RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  16 июля 2009 (pierwszy post)
Witam

Ostatnia dało sie zaobserwować modę na wampiry. Wszyscy ( uogólnienie) nagle zaczęli się interesować tematyką wampirów - wampiryzmu. Głównym motorem napędowym tego są oczywiście filmy z tymi sympatycznymi postaciami, więc i temat o filmach (głównie), ale też "ciekawszych" książkach i ciekawostkami ze świata kultury.

WAMPIRY

krótka historia Wampira
Po raz pierwszy wzmianki o zmarłym, żywiącym się rzekomo ludzką krwią, pojawiły się u starożytnych Słowian.
U nich ów istota przyjęła nazwę wąpierza.
Łatwo było stać się takim potworem, bowiem przyczyn było wiele ? wystarczyło sprofanować czyjeś zwłoki po śmierci, umrzeć gwałtowną śmiercią, lub po prostu zostać przeklętym za życia.
W niektórych zakątkach świata wierzono też, że ludzie leworęczni, czy posiadający jedną zrośniętą brew, też staną się wąpierzami.
Objawami działania wąpierza miały być koszmarne sny, pot na czole po obudzeniu, czy nagłe uczucie wielkiego zmęczenia.
Już wtedy zrodził się przesąd, że istoty te mogą przybierać formy różnych zwierząt, są wrażliwe na światło słoneczne, czosnek i cebulę, a zabić można je przy użyciu srebra lub kołka z drewna, najlepiej osinowego.
Inną skuteczną na potwora metodą było obcięcie mu głowy i ułożenie jej między jego nogami, lub ułożenie zwłok twarzą do dołu.
Wąpierz trafił do Anglii pod nazwą "vampyre" i tam zakorzenił się w kulturze światowej na dobre pod wpływem wydania książki Brama Stokera "Dracula"

czas na filmy

Nosferatu
( Hrabia Orlok)
na podstawie "Draculi" Brama Stokera
( produkcja nie licencjonowana dlatego też wszystkie nazwy zostały zmienione)
Efektem był pozew sądowy, który wdowa po Stokerze wygrała - sąd nakazał zniszczyć wszystkie egzemplarze filmu i dopiero po latach udało się, korzystając z kilku ocalałych kopii, odrestaurować zaginione dzieło.
Ale Nosferatu różnił się od książkowego Draculi, było mu bliżej do do ludowych wierzeń i przesądów.
Jego Orlok to potwór niosący śmierć i ją uosabiający.
Brzydki, tyczkowaty, z długimi pazurami, przypomina coś pomiędzy pająkiem a szczurem, te ostatnie zresztą są jego nieodłącznymi towarzyszami.
Przynosi plagi i choroby, nie zamienia nikogo w wampiry, lecz od razu zabija.
( Nosferatu to także wątek antysemicki ale już darujmy to sobie )
Nosferatu także pewien odłam od drakulowskich wampirów, powstało trochę filmów gdzie obok wampirów były też wampiry "nosferatu" m.in

- Miasteczko Salem
- Blade II
- Cień Wampira

Obraz wampira znanego nam to ten drakulowski, a zobaczyliśmy go po raz pierwszy w filmie

"Dracula" 1931
Przyniósł widzom wampira ubranego w pelerynę eleganckiego arystokratę, który nie odstraszał swoich ofiar potwornością, a jedynie wzbudzał niepokój dziwnymi manierami i nietypowym akcentem.
Epatował strachem bardziej subtelnym, nie ograniczającym się do pokazania dziwnej, nieprzyjemnej dla oka bestii, wydającej straszliwe dźwięki.
Transylwański hrabia wręcz przeciwnie: jest dystyngowany, elokwentny, można nawet powiedzieć, że czarujący czy pociągający.
( aktor grający rolę Draculi - Bela Lugosi tak mocno zasymilował się z graną przez siebie postacią, iż sam uwierzył w to, że w rzeczywistości nią jest. Pochowano go na jego własne życzenie w kostiumie, w którym grał w "Draculi". ) :mrgreen:

