adra1992
adra1992
  1 июля 2011 (pierwszy post)

Wiecie moze jak bezszkodliwie wyczyscic srebro?

Dodatkowym problemem jest fakt, ze na zewnatrz jest bez skazy, czysciutki, ale w miejscu gdzie wsadzili 'diamencik' jest pelno malutkich tunelikow-trójkacikow i chyba jedyne co tam wejdzie to igla/nitka - nic wiekszego sie nie zmiesci zeby wypucowac.

Patrzylam w google na domowe sposoby i pisza np. o roztworze solnym, ale czy on nie uszkodzi 'diamencika' ? (nawet nie wiem z jakiego tworzywa jest ten diamencik. Czy to plastik, cyrkonia czy co. Choc wyglada na cyrkonie). I czy wyczysci te zakamarki?
Czy moze zamoczyc nitke w tym roztworze solnym a potem probowac ta nitka wyczyscic tuneliki?

Ps. Widzialyscie gdzies moze taki pierscionek : ? Watpie, ale anoz byl w jakims sklepie i rzucil Wam sie w oczy :mrgreen:
Nie jest zbyt ladny, ale mam identyczny naszyjnik, wiec by pasowalo jak ulal.

AvantQueTuDis
AvantQueTuDis
  1 июля 2011

Też mam lekki problem. Ogólnie normalne srebro czyszczę specjalnym preparatem do czyszczenia srebra, albo pastą do zębów. A co do srebra z jakimiś wstawkami cyrkonowymi czy innymi, nie wiem czy można robić w ten sposób :and:

Pierścionek ładny, na allegro podobnych nie ma?

Martitta
Martitta
  1 июля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte:

Stara szczoteczka do zębów, pasta i szorujesz :)
AvantQueTuDis
AvantQueTuDis
  1 июля 2011
Martitta
Martitta: Stara szczoteczka do zębów, pasta i szorujesz :)

nawet po różnych kamieniach, cyrkoniach, wstawkach?
SoDope
SoDope
  1 июля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Wiecie moze jak bezszkodliwie wyczyscic srebro?

złotnik chyba to robi za 2-5 zł .. :P
chyba, że chcesz domowy sposób to raz w telewizji mango widziałam taką blaszkę do czyszczenia do wody ją wrzucasz na to srebro i po kilku minutach jest do wyciągniecia.
adra1992
adra1992
  1 июля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: allegro podobnych nie ma?

Nie umiem znaleźć, z reszta jakos nie jestem przekonana do allegro. Wole kupic w sklepie, popatrzyc, przymierzyc i dostac paragon :P

Konto usunięte
Konto usunięte: nawet po różnych kamieniach, cyrkoniach, wstawkach?

podbijam :)

Jeszcze jedno pytanie, nie na temat w sumie.
Ostatnio przerzucilam sie z papierosów na tyton (papierosy robie sama recznie) ale DUZO bardziej plamia palce. Wygladam jakbym nalozyla jakis tani, pomaranczowy samoopalacz na dwoch palcach :D
Jak wyczyscic ? (próbowalam pumexem ale srednio to pomoglo)
I jak tego uniknac, wiecie?
(tylko nie piszcie ''rzuc palenie'' )
DzieciakSzatana
DzieciakSzatana
  1 июля 2011

moja mama kiedyś kupiła specjalny płyn do czyszczenia srebra i złota, moja znajoma też miała pierścionek z takimi 'cyrkoniami', włożyła do tego płynu na 5 minut i po brudzie nie było śladu, niestety już nie pamiętam co o było, ale może popytaj u jubilera :)

adra1992
adra1992
  1 июля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: złotnik chyba to robi za 2-5 zł .. :P

Jakbym byla w Polsce to juz bym miala czysciutki :D
Ale na tym przydupiu (czyt. wielkim miescie) nie wiem gdzie jest najblizszy zlotnik nawet -.- a chcialam juz dzis blyszczec. O 16 musze byc gotowa, pachnaca i blyszczaca haha :P
Martitta
Martitta
  1 июля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: nawet po różnych kamieniach, cyrkoniach, wstawkach?

