Chyba jeszcze raz muszę poprosić o pomoc...tym razem z historii, chodzi mi o interpretacje hymnu ale w wersji takiej historycznej tzn nawiązania etc , to moja praca na 6 ale niewiele o tym w sieci jest...
'
"Przejdziem Wisłę, przejdziem Wartę,
Będziem Polakami.
Dał nam przykład Bonaparte,
Jak zwyciężać mamy."
lista tematów
Hymn...
no to chyba jest proste ..
tak w wielkim skrócie chodziło o to :
Polski nie było na mapie, Oddziały polskie były formowane w Włoszech w 1799 (nie jestem pewna). Jak Napoleon hasał po Europie to chcieli by im pomógł w odbudowaniu państwa polskiego. Pod jego sztandarami (chodzi o Napoleonka ) oddziały polskie zwyciężały, chcieli by utworzył Polske, ale on Stworzył Księstwo Warszawskie bodajże 7 lipca 1707r. by mieć takie jakby "wtyki " i część swoich wojsk na wschodzie ...
gdzieś miałam notatkę o hymnie w historii w zeszycie, ale nie wiem czy znajde , ...
a na kiedy to potrzebne ??
tak w wielkim skrócie chodziło o to :
Polski nie było na mapie, Oddziały polskie były formowane w Włoszech w 1799 (nie jestem pewna). Jak Napoleon hasał po Europie to chcieli by im pomógł w odbudowaniu państwa polskiego. Pod jego sztandarami (chodzi o Napoleonka ) oddziały polskie zwyciężały, chcieli by utworzył Polske, ale on Stworzył Księstwo Warszawskie bodajże 7 lipca 1707r. by mieć takie jakby "wtyki " i część swoich wojsk na wschodzie ...
gdzieś miałam notatkę o hymnie w historii w zeszycie, ale nie wiem czy znajde , ...
a na kiedy to potrzebne ??