kolejne filmy dodawały wampirom coraz to nowe atrybuty i kształtowały wampira.
W "Synu Drakuli" (1943) pokazano przemianę wampira w nietoperza,
a główny antagonista nosił imię Alucard ( :piwo: dla użytkownika forum) co jest anagramem Drakuli.
Tę ostatnią cechę wampirów - literowanie imienia w odwrotnej kolejności by ukryć swą tożsamość (w "Synu Drakuli" użycie imienia Alucard nie miało jeszcze tego motywu) - upowszechnił meksykański film "El Vampiro" z 1957 roku, którego bohaterem jest Mr. Duval, a w rzeczywistości hrabia de Lavud. Horror z Meksyku wprowadził też jeszcze istotniejszą nowinkę:
od tej pory wampir zawsze miał mieć długie kły.
Dziś właściwie mało kto pamięta, że Lugosi w ogóle nie pokazywał zębów, a Schreck owszem, miał uzębienie większe od przeciętnego człowieka, ale tylko jeśli chodzi o? siekacze.

W 1958 roku Christopher Lee wcielił sie w Draculę.
Film doczekał się aż ośmiu kontynuacji w latach 60-tych i 70-tych,
na dobre umacniając w widzach wizerunek wampira jako europejskiego arystokraty.
Zgodnie z nowymi trendami, te filmy nie uciekały już od epatowania obrzydliwością i erotyzmem.
Drakula co prawda wciąż był przystojnym, dystyngowanym hrabią, ale już na przykład sceny jego śmierci
- z rozkładającym się, podpalanym, przebijanym ciałem - były ukłonem w stronę gore.
Jeszcze bardziej widoczne było przedstawianie wampira jako istoty z rozbuchaną seksualnością.
Christopher Lee i sposób w jaki pochylał się nad nagą kobiecą szyją,
ukształtował postrzeganie wampiryzmu jako ciemnej strony erotyzmu.

Coraz większa popularność erotyzmu w filmach odbiła się także na wampirach.
W latach 70-tych rozwinął się wręcz odrębny podgatunek określany jako "lesbian vampire",
w którym, zgodnie z tytułem, główne role grały wampiry rodzaju żeńskiego
(choć par damsko-męskich też nie brakowało, za to filmy z wyłącznie męskimi bohaterami pojawiły się dużo później, np.: "Gayracula" z 1983)
Obrazów takich powstał całe mnóstwo, choćby

-trylogia "Vampire Lovers" (1970-1972)
"Female Vampire" (1973)
"Vampyres" (1974)
-"Vampyros Lesbos" (1971).
moda na wampiry opanowała wszelakie gatunki i powstawały często dziwne mutacje filmów
- westerno-horror "Billy the Kid vs. Dracula"
- "Blackulę" , gdzie wampirem był afrykański książę
- mariaż horroru z filmem kung-fu brytyjsko-hongkońską koprodukcję "Legend of 7 Golden Vampires"
oraz postanowiono trochę wampiry "oswoić" po przez parodiowanie i wyśmiewanie ich w takich filmach jak
- "Nieustraszonych pogromcach wampirów"

- "Dracula: Wampiry bez zębów"
- "Vampirii"
- "Hrabia Kaczula"

Jeszcze inną wariacją było pożenienie horroru ze science-fiction, a więc próba wytłumaczenia wampiryzmu jakimś racjonalnymi przesłankami.
Najczęstszą była choroba wirusowa, co miało uzasadnić łatwe przenoszenie objawów z osobników chorych na zdrowych.
Takie założenia przyjęto m.in.
w trzech ekranizacjach powieści "Jestem legendą" Richarda Mathesona, nakręconych w latach 1964, 1971 i 2007

filmie Davida Cronenberga "Rabid" (1976)
szwedzkiej produkcji "Frostbiten" (2006).
(Dla Szwedów był to pierwszy film o krwiopijcach, ale bardzo dobrze przyjęty, więc szybko nakręcili kolejny - "Pozwól mi wejść" (2008), w którym co prawda nie ma elementów SF, ale również jest daleki od klasycznej opowieści o wampirach.)

