Żeby było miło, to sobie trochę podyskutujemy na mój ulubiony temat :mrgreen:
My, dzieci z dworca ZOO (niem. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo) wyd. niem. 1978, wydania polskie 1987, 1997. Książka dokumentalna, tekst spisany z zapisu magnetofonowego z rozmów z Christiane F. (właśc. Christiane Vera Felscherinow, ur. 1962), młodą narkomanką z Berlina Zachodniego. Autorami tekstu są Kai Hermann i Horst Rieck, dziennikarze niemieckiego ?Sterna?. Zawiera również dokumentalne fotografie w tym portrety osób znajomych Christiane. Rozmowy z Christiane trwały około dwa miesiące.
Opisywane wydarzenia miały miejsce w latach 1975-1977 podczas narastającej fali narkomanii wśród młodzieży w wieku 13+ lat w Berlinie Zachodnim, natomiast tytułowy Dworzec Zoo to miejsce gdzie Christiane i wiele osób z jej otoczenia oczekiwało na "klientów". Prostytucja była dla tych młodych ludzi podstawowym sposobem zdobywania środków na codzienną dawkę narkotyku. Dworzec stanowił też miejsce spotkań i wymiany działek heroiny.
Opowieść dziewczyny przeplatają relacje jej matki a także kierownika klubu spotkań dla młodzieży Haus der Mitte.
Christiane miała 12 lat gdy zaczęła palić haszysz, opowiada też o próbie z LSD. Niedługi czas potem w otoczeniu popularnej dyskoteki Sound miała pierwszy kontakt z heroiną. Relacja Christiane pokazuje do jakich poświęceń i czynów (prostytucja i kradzieże) zdolni są ludzie uzależnieni fizycznie od narkotyku, aby zdobyć pieniądze na kolejną "działkę". Christiane wielokrotnie przechodziła odwyk i wracała do nałogu nie widząc dróg wyjścia ze świata narkomanów w którym przywykła żyć. Ostatecznie została przez matkę wywieziona z Berlina do rodziny w okolicach Hamburga, gdzie zaczęła nowe życie bez heroiny.
Na podstawie książki nakręcono w Niemczech film fabularny w 1981 roku.
Q1:Czytaliście tą książkę ?
Q2:Jakie wrażenia na was wywarła ?
Q3:Oglądaliście film ?
Q4:Jeśli tak, to jak wam się podobała?
~~~~~~
"Pamiętnik Narkomanki" - Barbara Rosiek
Książka opowiada o autentycznych przeżyciach jego autorki, Barbary Rosiek. Doskonale opisuje cały mechanizm uzależnienia i leczenia: od pierwszego wzięcia narkotyku do całkowitego wyleczenia, chociaż może o całkowitym wyleczeniu mówić nie powinniśmy. Ukazuje lata kłamstw i przestępstw, bo nie ma chyba rzeczy, której nie zrobiłby narkoman na głodzie, walki i ponownych upadków. Pobyty w szpitalach psychiatrycznych, na odtruciu, w więzieniu, i pierwsze kroki po odzyskaniu wolności kierowane do "chaty" - po narkotyki.
Q2:Jakie wrażenia na was wywarła
~~~~~~
Jest jeszcze wiele książek opisujących temat narkotyków. Mnie osobiście bardzo to interesuje. Znacie może jakieś ciekawe pozycje, które powinien przeczytać każdy nastolatek ? :)
Namęczyłam się przy tym, więc licze, że rozpocznie się ciekawa dyskusja ! :mrgreen:
lista tematów
Narkotyki strona 1 z 4
uwielbiam.
Tak.
Nie umiem się wyrazić. Nie ma takich słów. Ogromne + wielkie + duże.

To mnie akurat nie wciągneło.
jakis czas temu,tak.
nie mogę powiedzieć,ze mnie nie zszokowała bo zaszokowała zresztą byłam młodsza i też inaczej to odebrałam.Podobała mi się.Jak chyba kazdej nastolatce. W ksiazkach o takich powiedzmy 'pół tematach tabu' narkotykach ,alkoholu, niebezpiecznym seksie jest coś fascynującego tym bardziej gdy opisuje to człowek,który przezył to na własnej skórze.
Jak wyzej. Moja opinia jest taka sama.
Konto usunięte: "Pamiętnik Narkomanki" - Barbara Rosiek
Książka opowiada o autentycznych przeżyciach jego autorki, Barbary Rosiek. Doskonale opisuje cały mechanizm uzależnienia i leczenia: od pierwszego wzięcia narkotyku do całkowitego wyleczenia, chociaż może o całkowitym wyleczeniu mówić nie powinniśmy. Ukazuje lata kłamstw i przestępstw, bo nie ma chyba rzeczy, której nie zrobiłby narkoman na głodzie, walki i ponownych upadków. Pobyty w szpitalach psychiatrycznych, na odtruciu, w więzieniu, i pierwsze kroki po odzyskaniu wolności kierowane do "chaty" - po narkotyki.
Q2:Jakie wrażenia na was wywarła
1. czytałam.
2. ogólnie to czytałam lepsze książki. ale najgorsza nie była.
Konto usunięte: Q1:Czytaliście tą książkę ?
`czytałam
`polknęłam w 2 dni, rewelacyjna ksiazka

`nie ogladalam
nie o narkotykach ale niechcianej ciąży .
"Bez odwrotu" Jana Frey .
fantastyczna książka, bo mimo przesłania naprawdę opowiada wspaniałą historię nastoletniej dziewczyny. można się wzruszyć :-)
Konto usunięte: Q1:Czytaliście tą książkę ?
Q4:Jeśli tak, to jak wam się podobała?
1. Nie :)
2. No coz. Ludzi zaczynaja cpac gdy maja przewaznie problemy w rodzinie albo przez to ze zle rodzice ich wychowaja.
3. Nie
4. Nie ogladalem wiec raczej nie opisze ci :D
Dragonnn: 2. No coz. Ludzi zaczynaja cpac gdy maja przewaznie problemy w rodzinie albo przez to ze zle rodzice ich wychowaja.
czasem to nie wynika z tego.
Często z problemów emocjonalnych i niemożności poradzenia sobie z nimi (tło - lżejsza choroba psychiczna)
Także inne czynniki, brak sensu w życiu, brak akceptacji w środowisku, czy głupia nieszczęśliwa miłość która może do tego prowadzić.
no i 90 % z tego wlasnie ze albo bieda w rodzinie, albo czesto problemy z rodzicami
tez sie z tym zgadzam
z takim czyms jeszcze sie nie spotkalem. Czesto spotykam sie z takimi osobami co maja problemy w rodzinie albo brak sensu w zyciu