Temat będzie o fotografii, a jak. Jeżeli masz zamiar na każde pytanie odp. "nie wiem, nie" to daruj sobie. Jeśli masz jakieś mniemanie to pisz.
Planuję właśnie kupić aparat, taki do tysiąca zł. Przeglądałam już wiele ofert, ale ciężko mi się zdecydować. Myślałam, żeby poczekać do grudnia, wtedy będą wyprzedawać starsze modele [ale to nie znaczy, że o wiele gorsze ;] ].
A więc:
1) Jaki polecilibyście mi aparat? Ważne jest by miał makro od 1 cm i dość dobry zoom, najlepiej powyżej 8.
2) Miał ktoś w rękach Panasonic Lumix DMC-FZ18 ? Co myślicie? [jakie wady, zalety].
Tu jest link w razie czego: http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/panasonic-lumix-dmc-fz18-srebrny-p-6253.html?PCID=7214_34
3) Czym wy fotografujecie? Jesteście zadowoleni z tego aparatu? Odp. uzasadnijcie.
4) Co najbardziej lubicie fotografować? Wklejone zdjęcia mile widziane ;] Ja osobiście najbardziej lubię makro, portrety i fotografię kotów.
]#1. Masz ktoś digarta, albo coś w ten deseń? Podawać adresy!
lista tematów
FOTOGRAFIA # strona 3 z 6
nie, mam mgr. komputerowej z grafiki, cos o tym niby wiem :P
o widzisz, ekspozycja, przeslona, naswietlanie, kadrowanie, jaki obiektyw do czego, jakies takie....praktyczne rzeczy, nie teoretyczny belkot ktorego jako laik nie zrozumiem :)
...kufa najlepiej to by bylo z kims kto sie zna pobiegac w plener i usiasc i porozmawiac.o!
Konto usunięte: najlepiej jednak to fora internetowe i wtedy dokupowac ksiazki
inaczej stracisz kase na niepotrzebne ksiazki jesli cos sam zakumasz z netu
no niby tak, z tym ze czasem jak czytam to co na forach pisza to...rozumiem co 4 slowo ;P
Taaa. tylko badz tu teraz madry i wiedz co kupic, co sie nadaje a co juz mniej :)
Konto usunięte: na pewno wyjda niedociagniecia i bedziesz wiedzial co masz poprawic
czcego jeszcze nie umiesz
na co zwracac uwage
To na pewno, licze sie z tym, i bardzo dobrze. Miejmy nadzieje ze pozwoli to na lekki "impruwment" moich zdolnosci ;D
Konto usunięte: ja np przy krajobrazach nigdy nie uzywam AF
zawsze robie w trybie M
nawyk jeszcze z czasow analogu
ale bardzo dobry nawyk;]
Analog fajna rzecz, kiedys daawno temu tez mialem z tym stycznosc. Jakas Sigme ojciec mial i jakiegos pentaxa...i ciemnie w piwnicy :)
ja tez nie ale cos potrafie poprawic w gimpie i PS
Konto usunięte: ...kufa najlepiej to by bylo z kims kto sie zna pobiegac w plener i usiasc i porozmawiac.o!
chyba najlepsze
potem dopiero inwestowac w literature
isc do ksiegarni poprzegladac i kupic taka w ktorej jest to czego nie wiesz ;]
na poczatek kup w ciemno
Scott Kelby 195 ujec
bardzo dobra lektura przyjemna i nie ma za duzo belkotu technicznego ;D
Ja potrafie chyba sporo, aczkolwiek staram sie ograniczac do Lightroom'a
Konto usunięte: na poczatek kup w ciemno
Scott Kelby 195 ujec
bardzo dobra lektura przyjemna i nie ma za duzo belkotu technicznego ;D
Ha!
Ostatnio dorwalem w necie i pobralem w PDF

pentacony prawie wszystkie sa bardzo dobre
heliosy tez daja rade
rosyjskie miry tez niezle
praktycznie co nie kupisz a nie bedzie uszkodzone da ci niezle efekty
najlepiej jednak kupuj stalki
jakies szeroki kat , krotkie tele 80 do 150mm max
zadnych zoomow
Konto usunięte: pentacony prawie wszystkie sa bardzo dobre
heliosy tez daja rade
rosyjskie miry tez niezle
praktycznie co nie kupisz a nie bedzie uszkodzone da ci niezle efekty
najlepiej jednak kupuj stalki
jakies szeroki kat , krotkie tele 80 do 150mm max
zadnych zoomow
Nie, zoomy to tylko do 200mm wiecej na pewno nie kupie, nie potrzebuje teleskopu Hubbla w plecaku :)
Mysle tez nad fisheye'm, kurde fajny bajer no...
I pomyslec ze ceny tego wszystkiego sa kilkadziesiat procent nizsze niz ceny obiektywow dedykowanych do cyfr... masakra!
nie miałam.. czytałam i niektórzy chwalili.
Konto usunięte: 3) Czym wy fotografujecie? Jesteście zadowoleni z tego aparatu? Odp. uzasadnijcie.
4) Co najbardziej lubicie fotografować? Wklejone zdjęcia mile widziane ;] Ja osobiście najbardziej lubię makro, portrety i fotografię kotów.
Panasonic dmc-ls2 -niestety

fotografuję wszystko co się tylko da...wolę się nie szufladkować :)
zdjęć nie wkleję z lenistwa