To zresztą jest znak czasów: nawet gdy nie chodzi o paranaukową logikę to, kilkadziesiąt lat po "Nosferatu",
zrezygnowano z osadzania wampiryzmu w kontekście chrześcijaństwa - zamiana w nieumarłego przestała być karą za grzechy,
a tym samym krwiopijcy przestali się imać krzyża i wody święconej.
Oczywiście we współczesnym kinie nastawionym na masowego,
a więc również małoletniego widza, nie mogło obejść się bez filmów,
w których wampir jest ekwiwalentem superbohatera - istoty o nadludzkich mocach -
a one same nie mają straszyć tylko podbijać adrenalinę pędzącą na łeb na szyję akcją.

- Blade ( trylogia)

- Underworld (trylogia)
- Straż nocna

- Ultraviolet
- BloodRayne
- Liga niezwykłych dżentelmenów
- Van Helsing

Wampiry także zadomowiły się na dobre w anime
"Vampire Princess Miyu"
"Hellsing"
"Trinity Blood"
"Blood+"
"Rosario + Vampire"

Pełnometrażowych filmów anime też zresztą nie brakowało, m.in
"Vampire Hunter D"

wampiryczne filmy z lat 80-tych, takie jak
"Głod"
"Fright Night"
"Straceni chłopcy"

poruszały wyraźnie tematy związane z seksualnością i miłością.
Zamiast niewinnych dekoltów pojawiły się nagie ciał, ale w odróżnieniu od "lesbian vampire" były tylko dodatkiem do pełnych napięcia gier między postaciami, do iskrzącego - nawet bez zdejmowania ubrania - erotyzmu.

Połączeniem tego najnowszego trendu z klasyczną opowieścią o rumuńskim arystokracie był "Drakula" Francisa Forda Coppoli z 1992 roku.

W aspekcie fabularnym był to powrót do przeszłości i do oryginalnej opowieści Brama Stokera
(nowością było za to utożsamienie Drakuli z historyczną postacią Vlada Palownika
i przedstawienie Miny Harker jako reinkarnacji jego dawnej miłości).
Hrabia Drakula był wrażliwym na światło, zmiennokształtnym, sprzeniewierzonym Bogu człowiekiem zamienionym w potwora,
przez wieki szukającym nie tylko krwi, ale też miłości - o tyle, o ile człowiek siedzący w bestii zapamiętał to uczucie.
W porównaniu do pierwszej ekranizacji powieści w tej aż kipiało erotyzmem
Jeszcze dalej szła ekranizacja "Wywiadu z wampirem" ,
która jeszcze silniej eksponowała nowy istotny element wampirycznego emploi:
krwiopijca stał się istotą prawie-ludzką, a przynajmniej w ludzkim rozumieniu? pociągającą.
(Gary Oldman z "Draculi" był takim tylko przez chwilę, poza tym atmosfera filmu sugerowało oddziaływanie jakiegoś nadprzyrodzonego czaru (jak niegdyś u wampów - kobiet fatalnych))

