Pomocy, problem - i to jak dla mnie poważny
Mam nadzieję, że pasuje to na kulturę, wszak chodzi mi o dekoracje i 'artystyczne' pomysły...
Od października przeprowadzam się, do starej kamienicy, mieszkanie po starszej pani, co niestety widać... Jest niby odnowione, odmalowane, ale nadal ściany jakieś takie stare, popękane, sufit też, jakieś nierówności, stare podrapane futryny, drzwi i okna, przemalowanie nic nie daje... Nie mam zdjęć jak wygląda to od środka, bo nie chciałam robić przy obecnych lokatorach, mam jednak wyszukane w googlach podobne, taki mniej więcej klimat.. Mieszkanie jest stare, smutne, ponure... Ja lubię przytulne wnętrza, takie napawające optymizmem o ile wnętrze jest w stanie to robić Tu pytanie do artystycznych dusz i znawców - jak mogę je ozdobić, udekorować [czym?
] aby nadać mu odpowiedni nastrój no i zakryć te stare okna, ściany, podłogi.. Albo chociaż odwrócić od nich uwagę
remonty nie wchodzą w grę bo nie chcę ładować pieniędzy w to mieszkanie, nie będziemy tam mieszkać na tyle długo, aby się to zwróciło
no i przykładowe zdjęcia:
lista tematów
Stare mieszkanie - dekoraje ? strona 2 z 6
RexMundi: eśłi uważasz że firanka ..w miarę zadowoli Cię .. to spoko.. sa osoby które by wolały..zeszlifować okna.. obmalować je i takie tam
a myślisz że mała kobietka jest w stanie sama je odmalować?

są po kobiecinie, która tam zmarła

starocie mogą mnie przerażać :P
:zaprasza tu:

myślę że tak

nie za minute nie za 10 czy godzine .. ale jeste w stanie

i przede wszystkim gdy skończy... będzie dumna z siebie.. i z mieszkania
Owieczka: są po kobiecinie, która tam zmarła jej tapczan tez został ale wywalam bezapelacyjnie
starocie mogą mnie przerażać :P
no łózko to i ja bym wywalił .. Ja śpię na swoim od 5 roku życia

ale takie jakieś stare kredensy ..czy szafy... nie wywalaj..
ewentualnie schowaj gdzieś.. to są wartośiowe rzeczy
w Kopanicy mam dziewczynę

...Ignorance is bliss...
Powiem CI tak:
Największa robotę w wystroju pomieszczenia robią kolory ścian i firanki!, to nie ma 2 zdań. Do tego ładne, delikatne zasłony.
Na pomalowanych już ścianach powywieszaj kolorowe zdjęcia, obrazy (są teraz bardzo fajne obrazy za grosze) i lusterka oprawione w ramki.
Kapa, poduszki na sofę, na łóżko tez odgrywa ogromną role. Poza tym na półkach poukładaj książki (kolorowe), może sztuczne kwiaty w wazonach przypadną Ci do gustu?
I dużo zieleni. Na parapetach pozasadzaj różnorodne kwiatki. Kaktusy ewentualnie ;)
RexMundi: nie za minute nie za 10 czy godzine .. ale jeste w stanie
i przede wszystkim gdy skończy... będzie dumna z siebie.. i z mieszkania
jestem leń :D
faceta bym zagnała ale pewnie mu się nie będzie chciało i powie że to zbędne
RexMundi: ale takie jakieś stare kredensy ..czy szafy... nie wywalaj..
ewentualnie schowaj gdzieś.. to są wartośiowe rzeczy
na strych pójdzie

nie wiem gdzie to, ale weź ją ze sobą jak po drodze

pomarańczowe ściany, żółte, różowe, błękitne, lososiowe, koralowe itp. będzie jaśniej i przyjemniej do tego biały firanki jakieś zasłony kwiatki zdjęcia na ścianach itd.
obrazy żeby było widać że w tym mieszkaniu ktoś żyje i będziesz miała przytulne gniazdko i będzie w sam raz ;)
Konto usunięte: Największa robotę w wystroju pomieszczenia robią kolory ścian i firanki!, to nie ma 2 zdań. Do tego ładne, delikatne zasłony.
znalazłam dziś to

ale nie wiem czy mam uszyć takie zasłonki czy jak

nie chcę żadnych kwiatów, synek mi porozwala, tutaj co tydzień zmiatam ziemię z podłogi i sklejam doniczki

Preczytałem o co chodzi i myślę że nie bedzie łatwo zmienic ruinę tego typu w przytulne mieszkanie :/ po pierwsze to zazwyczaj w takich kamienicach ściany i sufity są nie równe trzeba by zatrudnic fachowca który by ten problem załątwił nie wiem wyszpachlował czy coś. Na to dać jakiś żywy kolarek jasną pomarańcze albo jakiś taki zależy od gustu. Na skrzypiące stare podłogi konicznie trzeba dać panele albo jakiś parkiecik. koniecznie trzeba się pozbyć wszystkich starych mebli i sprzętów a ten piec rozebrać. staare meble spalić albo oddać do do jakiegoś skansenu i zastąpić to czymś co ci się spodoba. przerobić takie stare mieszkanie nie jest łatwo i nie jest to tanie wiem bo mój wujek się już kilka lat boryka się z przerobieniem kamienicy po starszej pani w przytulne nowoczesne mieszkanie.
a jeśli nie masz odrazu za dużych funduszy to jedynym ratunkiem jest po prostu wstawienie swoich mebelków zakrycie podłogi jakimś dywanem a na ściany nie ma rady chyba że jakieś obrazki zegary może więcej kwiatków a okna po prostu zakryć jakimiś ładnymi zasłonkami na te ochydne parapety ponaklejać jakąś tapete postawić kwiatka i bedzie gites:)
apropos stare komunistyczne meble też można malować i obklejać tapetami samoprzylepnymi chyba że są to antyki no to wtedy nie wypada :/

tomekkolarz: zazwyczaj w takich kamienicach ściany i sufity są nie równe trzeba by zatrudnic fachowca który by ten problem załątwił nie wiem wyszpachlował czy coś.
dokładnie
szpachla albo płytę karton gips, ale to kosztowny remont już

tomekkolarz: a jeśli nie masz odrazu za dużych funduszy to jedynym ratunkiem jest po prostu wstawienie swoich mebelków zakrycie podłogi jakimś dywanem a na ściany nie ma rady chyba że jakieś obrazki zegary może więcej kwiatków a okna po prostu zakryć jakimiś ładnymi zasłonkami na te ochydne parapety ponaklejać jakąś tapete postawić kwiatka i bedzie git
no na początek muszę chociaż tyle, bo tak jak pisałeś, kupa roboty i funduszy na to idzie