poetess
poetess
  15 июля 2008 (pierwszy post)

Czyli temat, którego nie może zabraknąć, a mianowicie Savoir Vivre.
Sądze, ze wszyscy wiedzą, co znaczy te pojęcie, ale dla pewności.. :pavarotti:

Konto usunięte
Konto usunięte: Savoir-vivre czyli ogłada, dobre maniery, bon-ton, konwenans towarzyski, kindersztuba; znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności obowiązujących w danej grupie.

Myśle, że nikomu ogólne zasady nie są obce, nawet jezeli nie wie, że są zaliczane do Savoir Vivre`u, ale... :pavarotti:
Konto usunięte
Konto usunięte: -uśmiech, -uprzejmość, -życzliwość, -punktualność, -dyskrecja, -lojalność, -grzeczność.

Zasady dotyczące poszczególnych dziedzin życia tez pewnie są znane, ale... :pavarotti:
Konto usunięte
Konto usunięte: -nakrywania, podawania do stołu i jedzenia, -wyglądu, prezencji (np. postawy, higieny) i właściwego ubioru, -form towarzyskich (np. w miejscu pracy, w rodzinie, na przyjęciach), -komunikacji (także telefonicznej i internetowej), -zachowania się w szczególnych sytuacjach.

Wstęp mamy już za sobą, teraz przechodzimy do rzeczy:
1. Wiecie co do czego służy? :pavarotti:

-Jedliście już kiedyś taką ilościa sztućców?:mrgreen:
2.Panowie, przepuszczacie Panie w drzwiach?
3.Młodzieży, mówicie pierwsi "dzień dobry" starszym od Was?
4.Ustępujecie miejsca straszej Pani w autousie? :pavarotti:
5. Jak to jest z całowaniem w rękę kobiety? Panie, podoba się, zwyczaj powinien byc kontynuowany? Panowie, praktykujecie? :and:
6. Uważacie się za osoby kulturalne i myślicie, że podstawy Savoir Vivr`u absolutnie nie są Wam obce?

Starczy tego dobrego :ziober2:
Pozdrawiam, mam nadzieję na owocną dyskusję ;):tak:
kuba92762
kuba92762
  15 июля 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Niestety, wszyscy dąrza tylko do kontaktu fizycznego Ja do swojej też..Nie całuje, a w życiu :D

Ja tam sie nie przytulam bo wiesz, nie lubie ich na tyle, zeby sie z nimi tulic czy co:)
Raczej nową klase mam, zmulilem sie przez nich, to jeszcze mam sie z nimi przytulac?:lol:
poetess
poetess
  15 июля 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja tam sie nie przytulam bo wiesz, nie lubie ich na tyle, zeby sie z nimi tulic czy co:) Raczej nową klase mam, zmulilem sie przez nich, to jeszcze mam sie z nimi przytulac?

czyli praktykujesz zasade typu :paszczurów nie przytulam? :mrgreen:
kuba92762
kuba92762
  15 июля 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: czyli praktykujesz zasade typu :paszczurów nie przytulam?

Nie.Raczej praktykuje zasade:Nie przytulam ludzi z ktorymi moje stosunki nie sa zbyt ciekawe:pavarotti:
Zreszta co...zmulilem sie przez ta klase, to mam w podziekowaniach sie jeszcze z nimi tulic?:lol2:
poetess
poetess
  15 июля 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie.Raczej praktykuje zasade:Nie przytulam ludzi z ktorymi moje stosunki nie sa zbyt ciekawe Zreszta co...zmulilem sie przez ta klase, to mam w podziekowaniach sie jeszcze z nimi tulic?

jak to zmuliles?
kuba92762
kuba92762
  15 июля 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: jak to zmuliles?

Zawsze bylem wesolkiem,ktory nie mogl przestac gadac, a teraz troche przycichlem przez nich:PI wcale nie jest mi z tym dobrzxe:P
margotka
margotka
  15 июля 2008

ech...to może zacznijmy od podstaw...

nie da się mówić o parenezie w sposób tak ogólny... jeśli chcecie cokolwiek omawiać skupcie się na jednym wytworze kultury materialnej tudzież obyczaju...np. nóż, widlec, łyżka...

savoir-vivre, jak sama nazwa wskazuje jest wymysłem francuskim i powstał na długo po tym, jak zasady dobrego wychowania były wpajne w życie...

o tym, jak się zachowywać mówi literatura parenetyczna...wg prof. Jadwigii Szymczak-Hoff kodeksy dzielimy na:
a.Podręczniki dobrego wychowania
b.Podręczniki uczące sztuki podobania się
c.Podręczniki dla podróżnych
d.Podręczniki pisania listów
e.Zbiory toastów i powinszowań
f.Podręczniki gier i zabaw towarzyskich
g.Kodeksy honorowe
h.Poradniki pedagogiczne o treści obyczajowej
i.Poradniki dla ludu.

dość pełnym zbiorem po historii dobrych manier jest Elias "przemiany obyczajów w kulturze Zachodu"... gorąco polecam...

ponadto umiejętność jedzenia nożem i widelcem oraz zasady ich używaia zostały dopiero określone w XIX w. ...

lolropsonlol
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 2
lolropsonlol
  15 июля 2008
margotka
margotka: a. Podręczniki dobrego wychowania b. Podręczniki uczące sztuki podobania się c. Podręczniki dla podróżnych d. Podręczniki pisania listów e. Zbiory toastów i powinszowań f. Podręczniki gier i zabaw towarzyskich g. Kodeksy honorowe h. Poradniki pedagogiczne o treści obyczajowej i. Poradniki dla ludu.

tak naprawde kazdy z nas powinien to wszystko umieć i potrafić aby zachowywać sie stosownie ;]
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.