Natomiast ciężko nie zatrzymać wzroku wampirach,
jeśli wcielają się w nich Tom Cruise, Brad Pitt i Antonio Banderas, którzy zdają się fascynować bez pomocy magii.
Cokolwiek by złego nie robili
- a w kreacji Anne Rice krwiopijcy są raczej nieszczęśnikami miotanymi przez swoje żądze, namiętności i żale, niż istotami z gruntu złymi - fizycznie pozostają atrakcyjnymi śmiertelnikami.
Przedstawianie wampira jako postaci tragicznej też było nowością w tym sensie,
że zostało to aż tak wyraźnie wyeksponowane, przy jednoczesnym przesunięciu akcentu z horroru na coś podobnego melodramatowi.
Tym właśnie tropem idzie filmowy "Zmierzch"
ale na przestrzeni lat i filmowych obrazów wampirów trzeba stwierdzić że wampiry ze Zmierzchu wydają się być powrotem do utartych kolein i pewnego "głównonurtowego" archetypu wampira tyle że jest opowieścią o młodzieży i dla młodzieży.
Zdaje się też, że korzysta z tych samych archetypów, które w kinie wampirycznym występowały już od czasów Lugosiego:
seksualnie pociągającego wampira niczym magnes przyciągającego ugrzecznioną śmiertelniczkę.
Jednak wampir ze Zmierzchu nie pali, nie pije, nie używa narkotyków, nie ciągnie dziewczyny do łóżka, nie przeklina?
Na tle "rówieśników" idealny materiał na partnera.
Potwór ?
Jaki tam potwór: kłów nie ma, ludzi nie gryzie, a na słońcu nie rozsypuje się w proch ale zamienia w istotę olśniewająco piękną.
W ogóle rodzina Cullenów nie rozrywa ludzi na strzępy, nie urządza seksualnych orgii, tylko żyje sobie spokojnie, grzecznie,
wysoce sobie ceniąc takie wartości jak domowe ognisko, przyjaźń,
miłość, poczucie przyzwoitości i zachowanie człowieczeństwa za wszelką cenę,
pomagając przy tym śmiertelnikom
(patriarcha rodu jest lekarzem, swoje dzieci też "stworzył" by uratować je od śmierci). Żyją doprawdy po? bożemu ?
Czyżby najświeższym (oby nie końcowym) produktem krwawej ewolucji był wampir, jako nosiciel konserwatywnych wartości chrześcijańskich ?

===============

- Jak Wy postrzegacie wampira ? - proszę o argumentację
(który "typ" najbardziej wam odpowiada)
- Wampir - bohater naszych czasów ?
- Jak myślicie w którą stronę zmierza obraz wampirów ?
( czy minęły już czasy gdy wampir znaczyło - strach , śmierć ? )
- Który z filmów podobał wam się najbardziej / który najmniej ?
( dlaczego )
- miło widziane zdjęcia waszych "wampirczych idoli"
( pominąłem sporo filmów o wampirach jak np. Królowa potępionych
ale nie miałem już sił i pomysłu jak to wszystko ogarnąć )

i ogólnie koniec pytań - wypaliłem się twórczo ;p

ale mam nadzieję że dyskusja nie ograniczy się tylko do tych pytań

Szacunek dla wszystkich którzy przeczytali :tak:
dla reszty - LEPIEJ NIE WYPOWIADAJ SIĘ bo poleca :ban:-y

** wybaczcie szatę graficzną tematu ale już nie chciało mi się jej jakoś ładniej robić :and:
( 3 godziny robiłem ten temat :mrgreen: )

*** wybaczcie brak zdjęć ( teraz temat w ogóle wygląda okropnie), ale ze zdjęciami niestety nie "ładuję" się temat :and:

Pozdrawiam i zapraszam
...Ignorance is bliss...
NeverMind1910
NeverMind1910
  17 июля 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: ale sonja tez byla czystym wampirem :) z tym, ze byla w ciazy i w sobie nosila miesznke

W takim razie mój błąd. Nie mniej jednak Kate jako wampirzyca wygląda niezwykle seksownie,a aktorka grająca Sonje jest do niej bliźniaczo podobna.

Konto usunięte
Konto usunięte: 19 listopada na Torwarze.

Placebo :nie::nie:

Wracając do wampirów. Najśmieszniejsze wersje spotkałem w serialu Buffy Postrach wampirów. Screen z serialu:

czy filmie "Od świtu do zmierzchu".

Za to ten wampirek wygląda bardzo interesująco.

Bardzo fajnie zostały wystylizowane "migdałowe" całkowite czarne oczy.
I tak powinien wyglądać współczesny wampir :)
RexMundi
RexMundi
  17 июля 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: co do tytułu to on mi się juz od początku inaczej kojarzył. Jak, to już temat dozwolony od lat 18

zboczona jesteś

Konto usunięte
Konto usunięte: moja siostra omawiała temat wampiryzmu na maturze :)

:zakochany:

Konto usunięte
Konto usunięte: w sam raz dla nastolatek :

jaka młodzież takie wampiry :mrgreen:

Konto usunięte
Konto usunięte: Jednak kilka rzeczy mi nie pasuje.

jakie ?

