Mam do Was kilka pytań :)
1. Czy na początku spotkania ze starszą kobietą, rękę pierwszy powinien podać mężczyzna, czy kobieta?
2. Czy wypada, aby młody mężczyzna, powitał co najmniej dwukrotnie starszą kobietę pocałunkiem w dłoń?
3. Co myślicie o wyrazie szacunku jakim jest pocałunek w dłoń? (pytanie tylko do kobiet)
P.S. "Nabijacze" darujcie sobie odpowiedzi :)
lista tematów
Kultura w troszkę innym znaczeniu niż tu obowiązuje :) strona 1 z 2
Konto usunięte: 1. Czy na początku spotkania ze starszą kobietą, rękę pierwszy powinien podać mężczyzna, czy kobieta?
2. Czy wypada, aby młody mężczyzna, powitał co najmniej dwukrotnie starszą kobietę pocałunkiem w dłoń?
3. Co myślicie o wyrazie szacunku jakim jest pocałunek w dłoń? (pytanie tylko do kobiet)
Kobieta, mężczyzna co najwyzej się ukłonić.
Dwa razy?

Wydaje mi się, że w stosunku do osób starszych to bardzo szarmanckie.. Ja czuję się trochę tym zmieszana, wolę jednak, jak chłopak całuje w rękę niż rzuca się na moją twarz

Konto usunięte: 1. Czy na początku spotkania ze starszą kobietą, rękę pierwszy powinien podać mężczyzna, czy kobieta?
kobieta zawsze pierwsza podaje rękę.
Konto usunięte: 2. Czy wypada, aby młody mężczyzna, powitał co najmniej dwukrotnie starszą kobietę pocałunkiem w dłoń?
po co dwa razy? raz wystarczy.
Konto usunięte: Co myślicie o wyrazie szacunku jakim jest pocałunek w dłoń? (pytanie tylko do kobiet)
ten zwyczaj już dawno odszedł w niepamięć. A szkoda.
Konto usunięte: Czy na początku spotkania ze starszą kobietą, rękę pierwszy powinien podać mężczyzna, czy kobieta?
wydaje mi sie ze zawsze ręke podaje kobieta.
raz w zupełności wystarczy :-)
ja tego nie lubie,ale to wynika z feministycznych przekonań.
Nie, nie mamy z sobą nic wspólnego.
1. Kobieta.
2. Raz wystarczy. Po co dwa?
3. Myślę, że to dobry i kulturalny, ale zanikający zwyczaj.
ogólnie z tego co mi wiadomo..to kobieta pierwsza wyciąga rękę
bynajmniej ja czekam aż to zrobi

Konto usunięte: 2. Czy wypada, aby młody mężczyzna, powitał co najmniej dwukrotnie starszą kobietę pocałunkiem w dłoń?
pocałunek w rękę już się chyba przeżył

po za tym po co dwa razy ?
...Ignorance is bliss...
Kobieta.
Pasuje.
Konto usunięte: 3. Co myślicie o wyrazie szacunku jakim jest pocałunek w dłoń? (pytanie tylko do kobiet)
Podoba mi sie :] Ale nie ludze sie ze faceci w tych czasach w ogole o takim czyms pamietają.
Oczywiście, ze mężczyzna. Wiek nie ma znaczenia, bo kobieta, to kobieta

Ogólnie nie powinien tego robić. Wydaje mi się, że minęły te czasy w których pocałowanie kobiety w rękę oznaczała szacunek do niej. Osobiście tego nienawidzę :/
Konto usunięte: 3. Co myślicie o wyrazie szacunku jakim jest pocałunek w dłoń? (pytanie tylko do kobiet)
Jak już napisałam nie jest to dla mnie oznaką szacunku- już nie.
Konto usunięte: Mam do Was kilka pytań :)
1. Czy na początku spotkania ze starszą kobietą, rękę pierwszy powinien podać mężczyzna, czy kobieta?
Jak kiedyś chciałem przypodobać się matce mojej byłej, to całowałem ją na przywitanie w ręke :P ale nie wiem skąd się ci wzięło że trzeba to dwa razy robić, bo o czymś takim pierwszy raz słysze :) a z tego co pamiętam ręke to ja pierwszy podałem :)
KOBIETA PODAJE RĘKĘ ZAWSZE JAKO PIERWSZA... nietatkiem jest wyciągać rękę do kobiety, kiedy tego nie czyni wita się ja sknieniem głowy...
całowanie w rękę jest formą szacunku... i jest bardzo miłe, ale rzadko spotykane... młodzi męzczyzni wstydza sie tego...
o 2krotnym całowaniu w rękę nigdy nie słyszałam i nie czytałam...
P.s. pytanie do autora: dlaczego temat ma tak niestosowanie skonstruowany tytuł?
Konto usunięte: . Czy na początku spotkania ze starszą kobietą, rękę pierwszy powinien podać mężczyzna, czy kobieta?
Mężczyzna

Konto usunięte: Co myślicie o wyrazie szacunku jakim jest pocałunek w dłoń? (pytanie tylko do kobiet)
hmm.. nie podoba mi sie takie cos :D w sumie nie wiem dlaczego