Doby dzień
dziś będzie o filmach wojennych
1.Lubicie ?? Oglądacie ??
2.Wasze ulubione tytuły ??
3.Jaka tematyka was najbardziej rajcuje / II wojna światowa/Wojna secesyjna/wietnam/Starożyczność/przyszłość/ itd itp
4. Ulubiony Aktor
5. Jakaś scena
6. czego nie lubicie w filmach wojennych konkretne przykłady.
7. Jakieś mniej znane produkcje które warto by zobaczyć ??
[color=violet]I do pań. Myślicie że "Centralne biuro uwodzenia" to dobry film?? Osobiście twierdzę że Antonio po raz kolejny był Boski
lista tematów
Wojenne

Jako mały człowieczek rajcowały mnie takie filmy, teraz raz na jakiś czas obejrzę>
"O jeden most za daleko", "Pluton", "Kompania Braci"
tomekkolarz: 3.Jaka tematyka was najbardziej rajcuje / II wojna światowa/Wojna secesyjna/wietnam/Starożyczność/przyszłość/ itd itp
II wojna światowa, o Wietnamie już raczej mniej kręcą, o wojnie secesyjnej też nakręcili ciekawe filmy (bodajże dwa mi się spodobały)
To już naprawdę ciężko.. Scena to na pewno lądowanie aliantów w Normandii w "Ryanie".. tylko muzyka mogłaby być bardziej dramatyczna, aby oddać ten patos.
Przekłamania historycznego, wyolbrzymiania, że Niemcy są "źli" itp. Włąsnie chciałbym coś obejrzeć o tych "Złych" chłopcach, poza "Stalingrad", "Okręt", "Karna Kompania"
Bardzo. Staram się oglądać zawszę, gdy tylko mam taką możliwość.
"O jeden most za daleko", "Najdłuższy dzień", "Szeregowiec Ryan", "Czas Apokalipsy"...i jeszcze parę.
tomekkolarz: 3.Jaka tematyka was najbardziej rajcuje / II wojna światowa/Wojna secesyjna/wietnam/Starożyczność/przyszłość/ itd itp
Zdecydowanie II wojna światowa. Tematyka 6 czerwca 1944. Trochę mniej wydarzenia wojenne w Polsce. Nie trafię wojny secesyjnej, która była eksploatowana aż nadto.
Brak jednego
Lądowanie Aliantów w "Szeregowcu...", Śmierć bohatera granego przez Defoe w "Plutonie", ostatnia scena z filmu "Stalingrad". Trochę bym jeszcze takich dobrych scen znalazł

Znikome ślady w filmach hollywoodzkich mówiących o autentycznej roli Polaków w II wojnie światowej. Patos niektórych filmów.
"Ziemia niczyja" Nie tyle, że mniej znany (bo Oscara zdobył) co bardzo mało popularny. A szkoda.
Zdecydowanie!
Pluton, Szeregowiec Ryan, Kopmania Braci, 9 kompania, Jarhead...
tutaj nie sprecyzuję..
Lądowanie w Normandii, w filmie Pokuta jest też zajebi... scena wycofywania aliantów z wybrzeży francji.. polecam. To by było na tyle.
lubię
Pluton , Szeregowiec Ryan , Kompania Braci, Wróg u bram
chyba nie ma to dla mnie znaczenia
ciężko wybrać jednego
scena z Ryana.. jak snajper modli się o dobry strzał
pomijając polskie filmy ... to faktu że o Polakach mówi się mało
może nie mało znany bo to nowy film..ale ostatnio podobał mi się film
"Operacja Świt"
...Ignorance is bliss...
A ktoś oglądał "Rescue.Dawn"?? jak wrażenia?? moim zdaniem jeden z lepszych filmów o wojnie w Wietnamie :)
no ale widze jeszcze nikt nie wymienił "Parszywej dwunastki" ten film nigdy mi się nie znudzi :D

Nie ta liga co "Czas apokalipsy", "Pluton", czy "Łowca jeleni" ale film dobry

tomekkolarz: no ale widze jeszcze nikt nie wymienił "Parszywej dwunastki" ten film nigdy mi się nie znudzi :D
Swego czasu na TCM film ten leciał z 2 razy na miesiąc, więc mi się osobiście trochę przejadł xD
Dziwne też, że nikt tutaj nie wspomina o znakomitych polskich filmach jak "Kanał", "Westerplatte", czy "Godzina W" :)
jak napisałem wczesniej... podobał mi się
no nie ma też... działa navarony , tylko dla orłów
mysle że to dla tego że te filmy pokazują zbyt często i po prostu ..trochę się ludziom przejadły
Konto usunięte: Dziwne też, że nikt tutaj nie wspomina o znakomitych polskich filmach jak "Kanał", "Westerplatte", czy "Godzina W" :)
no i "Jak rozpętałem II wojnę światową"
myśle że Polskie kino wojenne ogląda się zupełnie inaczej niż powiedzmy amerykańskie
...Ignorance is bliss...
Bardzo lubie..
Z większych produkcji widziałem chyba wszystkie ;)
Najlepszy - Czas Apokalipsy :)
Ten film się wdziera do serca i tam zostaje
A tu dodam, jako ciekawostkę, że Pearl Harbor jest w mojej ścisłej czołówce NAJGORSZYCH filmów jakie w życiu widziałem..
Obok np takich hiciorów jak Titanik i Batman i Robin
Na perl Harbor to ja 2 krótkie drzemki sobie urwałem..

Hewson: A tu dodam, jako ciekawostkę, że Pearl Harbor jest w mojej ścisłej czołówce NAJGORSZYCH filmów jakie w życiu widziałem..
Obok np takich hiciorów jak Titanik i Batman i Robin
OO i tu się bardzo zgodzę typowy film wojenny dla pań :)
Konto usunięte: nie. nie. Nie lubie. nie ciekawią mnie. no chyba że są to filmy wojenno-historyczne jakieś. To jeszcze przejdą.
większość filmów wojennych jest oparta na faktach historycznych

Konto usunięte: wego czasu na TCM film ten leciał z 2 razy na miesiąc, więc mi się osobiście trochę przejadł xD
nie przepuściłem żadnego seansu :D
faktycznie z tym że ja ten film znałem z angielskim tytułem