Konto usunięte
Konto usunięte: Jeżeli wyprosisz wampira z domu, ten migusiem usunie się w cień

no to już chyba u tych "nowoczesnych" bo raczej we wcześniejszych wampirach
jak już się je wpuściło to nie było czasu na wyproszenia :D

Konto usunięte
Konto usunięte: Piękno Edwarda i jego rodzeństwa jest żenująco wręcz stereotypowe, cała sytuacja od początku przypomina szkolny serial dla 12-latków. ;>

mnie jeszcze bardziej irytuję to że ten cały "Paczison" czy jak mu tam ..i po za filmem stylizuję się na takiego wampirka :zonk:

Konto usunięte
Konto usunięte: Nuda,

jak nuda ?
- scena śmierci psa straszne mnie zdołowała :and:
jaki ten człowiek był samotny :smutny:

Konto usunięte
Konto usunięte: szkoda, że zmienili ja na potrzeby filmu.

film ma chyba dwa zakończenia :woot:

Konto usunięte
Konto usunięte: (świecenie skóry na słońcu

może świeca :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: Najbardziej spodobała mi się kreacja wampira w serii książek Lumleya pt. Nekroskop. Owe stworzenia dzielą się tam na wampiry i Wampyry - stworzenia nocy o spotęgowanych instynktach praktycznie nie posiadające żadnych ograniczeń (ostał się jedynie strach przed słońcem, srebro jest zabójcze, czosnek jedynie je drażni, krzyże powodują jedynie śmiech) 'uzbrojone' w zdolności parapsychiczne i metamorfizm. Seria ukazuje walkę Wydziału E (uzdolnionych ludzi - telepatów, deflektorów, prekognitów, nekroskopów) z potworami z innego świata

może i się skuszę :tak:

Konto usunięte
Konto usunięte: no ja nie wiem, ale tacy ludzie z jedna brwia to chyba raczej stana sie wilkolakiem

taa cyklopem zaraz :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: a ja mam zberezne skojarzenia

jakie :ziober2:

Konto usunięte
Konto usunięte: az mi sie przypomnial film 'lesbian vampire killers'

lesbijki to jeszcze, ale ...geje :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: jeszcze manga van helsing byla swietna

a widziałaś animę "Vampire Hunter D" ?
gdy powstawał film Van Helsing to stylizacja Jackmana była własnie wzorowana na tej anime

Konto usunięte
Konto usunięte: Moim zdaniem najlepsze w tym filmie są momenty w których Smith pociesza się nucąc swojemu pieskowi There Little Bird. ;>

w ogóle Bob Marley pasował do tego filmu :nutki:
...Ignorance is bliss...
shamaramorgan
shamaramorgan
  17 июля 2009
RexMundi
RexMundi: zboczona jesteś

nie bardziej niż ten, co wymyslił ten tytuł :d
RexMundi
RexMundi:

swoją drogą dzisiaj obejrzałam "wywiad z wampirem" :mrgreen:
to znaczy doszłam do połowy. nie zachwycił mnie ten film :d
RexMundi
RexMundi: jaka młodzież takie wampiry

za parę lat stworzą wampirów w kreacji a'la High School Musical :d
odwieczna
odwieczna
  18 июля 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Placebo

Doczekać się nie mogę. ;d

RexMundi
RexMundi: jak nuda ? - scena śmierci psa straszne mnie zdołowała jaki ten człowiek był samotny

Niestety nie jest to mój ulubiony film o wampirach, a sceną z psem na pewno mnie nie przekonasz. ;d

