Witam Was w ten słoneczny dzień
chociaż jak mawiał Kłapouchy - "Dziś świeci słońce pewnie jutro będzie padać" (czy jakoś tak )
ale do rzeczy
TEMAT
Moja Kultura
Pewnie każdy z nas w czasie swojego życia , dojrzewania poszukiwał siebie i swojego stylu , a co z tym idzie i własnej kultury.
W tym temacie chciałbym właśnie ten watek poruszyć
waszych poszukiwań i refleksji na temat tego co było , kim byliście ale też o tym jacy jesteście
1. Film
Może nie sa decydującym czynnikiem na nasze ukształtowanie się ale na pewno w waszym życiu pojawiły się takie które w jakiś sposób was ukierunkowały
- Pamiętacie filmy które wywarły na was inne spojrzenie na świat swoje życie ?
(oczywiście liczę na jakieś tytułu i argumentację )
- Czy na przestrzeni lat zmienił wam się filmowy gust ?
( czy nadal powiedzmy jesteście fanami filmów z dzieciństwa lub filmów z danej tematyki czy jednak z czasem wasze gusta filmowe zmieniły się na inne - lepsze , gorszę )
2. Książka
Tu już można dostrzec większy wpływ na nas (no chyba że ktoś nie czyta książek)
czytanie wzbogaca nas, nasz umysł.. itd ;)
- Pamiętacie swoją pierwszą książkę ?
( o czym była , jakie wrażenia po przeczytaniu jej)
- Jak i czy w ogóle zmieniał się wasz literacki gust ?
- Czy rodzice kupowali wam książki jak byliście dziećmi ?
(a może nadal kupują ? , co najczęściej dostawaliście za książki ? )
- Czy oprócz "zwykłych" książek czytaliście też np. najróżniejsze encyklopedie najróżniejsze ?
- Czy sami dajecie w prezencie innym książki ?
- Kupujecie sobie książki ?
(jaką ostatnio)
3. Muzyka
Tu wiadomo że gatunek muzyczny od razu narzuca nam przynależność do danej kultury (w tym przypadku alternatywna kultura lub subkultura)
- Czy na przestrzeni lat zmienił wam się styl , gatunek muzyczny ?
(jeśli tak to dlaczego ? )
- z jakim stylem obecnie się identyfikujecie ?
- Czy słuchana przez was muzyka "zobowiązuje" was by należeć do grona subkultury związanej z ta muzyką ?
- Czy słuchana muzyka przez was ma wpływ na wasz wygląd ?
( typu słucham rapu ubieram się jak skejt - chyba dobrze dobrałem

4. Kultura "Wyższa"
Teatr , opera , filharmonia, Muzea itd.
chyba najwyższy z poziomów przejawy kultury

- Chodzicie do Teatru ? , Opery , Filharmonii itd. ?
- co was do tego skłoniło ?
( pamiętacie ten okres życia kiedy stwierdziliście że tak , ta forma sztuki jest dla mnie )
- Co ostatnio oglądaliście ?
5. Kultura w sporcie
rywalizacja sportowa to doskonałe miejsce na okazanie lub utratę kultury, godności
- podczas rywalizacji sportowych staracie się zachowywać fair play czy raczej liczy się tylko wygrana ?
- zdarzyło wam się by taką kulturę okazać lub otrzymać ?
- Jak postrzegacie ludzi którzy rezygnując ze zwycięstwa pomógł przeciwnikowi oraz co myslicie o ludziach którzy zrobią wszystko byle tylko wygrać ?
6. Kultura życia
czyli my na co dzień
- Używacie zwrotów grzecznościowych ?
- Wymagacie od innych by zwracano się do was z szacunkiem ?
(typu per pan , szanowna pani itd. )
- Czy traktujecie ludzi z szacunkiem nie zależnie od pochodzenia (społecznego jak i narodowościowego ) ?
7. Kultura Masowa
stworzyła człowieka jednowymiarowego, zwanego incydentalnie człowiekiem telewizyjnym. W kulcie nowości, zdrowego i pięknego wyglądu, szczęścia absolutnego i pozostałych oferowanych przez massmedia wartości, bierny odbiorca zaczyna niejako przyjmować proponowaną tożsamość, zgodnie z trendami w świecie medialnym, za czym idą także brak akceptacji m.in. dla brzydoty, starości czy smutku, oraz wyraźne pragnienie posiadania
- Identyfikujecie się z kultura masową ?
- znacie ludzi których można by do tej kultury przypisać ?
( mowa także o celebrytach naszych )
- w skali od 1-10 umiesz ocenić się jak bardzo jesteś człowiekiem cybernetycznym ?
( w związku z popularnością i właściwościami Internetu, dla użytkownika sieci nie liczy się już czas i przestrzeń, ani własna osobowość ? w sieci możliwe jest bycie kimś innym, w dodatku odciętym od prawdziwego świata i zupełnie rzeczywistych kłopotów)
8. My
Czy umiesz podsumować siebie i odnaleźć sie w jakiejś kulturze którą reprezentujesz ?
Uważasz że Kultura którą reprezentujesz jest dobra czy nadal wymaga poprawek ?
dziękuję za wypowiedzi i oby kulturalną rozmowę
Prosze pamiętać o szanowaniu wypowiedzi innych i ich poglądów
(jakie by nie były)
Od kultury nie możemy się uwolnić, bo ilekroć próbujemy to uczynić, tworzymy własną.
temat pod patronatem PF - w mojej osobie

Pozdrawiam
p.s.
mam nadzieję że temat jest kompletny i po dodaniu go nie okażę się że zapomniałem o czymś (choć pewnie tak się stanie) ale liczę na was i zawsze dany wątek można poruszyć
za jakiekolwiek błędy rzeczowe przepraszam