witam w ten z musu spędzony w domu piatkowy poranek... (jeszcze się nie ubrałam, więc jest rano:)
od dłuższego czasu mam problem z wrastającymi włoskami po depilacji, dotyczy to również jak się przekonałam brwi... wczoraj pojawiła mi się na powiece kropeczka, która z biegiem godzin zaczela byc kulką, potem pojawiło sie cos na kształt diody, więc po odkażeniu rąk i tego czegoś spróbowałam to wygnieść.. efekt jest taki, że dzis rano nie moglam otworzyć oka, przez co nie poszlam do pracy i wyglądam mniej wiecej tak:
tyle, ze ja się nie usmiecham i oprócz masakrycznej opuchlizny na lewej powiece mam wielki krater!
pytania:
1) co zrobić, żeby chociaz pozbyć sie opuchlizny?
2) czym to potraktować, żeby sie szybciej zagoiło? (mam maść ichtiolowa, tribiotic, amol, płyn do odkażania chirurgicznego i wodę utleniona)
(cudów nie oczekuje, ale jutro mam wieczór panieński koleżanki i chciałabym, żeby potraktowanie tego pudrem załatwiło sprawę...)
lista tematów
help!
to od samej depilacji, ale od wrastających włosków też mi się czasem robią takie rzeczy, ale nie na powiekach i nie na dzień przed imprezą..
o, jeszcze tego sprobuje, chyba mam to w domu, bo wyjść na pewno nie wyjdę.
myślałam o tym, ale chyba odpuszczę, bo tam jest otwarta rana, więc nie będę jej herbatą traktować.
ja stosuję peeling regularnie co 3 dni, ale rezultat, jesli chodzi o to słaby..
Konto usunięte: 1) co zrobić, żeby chociaz pozbyć sie opuchlizny?
2) czym to potraktować, żeby sie szybciej zagoiło? (mam maść ichtiolowa, tribiotic, amol, płyn do odkażania chirurgicznego i wodę utleniona)
Możliwe, że to furunkel. Po polsku nazywa się chyba czyrak. Musisz uważać, bo jeżeli dostaną się bakterie to będziesz miała zakażenie ropne i wtedy bez otwarcia się nie obejdzie. Dobrze, że masz tą maść. Ja bym proponowała Tobie zdezynfekować to, nałożyć maść i kompres i czymś to owinąć.
A jest czerwone i ciepłe? Wycieka coś?
acha :(
a masz gruboziarnisty? mi pomaga

tak, czyraj furunculus - cos takiego masz na mysli?

strasznie to wyglada :(
ale jezeli to faktycznie czyrak, to jest na to sposob domowy, zrobic oklad z lisci kapusty (2-3 liscie kapusty zgniesc) i przykladac.
Konto usunięte: Domowe sposoby
Czyrak jest bolesny i dwutygodniowe oczekiwanie na jego pęknięcie to dla niektórych osób prawdziwa udręka. Bardzo dobrym i wypróbowanym sposobem są okłady ze zgniecionych liści kapusty. 2–3 liście kapusty należy zmiażdżyć np. wałkiem do ciasta i przykładać na czyraka.
Skutecznie działa też maść cebulowa. Dużą cebulę obrać, utrzeć na tarce i dodać do niej 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę mąki pszennej, pół tubki Tormentiolu (maść) i wyrobić z tego gęstą papkę, którą należy przykładać na czyraki.
Czyraki, ropnie i wrzody można leczyć również maścią z mleka i mydła, którą przyrządza się z połowy szklanki przegotowanego gorącego mleka i z łyżeczki startego szarego mydła. Gotować stale mieszając, aż do uzyskania konsystencji kisielu. Można zastosować również ciepły kompres z roztworem soli kuchennej. Wystarczy rozpuścić dwie łyżeczki soli w szklance ciepłej wody. W aptece dostępna jest bez recepty maść ichtiolowa, która spowoduje szybsze pęknięcie czyraka i ma działanie wysuszające.
Uwaga: Nie wolno wyciskać czyraków, ponieważ grozi to rozsiewem bakterii do krwi
ciepłe jest, bo jak przyłozyłam zimnym to poczułam ulgę, a wycieklo wczoraj juz, bo się musiałam dobrac do tego oczywiscie...
to ja mam nadzieje, ze to nie czyrak, bo wygniotłam.
Konto usunięte: ciepłe jest, bo jak przyłozyłam zimnym to poczułam ulgę, a wycieklo wczoraj juz, bo się musiałam dobrac do tego oczywiscie...
Masz gorączkę? Dużo wyciekło i jaki kolor? Jeżeli to ropa to radzę Ci iść do lekarza, bo bez antybiotyku się nie obejdzie, a można to jeszcze załagodzić zanim będą musieli to rozciąć i będziesz miała bliznę na twarzy.
a moze to gradówka ?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Gradowka.jpg
Mialam to kiedys przez kilka miesiecy :/
przed wycisnieciem wygladało podobnie...
Konto usunięte: Masz gorączkę? Dużo wyciekło i jaki kolor? Jeżeli to ropa to radzę Ci iść do lekarza, bo bez antybiotyku się nie obejdzie, a można to jeszcze załagodzić zanim będą musieli to rozciąć i będziesz miała bliznę na twarzy.
nie mam, ale to co wyciekło to była ropa, potem juz tylko taka woda i juz przestałam ruszać, traz bym chciala, żeby mi sie strupek zrobił, bo nawet nie bedę mogła tego przypudrować..
a po co to rozcinać?
i cały czas jedno? nie chcialo się zagoić?