RexMundi
RexMundi: w ogóle Bob Marley pasował do tego filmu

Oooo tak. Ścieżka dźwiękowa to jeden z niewielu plusów filmu. :ninja:
RexMundi
RexMundi
  18 июля 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Niestety nie jest to mój ulubiony film o wampirach, a sceną z psem na pewno mnie nie przekonasz. ;d

akurat nie traktuje tego filmu jako film o wampirach
( w sensie że wirus )

Konto usunięte
Konto usunięte: to znaczy doszłam do połowy. nie zachwycił mnie ten film :d

bo się nie ogląda do połowy filmów
...Ignorance is bliss...
shamaramorgan
shamaramorgan
  18 июля 2009
RexMundi
RexMundi: bo się nie ogląda do połowy filmów

wiem, wiem.
W następnym tygodniu zrobię drugie podejście :)
agoosiaaa
agoosiaaa
  18 июля 2009
RexMundi
RexMundi: taa cyklopem zaraz

no nie wiem, ale jak ja widze taka monobrew na czyims czole, to wyczuwam zle moce :lol:

RexMundi
RexMundi: jakie

nie powiem :jezyk2:

RexMundi
RexMundi: lesbijki to jeszcze, ale ...geje

bo to komedia jest :)

akurat ogladalam ja pare dni temu :)

RexMundi
RexMundi: a widziałaś animę "Vampire Hunter D" ? gdy powstawał film Van Helsing to stylizacja Jackmana była własnie wzorowana na tej anime

nie widzialam :/
ale poszukam i poogladam :)
Ichabod
Ichabod
  19 июля 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Jakoś nie wczułam się. ;d Przecież książka miała cudownie apokaliptyczny wydźwięk, film jest tandetny, prorodzinny i 'przetrwamy bez względu na wszystko'. ;)

To obejrzyj sobie Armageddon i porównaj :ziober2:

Konto usunięte
Konto usunięte: Wielkąą fanką prawdziwych wampirów nie jestem, ale przeczytałam. ;d

Mało osób czytało Lumleya, przynajmniej rzadko ich spotykam (:

Konto usunięte
Konto usunięte: Wszystko ładnie, fajnie, ale po co to ciągnąć do 13 tomu? ;> Lumley świetnie pisze, ale mógłby skończyć historie Harrego tak jak przewidywano, czyli po 5 części. Podobał mi się w 5 tomie(chyba?) stosunek 'wampiryczno-erotyczny' Harrego z Karen. ;>

Fani domagali się kolejnych tomów i szczerze cieszę się z faktu, że pisał on dalej. Inne jego książki też są dobre, sporo w nich nawiązań do Lovecrafta, ale wampiry to dzieło jego życia.

Z opisami scen łóżkowych trochę przesadzono :ninja:
Ale to raczej norma dla Lumleya, pod tym względem przypomina on Mastertona.

Konto usunięte
Konto usunięte: Dobrze, że cierpliwa. Ciekawe czy warto. ;> Pasuje, ale ulubionym nie jest. 19 listopada na Torwarze.

Moim zdaniem warto, czas pokaże.
Kings of Medicine jest świetne :zakochany:

U, koncert - muszę się zastanowić.
666kamilka666
666kamilka666
  19 июля 2009
RexMundi
RexMundi: Jak Wy postrzegacie wampira ? - proszę o argumentację (który "typ" najbardziej wam odpowiada) - Wampir - bohater naszych czasów ? - Jak myślicie w którą stronę zmierza obraz wampirów ?

Jak czupakabrę. Wymysł, bajka. A nie widzę sensu roztkliwiać się nad czymś co nie istnieje :). A jeśli chodzi o typ, to ten z 'wywiadu z wampirem" :tak:.

Nie, na pewno nie. Chyba zmienia się troche nasza wizja "bohatera". Wydaje mi się, że teraz kazdy chce widzieć bohatera w ludziach, którzy fizycznie istnieją, którzy nie mają nadprzyrodzonych zdolności. Bohaterami zaczynają się stawać dla nas osoby, które potrafią swoją psychiką zrobić wiele dla wielu :tak:>

Jw. Teraz szukamy kogoś/czegoś, co naprawdę istnieje i kogo/czego możemy dotknąć, spotkać na ulicy. Wampiry są teraz upersonifikowywane.

