior - polski pływak
Teodor Goździkiewicz - pisarz
Władysław Grabski - dwukrotny premier Polski
Maciej Grzybowski - aktor i reżyser teatralny i filmowy
Stanisław Klicki - generał Królestwa Polskiego
błogosławiona Bolesława Lament - jedyna błogosławiona z Łowicza
Stanisław Noakowski - malarz
Daniel Olbrychski - aktor (czasem kupuje u mnie na rynku warzywka , i jeszcze jedenm ale nazwiska nie pamiętam :d)
Wojciech Olejniczak - polityk, przewodniczący partii SLD
Stefan Starzyński - polityk, dawny prezydent stolicy
Władysław Wajntraub - malarz, grafik, scenograf
Ks. Bp Józef Zawitkowski - biskup pomocniczy łowicki, autor pięknych kazań, mówionych wierszem
Robert Wilk - polski piłkarz
Maciej Rybus - polski piłkarz
I oczywiście najważniejsze, o czym nie wspomniałam, to Księżanki

Ale tak naprawdę to wpiszcie Łowicz w "szukaj" i zobaczcie sami ;-).
I jeszcze, mamy dobre dżemy ( z moich truskawek i jabłek!) i inne rzeczy (keidyś moje mleko :D) z firmy "ŁOWICZ"

Mam nadzieję że pomysł sie przyjmie, bo się namęczyłam prawie 30 minut

To co nie jest w cytatach pisałam sama, więc miło by było gdybyście przeczytali ;-)
Pozdrawiam, Kamila ;-)