Zadziora
Zadziora
  5 февраля 2011 (pierwszy post)

W tym temacie rozmawiamy na temat FRYZUR i PIELĘGNACJI WŁOSÓW. Rozmawiamy o tym jak o nie dbać, jakich kosmetyków możemy używać do pielęgnacji itp.:)

Jeżeli chcesz poznać kilka wskazówek dotyczących regeneracji/nawilżania włosów,
to kliknij TU
6 punktów z którymi warto się zapoznać by Wasze włosy stały się mocne i szybko rosły :)

CO RUJNUJE WŁOSY

1. NIEPRAWIDŁOWE MYCIE:
* szkodzi im używanie na co dzień szamponów z silnymi, aktywnymi składnikami. Duże ilości detergentów zwiększają ryzyko podrażnień,
* niewskazane jest nanoszenie na głowę nierozcieńczonego wodą szamponu,
* tarcie i szarpanie włosów [ delikatnie masuj skórę głowy opuszkami palców ],
* niedokładne spłukiwanie resztek szamponu [ może wystąpić łupież, po wysuszeniu bywają matowe i trudne do ułożenia ].

2. BRUTALNE TRAKTOWANIE:
* nie rozczesuj nigdy mokrych włosów [ woda rozpulchnia je, rozchyla łuski - wnętrze łodygi włosa jest wtedy narażone na uszkodzenia],
* tani plastikowy grzebień uszkadza skórę głowy [ używaj grzebienia o grubych, rzadko rozstawionych zębach],
* lepszy jakościowo, ale zbyt gęsty grzebień niepotrzebnie szarpie,
* zapomnij też o gwałtownym wycieraniu ręcznikiem.

3. WYSOKA TEMPERATURA:
* suszenie mokrych włosów bardzo gorącym powietrzem powoduje odkładanie się w ich wnętrzu pęcherzyków powietrza przez co stają się słabsze i bardziej łamliwe,
* susz włosy w niskiej temp. ok. 20cm od głowy,
* układaj włosy gdy są lekko wilgotne,
* utrwal fryzurę i domknij rozchylone łuski chłodnym powietrzem,
* wysoka temp. wody przy myciu powoduje przetłuszczanie się włosów [ najlepsza jest letnia]

4. ZŁE NAKŁADANIE ODZYWKI:

* nakładanie odżywek na skórę głowy powoduje znacznie szybsze przetłuszczanie się włosów,
* preparaty nakładaj w odległości kilku cm od nasady i rozprowadzaj grzebieniem ku końcom.
* przesadne nakładanie preparatów nigdy nie wychodzi na dobre- włosy stają się ciężkie, a fryzura przyklepana,
* uważaj z lakierem
- z małej odległości skleja włosy
- najlepszy efekt przynosi odległość ok. 30- 40cm,
*produkty do wykańczania fryzur są tym, czym przyprawa do potrwa- używaj ich z umiarem.

5. CIASNE UPINANIE WŁOSÓW:
* np. koński ogon lub kok - sprawia, że uciśnięte cebulki są słabo dotlenione i odżywione, co w konsekwencji skutkuje ich wypadaniem.

ZASADY PISANIA W TYM TEMACIE
1. Zadając pytania proszę pisać czerwonym kolorem (będzie łatwiej znaleźć pytanie i na nie odpowiedzieć :)
2. Obrażanie, wulgaryzmy (w tym słowa wulgarne omijające bluzgometr) , wyśmiewanie szczególnie nowych użytkowników forum, zamieszczanie postów ogólnie uznawanych za niekulturalne, wszelkie posty wyśmiewające osobę zakładającą temat oraz prowadzenie dyskusji nie związanej z tematem będą karane banami 1h, 24h, 7 dniowymi lub 30 dniowymi w szczególnych przypadkach.

Proszę w sposób kulturalny zapraszać tu użytkowników zakładających tematy o tej samej tematyce.

Dziękuje i życzę miłych i kulturalnych rozmów :)
Babsy
Babsy
  10 марта 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: A ja na moje kudły w ogóle nie mam pomysłu. Niech sobie na razie rosną, na kolor nie mam żadnego pomysłu ;/

ja czasem zobacze ze jakies dziewczynie jest slicznie w jakims kolorze albo fryzurze, to i ja chce taka miec;)
Szczurka
Szczurka
  10 марта 2011
Babsy
Babsy: ja czasem zobacze ze jakies dziewczynie jest slicznie w jakims kolorze albo fryzurze, to i ja chce taka miec;)

Ja mogę sobie jedynie chcieć - do większości damskich strzyżeń trzeba mieć dłuższe włosy, a ja nie zniosę, jak mają powyżej 10 cm ;/
Babsy
Babsy
  10 марта 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja mogę sobie jedynie chcieć - do większości damskich strzyżeń trzeba mieć dłuższe włosy, a ja nie zniosę, jak mają powyżej 10 cm ;/

ale z kolorkiem mozesz pokombinowac:) moze cos Cie natchnie jeszcze:)
Szczurka
Szczurka
  10 марта 2011
Babsy
Babsy: ale z kolorkiem mozesz pokombinowac:) moze cos Cie natchnie jeszcze:)

w sumie trzy opcje mnie kuszą (ale niech mi ciut włosy odrosną) - bardzo jasny blond, czerwień, lub fiolet. I zdecydować za uja się nie mogę.
We wszystkich trzech wygladałam OK :D