RexMundi
RexMundi: Który z filmów podobał wam się najbardziej / który najmniej ? ( dlaczego )

NIe oglądałam wielu tych filmów.
Szczerze to pamiętam ten "wywiad..." tylko :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: Za to ten wampirek wygląda bardzo interesująco.

Oglądałam ten film!.
Cholera, jaki on miał tytuł... :ninja:
30dni mroku? ;>
odwieczna
odwieczna
  19 июля 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: To obejrzyj sobie Armageddon i porównaj

Hym, Armageddon był świetny. Oglądałam już kilkanaście razy i mogę jeszcze. 'Jestem Legendą' obejrzałam raz i podziękowałam. ;d

Uwielbiam Liv. :zakochany:

Konto usunięte
Konto usunięte: Mało osób czytało Lumleya, przynajmniej rzadko ich spotykam (:

Ano, racja. Znam tylko jedną - moją mamę. Ona mnie namówiła do przeczytania. ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: Fani domagali się kolejnych tomów i szczerze cieszę się z faktu, że pisał on dalej. Inne jego książki też są dobre, sporo w nich nawiązań do Lovecrafta, ale wampiry to dzieło jego życia.

Zapewne to jest jego dzieło życia, ale po przeczytaniu 14 tomów nadal uważam że tylko pierwsze 5 było naprawdę niesamowitych. Jedyne co mi się podobało w kolejnych tomach to retrospekcja ala cykl o braciach krwi i stracone lata, które trochę wpisują się w serię.

Konto usunięte
Konto usunięte: Z opisami scen łóżkowych trochę przesadzono Ale to raczej norma dla Lumleya, pod tym względem przypomina on Mastertona.

Nie podobały Ci się? ;>

Masterton umie podziałać na wyobraźnie o ile podczas stosunku nie odpada nikomu głowa. :ninja:
Zresztą co się dziwić seksuologiem jest.

Konto usunięte
Konto usunięte: - Nie pokochasz się ze mną, Joe? - podchodząc bliżej wabiła go Marianna. Włożyła sobie rękę pomiędzy nogi i poczęła gładzić się zmysłowo, mrucząc przy tym jak kotka. - Pamiętasz te noce w Tijuana, Joe? Nawet nie zmrużyliśmy oka. Pokochaj się ze mną, Joe, chodź się ze mną pokochać.

Niektórzy czytają go dla samych opisów. :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: Kings of Medicine jest świetne

Sentyment mam do tej piosenki, zaraz po Ashtray Heart. :zakochany:
Myślę, że na koncert iść warto. Niecodziennie przyjeżdżają do Polski.
Nawet ja z osobowością 5w4 się skusiłam. :ninja:
NeverMind1910
NeverMind1910
  19 июля 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: 30dni mroku? ;>

Tak. W filmie wampir został przedstawiony bardzo rzeczowo. Nawiedzający w grupach, agresywny, mroczny, działający bez uczuć i żadnych barier. Naprawdę obraz wampira mi się strasznie podobał. Film już mniej, szczególnie zakończenie.

Konto usunięte
Konto usunięte: Jak czupakabrę.

Ale czupakabra pożera krew kozią :D
RexMundi
RexMundi
  19 июля 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: no nie wiem, ale jak ja widze taka monobrew na czyims czole, to wyczuwam zle moce

ja chyba jeszcze nie spotkalem nikogo takiego :woot:

Konto usunięte
Konto usunięte: A nie widzę sensu roztkliwiać się nad czymś co nie istnieje :).

tak jak Bóg

Konto usunięte
Konto usunięte: Wydaje mi się, że teraz kazdy chce widzieć bohatera w ludziach, którzy fizycznie istnieją, którzy nie mają nadprzyrodzonych zdolności. Bohaterami zaczynają się stawać dla nas osoby, które potrafią swoją psychiką zrobić wiele dla wielu >

przykład ? :)
...Ignorance is bliss...
666kamilka666
666kamilka666
  20 июля 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Tak. W filmie wampir został przedstawiony bardzo rzeczowo. Nawiedzający w grupach, agresywny, mroczny, działający bez uczuć i żadnych barier. Naprawdę obraz wampira mi się strasznie podobał. Film już mniej, szczególnie zakończenie.

