Mam do napisania na jutro analizę tematu prezentacji maturalnej na język polski.
Powinnam zawrzeć w niej 3 punkty :
1. Główny problem
2. Informacje dodatkowe
3. Materiały
Wybrałam taki temat :
Motyw samotności w literaturze. Omów zagadnienie, analizując wybrane przykłady.
Wie ktoś jak mam to napisać ?
lista tematów
Analiza tematu prezentacji maturalnej
Poszukałam trochę w sieci, coś tam może by i było.
Ale zacznijmy od tego że to wcale takie trudne nie jest. Jak sama napisałam masz analizowac wybrane przyklady więc znajdź sobie coś co może dotyczyc tego tematu, a reszta będzie w necie.
Ciekawe jak Ci matura pójdzie.. :)
Ale zacznijmy od tego że to wcale takie trudne nie jest. Jak sama napisałam masz analizowac wybrane przyklady więc znajdź sobie coś co może dotyczyc tego tematu, a reszta będzie w necie.
Ciekawe jak Ci matura pójdzie.. :)
mam czarne skrzydła,muskam nimi stopy aniołów...
Ale to nie chodzi o to, że mam opracować w tej analizie konkretne przykłady, tylko napisać jakoś ogólnie. Nie wiem po prostu jak mam to "ubrać w słowa".
Utwory dotyczące samotności znam, ale analiza ma być ogólna...
Co do matury to jakoś sobie poradzę, analiza jest na ocenę dlatego szukam tutaj pomocy. Nie chodzi mi o gotową pracę, tylko o podpowiedzenie, jak mam to zrobić.
Utwory dotyczące samotności znam, ale analiza ma być ogólna...
Co do matury to jakoś sobie poradzę, analiza jest na ocenę dlatego szukam tutaj pomocy. Nie chodzi mi o gotową pracę, tylko o podpowiedzenie, jak mam to zrobić.
Poza tym na lekcjach jeszcze nie omawialiśmy prezentacji maturalnych więc mam prawo nie wiedzieć :P mieliśmy tylko analizę, ale nie analizę tematu maturalnego.
Skoro ma byc ogólnie to napisz ogólnie o samotności, która dotykała ludzi w literaturze głownie z przyczyn miłosnych lub rodzinnych. Niektórzy nie mogli byc ze swoimi ukochanymi, ponieważ były takie prawa, bądź też musieli rozstawac się z przymusu.
Możesz nie podawac konkretnych przykładów, ale skorzystac z ksiązek i opisac trochę jakieś przykłady.
Np. Kobiety musiały walczyc samotnie o jakieś prawa.
Różni bohaterzy izolowali się od świata, by móc udręczac się w samotności.
Ludzie mogą byc także samotni wraz ze swoją wiarą w miastach/państwach gdzie wierzą w co innego i nie chcą zrozumiec innej wiary.
Ktoś chce coś osiagnąc ale ludzie go nie rozumieją i musi sam dążyc do jakichś wytyczonych celów.
sorki że tak chaotycznie.
Możesz nie podawac konkretnych przykładów, ale skorzystac z ksiązek i opisac trochę jakieś przykłady.
Np. Kobiety musiały walczyc samotnie o jakieś prawa.
Różni bohaterzy izolowali się od świata, by móc udręczac się w samotności.
Ludzie mogą byc także samotni wraz ze swoją wiarą w miastach/państwach gdzie wierzą w co innego i nie chcą zrozumiec innej wiary.
Ktoś chce coś osiagnąc ale ludzie go nie rozumieją i musi sam dążyc do jakichś wytyczonych celów.
sorki że tak chaotycznie.
mam czarne skrzydła,muskam nimi stopy aniołów...