Jednego nie zrobię - nigdy więcej czerni :D
Babsy
Babsy
  10 марта 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: w sumie trzy opcje mnie kuszą (ale niech mi ciut włosy odrosną) - bardzo jasny blond, czerwień, lub fiolet. I zdecydować za uja się nie mogę. We wszystkich trzech wygladałam OK :D Jednego nie zrobię - nigdy więcej czerni :D

blond z fioletowymi pasemkami na grzywce:)? Marta chyba kiedys wrzucala tu cos w ten desen, i swietnie to wygladalo:) a ze ostatnio podoba mi sie fioletowy kolor, to wlasnie ten Ci polecam;) no i platyna najlepiej wyglada na krotkich wlosach- patrz np. Pink:)
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  10 марта 2011

Biedna Babsy teraz będzie chciała wrócic do blondu :D

Szczurka
Szczurka
  10 марта 2011
Babsy
Babsy: blond z fioletowymi pasemkami na grzywce:)? Marta chyba kiedys wrzucala tu cos w ten desen, i swietnie to wygladalo:) a ze ostatnio podoba mi sie fioletowy kolor, to wlasnie ten Ci polecam;) no i platyna najlepiej wyglada na krotkich wlosach- patrz np. Pink:)

Miałam z 4 lata temu fiolet, fajny był, ale szybko mi się wypłukiwał :and:
Platyna mi nie pasuje, wolę zwykły jasny blond:
- tym chyba nawet ostatnio machnęłam kudły.
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  10 марта 2011

Skoro już jesteśmy przy blondach :D jakby ktoś miał problem z żółknięciem koloru:

Najlepszy szampon, który wybija żółty pigment, tylko nalezy go dobrze rozetrzeć na dłoni i równo wmasować we włosy, CUDO!!! włosy będą bardziej platynowe.

BreakMyFall18
BreakMyFall18
  10 марта 2011

@Paulinessa
@Jasmina

Jak szukacie czegoś fajnego:
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-28632-opis-Joanna-Professional-Kuracja-do-wlosow-z-proteinami-mlecznymi-Kokos.htm

cudeńko, świetnie nawilża włosy, niestety nie zdążyłam zerknąć na skład.

Babsy
Babsy
  10 марта 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Skoro już jesteśmy przy blondach :D jakby ktoś miał problem z żółknięciem koloru:Najlepszy szampon, który wybija żółty pigment, tylko nalezy go dobrze rozetrzeć na dłoni i równo wmasować we włosy, CUDO!!! włosy będą bardziej platynowe.

ja dolewalam plukanki do zwyklego szamponu z rossmana, nakladalam cwierc butelki na suche wlosy, i zmywalam po pol godziny;P hehe:) ale potem znalazlam szampony z plukanka, wiec nie musialam takich czarow juz wyczyniac;)
Babsy
Babsy
  10 марта 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Biedna Babsy teraz będzie chciała wrócic do blondu :D

ale to moze za jakis rok, szkoda wlosow;)
Szczurka
Szczurka
  10 марта 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Najlepszy szampon, który wybija żółty pigment, tylko nalezy go dobrze rozetrzeć na dłoni i równo wmasować we włosy, CUDO!!! włosy będą bardziej platynowe.

nawet nie wiedziałam o istnieniu takiego cuda :D
jak stanę się jasną blondynką to wypróbuję.
Choć jakiś problemów z żółknięciem nigdy nie miałam, ale lepiej dmuchać na zimne xD
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  10 марта 2011
Babsy
Babsy: ja dolewalam plukanki do zwyklego szamponu z rossmana, nakladalam cwierc butelki na suche wlosy, i zmywalam po pol godziny;P

:szok:
płukanek się nie miesza z szamponem :P
płukankę rozrabia się z wodą i leje na ostatnie płukanie włosów
to szampon z płukanką trzydzieści minut trzymałaś? nie wysuszyło Ci to włosów? :szok:
ten z Joanny jest właśnie z reduktorami żółtych odcieni, ekstra :-)
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  10 марта 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: nawet nie wiedziałam o istnieniu takiego cuda :D jak stanę się jasną blondynką to wypróbuję. Choć jakiś problemów z żółknięciem nigdy nie miałam, ale lepiej dmuchać na zimne xD

kiedy ja była blondynką to bardzo go lubiałam, włosy były platynowe (oczywiscie do pierwszego mycia), bez żółtych refleksów. super :-)
Babsy
Babsy
  10 марта 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: płukanek się nie miesza z szamponem :P płukankę rozrabia się z wodą i leje na ostatnie płukanie włosów to szampon z płukanką trzydzieści minut trzymałaś? nie wysuszyło Ci to włosów? ten z Joanny jest właśnie z reduktorami żółtych odcieni, ekstra :-)

hmmm nie pamietam czy wysuszal, to bylo dwa lata temu... ale uzywalam odzywek i masek i tak, wiec nie zauwzylam roznicy... heh wiem, ze sie rozrabia, ale stwierdzilam, ze chce bardziej intensywny efekt;) jak juz znalazlam te szampony z plukanka, zaprzestalam takich praktyk.

uzywalam tych dwoch:)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.