Witam.
Jakiś zastój na forum jest, żadnych tematów nowych, ani nic.
W każdym razie...
Agatha Christie (1891 - 1976), znana na całym świecie jako Królowa Kryminałów. Tylko Biblia i dzieła Szekspira osiągnęły większe nadkłady niż jej książki. Napisała 78 powieści kryminalnych, 19 sztuk kryminalnych, pamiętniki i jako Mary Westmacott 6 powieści obyczajowych.
Przyznam szczerze, że dopiero niedawno się o niej dowiedziałam i zetknęłam z jej książkami. Na razie przeczytałam tylko "Noc i ciemność", ale mogę powiedzieć, że wpadłam. Pisze bardzo ciekawie, błyskotliwie i wydaje mi się, ze jej książki mają w sobie taką... magię? Sama nie wiem jak to określić, ale bardzo, bardzo mi się podoba.
A Wy...?
Znacie ją?
Czytacie jej książki?
Ewentualnie, co o nich sądzicie?
Pozdrawiam.
lista tematów
Agatha Christie.
Lubię jej kryminały, szczególnie 'Śmierć na Nilu', 'Morderstwo w Orient Expressie', 'Dziesięciu Murzynków' (co tam, będę niepoprawna politycznie :P) i wiele innych. :d Ale paradoksalnie najczęściej wracam do 'Opowiedzcie, jak tam żyjecie' - jej humorystycznych wspomnień z czasów, kiedy jeździła z mężem - archeologiem na wykopaliska w Syrii. Oprócz zmysłu do pomysłowych morderstw miała świetne poczucie humoru!
Uwielbiam Herkulesa Poirot z jego wąsikami i szarymi komórkami, ale nie ma to jak panna Marple.
Znam - nie tylko książki miała ciekawe, jej życie także było fascynujące.
Arszenik i Stare koronki czytałam, ale byłam b. młoda, pewnie teraz inaczej bym ją odebrała.
Mistrzyni Gatunku,postać Herkulesa jest nieśmiertelna

Nie, nie mamy z sobą nic wspólnego.