jżeli ktoś posiada taka wiedze to prosze o pomoc
co z glukozą czy to zwykły biały cukier ????
gdzie można kupic fruktozę, chcę zakupic jakis mniej niezdrowy cukier do deserów, wiem ze słodzik szkodliwie działa na wątrobę..
dziękuję za każdą odpowiedz, ;)
lista tematów
cukryyyy strona 2 z 3
Konto usunięte: co z glukozą czy to zwykły biały cukier ????
gdzie można kupic fruktozę, chcę zakupic jakis mniej niezdrowy cukier do deserów, wiem ze słodzik szkodliwie działa na wątrobę..
* niektore nazwy po angielsku, nie wiedzialam jak przetlumaczyc po fachowemu, a inf z ksiazki.
Pojedynczy cukier:
Fruktoza - zawarty w owocach i miodzie
Glukoza - rowniez w owocach - czesto uzywaja do wyrobów typu ciastka, jogurty itp.
Galaktoza - w przetrawionym juz mleku
Podwójny: (dwa pojedyncze zlaczone razem z wynikiem utracenia czasteczki wody)
Sukroza - cukier kuchenny ( glukoza i fruktoza)
Lactose - mleko (glukoza i galaktoza)
Maltose - jeczmien (glukoza i glukoza)
Tak czy tak wszystkie podwojne cukry, po spozyciu, w Twoim organizmie rozkladaja sie na pojedyncze cukry.
Zdrowsze sa cukry proste (pojedyncze) bo nie musza sie ''rozwalac'', ale podobnoz obydwa sa potrzebne tyle, ze w odpowiednich proporcjach
Najlepszy, jesli juz to cukier brazoway, trzcinowy, fruktoza
Patrzac na Polskie ceny proponuje calkowicie wyzbyc sie cukru
U mnie cukier po 80 centów, ale i tak pozegnalam go ''slodkim calusem''. Kawa jest o niebo lepsza bez cukru! Pierwszy tydzien to kwestia przyzwyczajenia, potem widac, ze pilo sie cukier a nie kawe. To samo tyczy sie herbaty. Polecam chociaz spróbowac takiego doswiadczenia!Mysle, ze jakbys wyzbyla sie podstawowych dan czy napojów majacych cukier (soki z dodatkiem cukru, napoje gazowane, kawa i herbata) spokojnie do ciast czy innych takich mozesz wtedy 'uzupelnic zapas' a i tak przyjmowanego cukru bedzie mniej (no chyba ze codziennie papasz ciasta, ciasteczka i torciki :D )
Po co od razu do dietetyka? Nie chce zmieniac calego zycia, tylko zastapic bialy cukier - niczym gorszym juz nie zastapi, zwykly cukier to 'biala smierc', wiec nie wazne czy po naszych podpowiedziach kupi trzcinowy, z burakow czy nie wiadomo jaki, i tak wyjdzie na tym lepiej. Cukier bialy spokojnie mozna nawet odstawic i nic zlego sie nie stanie, dietetyk niepotrzbeny
no nie piedol
a polacy wozili cukier do polski! poznalem tu polaka w köln i powiedzial mi ze jak byl ostatnio w polsce to matce 40kg cukru zawiozl

jeszcze bym sie nie dziwil jak by polacy ze slubic czy zgorzelca tak robili, ale kolo z wawy, a mieszka w köln, prawie przy holenderskiej granicy

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

Ale białym zwykłym lol.

:lol: