Konto usunięte: Zostawcie ją. Żeby się czegoś nauczyć, trzeba wykazać minimum chęci. Ona nic nie wie i nie chce wiedzieć. Szkoda waszych klawiatur
Skoro poprosiłam na forum aby ktoś mi to wytłumaczył to chyba jednak chce coś się nauczyć.
Zapytałam też co to jest aby wiedzieć czego szukać w internecie.
Powiedzenie " to delta, bierze się to w gimnazjum " wytrąciło mnie z równowagi bo nie pytałam się w której klasie się to bierze tylko jak to rozwiązywać.
Zawaliłam kilka lat nauki i czas najwyższy chyba nadrobić, ale motywacją to mi nie zawiało od Was.
Poprosiłam również o pomoc koleżankę z klasy i wytłumaczyła:
1) Otwórz nawiasy, w pierwszy wpisz początek ale nie do kwadratu, w drugi wpisz x czyli (2x ........ ) (x.....)
2) Znajdź liczby które po pomnożeniu dadzą ostatnią liczbę, w tym przypadku jedynymi jest 1 razy 7. (gdyby tych liczb które można pomnożyć aby wyszła ostatnia liczba było więcej trzeba zobaczyć czy gdy jedna liczba ponożona przez ów 2 na początku i dodaniu/odjęciu drugiej liczby będzie ta środkowa) W tym przypadku akurat będzie 2 razy 7 minus 1 = 13
3) Tą która ma dać to 14 czyli 7 wpisz w drugi nawias. a jedynkę w pierwszy.
4) jeśli ostatnim znakiem jest minus oznacza to że w nawiasach będą dwa różne znaki ( jeśli ostatni jest plus to obydwa znaki w naiwasach będą takie same, a znak środkowy pokazuje jakie)
5) Skoro wiemy że ma wyjśc plus 14 a minus 1 to znaczy że 2 trzebva ponożyć przez plus 7, tak wiadomo gdzie dać jaki znak
Brzmi skomplikowanie , więc może i Delta łatwiejsza.
NoChange dziękuje :)