W sumie nie wiem... Chociaż pewnie kamieni lepiej tak nie szorować ;) Z resztą nie wiadomo co za kamień jest w tym pierścionku. Niech może lepiej spróbuje ten roztwór zrobić.

Konto usunięte
Konto usunięte: Czy moze zamoczyc nitke w tym roztworze solnym a potem probowac ta nitka wyczyscic tuneliki?

No raczej można :)
AvantQueTuDis
AvantQueTuDis
  1 июля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Jeszcze jedno pytanie, nie na temat w sumie. Ostatnio przerzucilam sie z papierosów na tyton (papierosy robie sama recznie) ale DUZO bardziej plamia palce. Wygladam jakbym nalozyla jakis tani, pomaranczowy samoopalacz na dwoch palcach :D Jak wyczyscic ? (próbowalam pumexem ale srednio to pomoglo) I jak tego uniknac, wiecie? (tylko nie piszcie ''rzuc palenie'' )

sok z cytryny chyba wybiela takie różne problemy, ale nie jestem pewna dobrze mi się kojarzy.
adra1992
adra1992
  1 июля 2011

Bede próbowac wszystkiego :P Zaczne od tej nitki z sola, bo najmniejsze prawdopodobienstwo popsucia kamyczka.

Konto usunięte
Konto usunięte: sok z cytryny chyba

bede probowac rowniez, dzieki.
miami1
miami1
  1 июля 2011

można wziąć szklankę dać na dół folię srebrną nasypać soli włożyć tam pierścionek i zaląc gorącą wodą, odczekać z 20 minut wyjąć przemyć pod mydłem/szamponem czy czymś pienistym aby zmyć trochę tę sól i można żyć dalej

SoDope
SoDope
  1 июля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Jakbym byla w Polsce to juz bym miala czysciutki :D

to zmienia postać rzeczy xDDDD
miami1
miami1
  1 июля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Jakbym byla w Polsce to juz bym miala czysciutki :D Ale na tym przydupiu (czyt. wielkim miescie) nie wiem gdzie jest najblizszy zlotnik nawet -.- a chcialam juz dzis blyszczec. O 16 musze byc gotowa, pachnaca i blyszczaca haha :P

nie wiem gdzie mieszkasz ale za granicą przecież od cholery jest złotników
adra1992
adra1992
  1 июля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: można wziąć szklankę dać na dół folię srebrną nasypać soli włożyć tam pierścionek i zaląc gorącą wodą, odczekać z 20 minut wyjąć przemyć pod mydłem/szamponem czy czymś pienistym aby zmyć trochę tę sól i można żyć dalej

To samo znalazlam w domowych sposobach czyszczenia i zastosowalam (nie bylam tylko pewna czy nie zaszkodzi do kamieniowi w pierscionku).

Dziewczyny! jak narazie rewelacja :mrgreen:

Wsadzilam pierscionek, bo jednak sie nie dalo sama nitka i igla (w wiekszosci miejsc sie nie miescila) zaryzykowalam i wrzucilam caly. Przejechalam pedzelkiem kilka razy w tych zakamarkach malutkich i wrzucilam jeszcze na 5 minut. Widzialam rezultaty wiec zaryzykowalam i z naszyjnikiem (tez srebrnym, do kompletu z reszta) pomimo, ze nie wydawal mi sie brudny.

Jak wyjelam obydwie te rzeczy, to dopiero zauwazylam jakie brudne byly :D Widac roznice, trzeba przyznac. Moze nie jakas drastyczna (bo jak juz mowilam, bizuteria nie byla bardzo brudna) ale swieci sie z odleglosci ^^

Polecam Wam, choc moze poczekajcie na dalsze rezultaty (jeszcze nie wiem czy za kilka dni mi np. cyrkonia sie nie zniszczy od tego )

Co do palcow i cytryny jeszcze nie probowalam, ale potem bede sie z tym meczyc.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi :)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.