VanilllaExtasy
VanilllaExtasy
  6 декабря 2012 (pierwszy post)

Witajcie,
przychodzę do Was z problemem, z którym męczę się od jakiegoś czasu. Otóż moja skóra aktualnie przypomina papier ścierny, łuszczy się w okolicy nosa, po umyciu jest naciągnięta i przebrzydle sucha. Ciągle staram się ją nawilżać, aktualnie siedzę wysmarowana oliwą z oliwek... Poradźcie proszę, podpowiedzcie, jakich produktów powinnam używać, może same borykacie albo borykałyście się z tym problemem. Zaznaczam, że makijaż zmywam porządnie, bo zapewne i to ma jakieś znaczenie. Słyszałam też, że istnieją kapsułki, które nawilżają skórę od wewnątrz, zastanawiam się czy to faktycznie działa i czy ilość składników nawilżających jest dostatecznie duża. Wymieniajcie proszę produkty - żele do mycia twarzy, kremy i maski albo cudowne domowe sposoby, które z własnego doświadczenia możecie mi polecić.
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie sensowne odpowiedzi,
Kasia

Kameleon
Kameleon
  6 декабря 2012

Kwasy omega 3

VanilllaExtasy
VanilllaExtasy
  6 декабря 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Kwasy omega 3

W jakiej postaci?
Kameleon
Kameleon
  6 декабря 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: W jakiej postaci?

W jakiej kolwiek. Olej lniany, oliwa z oliwek. gotowe kapsułki.
marta0859
marta0859
  6 декабря 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Wymieniajcie proszę produkty - żele do mycia twarzy, kremy i maski albo cudowne domowe sposoby, które z własnego doświadczenia możecie mi polecić.

Mydło szare albo naturalne z dodatkiem srebra - nie wysusza i nie ściąga skóry tak jak wszystkie żele do mycia twarzy i podobne emulsje.
Zwykły krem nivea. Ja mam zawsze ten problem po katarze i to jest chyba jedyny krem, który mi pomaga. Jeszcze maść z witaminą A, ale jest za tłusta, działa tak jak nivea, ale jej nie lubię, no ale jeśli Ci "konsystencja" nie przeszkadza, też polecam.
Jakichś wymyślnych kremów nie używam więc nie pomogę, ale zaopatrz się w olejek migdałowy, na suche ręce pomaga, więc pewnie na wysuszone okolice nosa też.
P.s. słyszałam, że na nawilżenie od wewnątrz pomaga picie dużych ilości wody, tylko nie wiem, czy to coś daje, bo nigdy nie zwracałam na to uwagi.
Konto usunięte
Konto usunięte: Olej lniany, oliwa z oliwek. gotowe kapsułki.

no bez przesady, oliwą z oliwek czy olejem lnianym nie powinno się smarować twarzy, Karolu... ewentualnie jako balsam do ciała, ale nie twarz.
Kameleon
Kameleon
  6 декабря 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: no bez przesady, oliwą z oliwek czy olejem lnianym nie powinno się smarować twarzy, Karolu... ewentualnie jako balsam do ciała, ale nie twarz.

Jeść czy pić głupia marto...
marta0859
marta0859
  6 декабря 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Jeść czy pić głupia marto...

na suchą skórę w okolicach nosa (twarzy) nie pomoże ani smarowanie się tym, ani "jedzenie" tego nawet w ogromnych ilościach : )
Kameleon
Kameleon
  6 декабря 2012

Sama jesteś ogromna hehe
SKÓRA
Kwasy omega 3 wykazują na skórę działanie antyzapalne, dlatego są bardzo zalecane w problemach skórnych. Wspomagają one odnowę komórkową a także sprawiają, ze skóra staje się bardziej nawilżona, gładka i elastyczna. Łagodzą też dolegliwości związane z pękaniem skóry, egzemą, zgrubieniem, , rogowaceniem a także łuszczycą i trądzikiem. Ważne jest spożywanie kwasów Omega 3 a także dostarczanie ich zewnętrznie (smarowanie skóry kwasami Omega 3 w postaci „oleistej”). Skóra po takim zabiegu jest elastyczna, miękka i mniej narażona na rozstępy, pęknięcia i uszkodzenia związane z zaburzeniem bariery wodno-lipidowej skóry.

Kameleon
marta0859
marta0859
  6 декабря 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Kameleon

ok, w necie można znaleźć wszystko, a połowę tego co znajdziesz można sobie wsadzić w 4 litery. nie chcę się kłócić czy zaśmiecać wątku, więc resztę swoich "mądrości" zostawię dla siebie Karolu ;)
Kameleon
Kameleon
  6 декабря 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: ok, w necie można znaleźć wszystko, a połowę tego co znajdziesz można sobie wsadzić w 4 litery. nie chcę się kłócić czy zaśmiecać wątku, więc resztę swoich "mądrości" zostawię dla siebie Karolu ;)

omega - 5 liter xd
mmaryja
mmaryja
  6 декабря 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: siedzę wysmarowana oliwą z oliwek

przede wszystkim musisz zrezygnować z takich przyjemności bo jeszcze bardziej wysusza.
sama mam bardzo suchą skórę, łuszczącą się.
na zimę koniecznie miseczki z wodą na grzejnikach.
z pielęgnacji - do mycia buzi i zmywania makijażu cetaphil, absolutnie nie używam wody z kranu, jeśli już to tylko termalnej, ewentualnie z butelki. kremy: dla mnie najlepsze to la roche posay hydreane extra riche, vichy aqualia thermal i eucerin z 5% mocznika.
kremy musisz sobie dopasować indywidualnie, ale z tych dwóch pierwszych są też wersje lekkie.
super jest jeszcze krem weleda skin food, ale ciężko go dostać(o ile w ogóle można) w polsce, natomiast dobrze odżywia skórę. można go zamówić przez internet i jest dość tani(w stosunku do wielkości).
maseczki do twarzy: la roche posay i chantelle awokado z orzechem, dla mnie dwie najlepsze.
Konto usunięte
Konto usunięte: Słyszałam też, że istnieją kapsułki, które nawilżają skórę od wewnątrz, zastanawiam się czy to faktycznie działa i czy ilość składników nawilżających jest dostatecznie duża.

nie działają. szkoda pieniędzy.
mmaryja
mmaryja
  6 декабря 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: przede wszystkim musisz zrezygnować z takich przyjemności bo jeszcze bardziej wysusza.

mam namyśli, że olej nakładany na twarz w ten sposób tylko mocniej odwadnia i wysusza skórę.
jeśli już olejować suchą skórę to tylko w połączeniu z kremem/maską, nigdy solo.
Kameleon
Kameleon
  6 декабря 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: na zimę koniecznie miseczki z wodą na grzejnikach.

I potem pleśń na ścianach. :zabawa:
Konto usunięte
Konto usunięte: jeśli już to tylko termalnej, ewentualnie z butelki

Kąpiesz się też w wodzie z butelki ?

Konto usunięte
Konto usunięte: nie działają. szkoda pieniędzy.

Kwasy omega-3
mmaryja
mmaryja
  6 декабря 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: I potem pleśń na ścianach.

właśnie dlatego nie nawilżacz powietrza, a miseczka z wodą.
Konto usunięte
Konto usunięte: Kąpiesz się też w wodzie z butelki ?

tak, codziennie przyjeżdża woda z vichy
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.