Pamiętam że oglądałam :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Ale czupakabra pożera krew kozią :D

Wiem, chodziło mi o to, że postrzegam to tak jak czupakabrę, gdyż ona nie istnieje.
Wampir też nie istnieje.

Postrzegam to tak samo jak potwora z szafy, wróżkę zębuszkę itp :)

RexMundi
RexMundi: tak jak Bóg

Nad tym jest sens się roztkliwiać.
Chociażby nad samym tym, dlaczego ludzie masowo pokładają całą swą nadzieję i sens życia w czymś, o czym tylko czytali.
Jest sens nad tym rozmyślać, żeby zrozumieć tego fenomen :)

RexMundi
RexMundi: przykład ? :)

Na przykład Twój sąsiad z 15domu po prawej stronie jak się skręca w lewo :tak:.

Chodzi mi o to, że szukamy w swoim otoczeniu ludzi zwyczajnych, takich jak my, którzy potrafili osiągnąć wiele ciężką i dobrą pracą.

Takich np jak ja, bo idę teraz charytatywnie sadzić kapustę rękami :ninja:
Ichabod
Ichabod
  20 июля 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Hym, Armageddon był świetny. Oglądałam już kilkanaście razy i mogę jeszcze. 'Jestem Legendą' obejrzałam raz i podziękowałam. ;d Uwielbiam Liv.

Z tego filmu najbardziej lubię muzykę :ninja:
I don't wanna close my eyes :nutki:

Konto usunięte
Konto usunięte: Ano, racja. Znam tylko jedną - moją mamę. Ona mnie namówiła do przeczytania. ;)

Nono, pogratulować gustu Twojej mamie (:

Konto usunięte
Konto usunięte: Zapewne to jest jego dzieło życia, ale po przeczytaniu 14 tomów nadal uważam że tylko pierwsze 5 było naprawdę niesamowitych. Jedyne co mi się podobało w kolejnych tomach to retrospekcja ala cykl o braciach krwi i stracone lata, które trochę wpisują się w serię.

Czyli podoba się Tobie wszystko co było związane z Harrym, jego życie, śmierć, nieśmierć i ich myśl przewodnia czyli zabijanie wampirów. Postać pierwszego nekroskopa ma w sobie to coś, co przykuwa czytelników (:

Konto usunięte
Konto usunięte: Nie podobały Ci się? ;> Masterton umie podziałać na wyobraźnie o ile podczas stosunku nie odpada nikomu głowa. Zresztą co się dziwić seksuologiem jest.

Tego nie powiedziałem.
Relacje Karen z Harrym były ewenementem biorąc pod uwagę ogół scen erotycznych w serii - z reguły wszystko sprowadzało się do gwałtu wampirów zakończonych krwawą ucztą. W głowie Lumleya siedzą chore, zboczone, wizje - momentami są one przerażające :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: Niektórzy czytają go dla samych opisów.

Ty też? :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: Sentyment mam do tej piosenki, zaraz po Ashtray Heart. Myślę, że na koncert iść warto. Niecodziennie przyjeżdżają do Polski. Nawet ja z osobowością 5w4 się skusiłam.

Jeszcze sporo czasu do tego koncertu, ale warto czekać.
5w4? Towarzyszka introwertyczka z gustem literackim i muzycznym - rzadko spotykane połączenie. Miło mi :ninja:
agoosiaaa
agoosiaaa
  20 июля 2009
RexMundi
RexMundi: ja chyba jeszcze nie spotkalem nikogo takiego

no to ci powiem, ze chyba masz szczescie, bo ja w ciagu mojego zycia spotkalam kikanascie takich osob, ciezko mi bylo sie powstrzymac od smiechu.
ale masakra mniec taka monobrew :/
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.