Wiecie moze jak bezszkodliwie wyczyscic srebro?
Dodatkowym problemem jest fakt, ze na zewnatrz jest bez skazy, czysciutki, ale w miejscu gdzie wsadzili 'diamencik' jest pelno malutkich tunelikow-trójkacikow i chyba jedyne co tam wejdzie to igla/nitka - nic wiekszego sie nie zmiesci zeby wypucowac.
Patrzylam w google na domowe sposoby i pisza np. o roztworze solnym, ale czy on nie uszkodzi 'diamencika' ? (nawet nie wiem z jakiego tworzywa jest ten diamencik. Czy to plastik, cyrkonia czy co. Choc wyglada na cyrkonie). I czy wyczysci te zakamarki?
Czy moze zamoczyc nitke w tym roztworze solnym a potem probowac ta nitka wyczyscic tuneliki?
Ps. Widzialyscie gdzies moze taki pierscionek : ? Watpie, ale anoz byl w jakims sklepie i rzucil Wam sie w oczy
Nie jest zbyt ladny, ale mam identyczny naszyjnik, wiec by pasowalo jak ulal.
lista tematów
Srebrny pierscionek strona 2 z 2
Pewnie i tak, ale slabe mam obeznanie w okolicy, ale z tego co widzialam to nie widzialam :P (albo moze po prostu teraz nie kojaze)
Napisze jutro czy nic sie nie stalo z nimi po tym, bo jakos tak sceptycznie podchodze do czyszczenia sola (bo to przeciez ''wyzera'')
Ja po cyrkoniach i kamieniach jade szczoteczka do zębów )lub szczoteczka do paznokci jk nie mam starej )z mydłem, co prawda po złocie, ale mysle ze ze srebrem podobnie bedzie.
a pocieranie sodą oczyszczoną? chyba by nie uszkodziło niczego, a czyści tak, że srebro wygląda jak nowe
słyszałem też o moczeniu w coli, ale to raczej dłuższa zabawa, tak przez noc się moczy chyba
pasta do zębów i soda dają średnie efekty...
Najlepszy i sprawdzony sposób: miseczka wyłożona folią aluminiową, ciepła woda, wsypać trochę proszku do prania, wrzucić srebro, lekko zamieszać, wyjąc po kilku minutach i opłukać wodą.
Nic dziwnego. Metoda ze solą jest jak najbardziej skuteczna. Srebro ciemnieje pod wpływem utleniania się a sposób ze solą i aluminium to po prostu prosta reakcja chemiczna , która zawsze da radę nawet najbardziej ściemniałej srebrnej biżuterii :) Zachodzi to reakcja redoks, srebro wraca z postaci zanieczyszczonej (tlenek srebra gdzie srebro ma jeden elektron mniej od czystego srebra i pobiera go właśnie z aluminium) do metalicznej, aluminium przechodzi drogę odwrotną a roztwór soli stanowi konieczny do przeprowadzenia reakcji elektrolit. Mam nadzieję, że nie pokręciłam, ostatni raz miałam chemię dwa lata temu