Witam, chciałbym złożyć komputer do kwoty 3500zl. Wiem ze to nie jest zbyt duzo ale na początek dla takiego amatora jak ja powinien starczyć. Komputer ma służyć do gier
.
Ważny jest dla mnie stosunek wydajności do ceny, np. i5 i i7, czy się opłaca? Ja jako laik widziałbym to pudło następująco:
- i7/i5
- płytą główną – niestety nie orientuje sie w nich
- grafika – w grę wchodzi tylko nvidia (GTX 660 lub coś w ten deseń) coś z DDR5
- pamięć RAM – 6-8gb
- zasilacz jakiś porządny 600W?
- dysk twardy – 500GB ewentualnie 1TB
- obudowa – zwykła obudowa bez żadnych badziewi
- DVD – zwyczajna nagrywarka
Poproszę o złożenie mi wszystkich części i podanie kwoty końcowej.Pozdrawiam :)
Ps. Ewentualnie mogę przekroczyć trochę budżet o 100 czy 200zl jeżeli będzie potrzeba:>
Komputer ;> strona 1 z 2
Jakie Wy macie wymagania skoro 3500 na kompa to dla was malo ? Ja swoj kupilem za 500zl 2 lata temu i dalej ciagnie mi nowe tytuly na srenich detalach... Mysle ze kosmos mozna miec juz za 2 klocki a za 3,5 ? Ja rozumiem ze nowy GeForce jest drogi ale bez jaj...
CPU: Intel Core i5-3470-729zł,
RAM:GoodRAM 8GB(2x4GB) 1333Mhz CL9 -126zł,
MOBO:Asrock B75 Pro3 -289zł,
GPU:Gigabyte GeForce GTX670 -1388zł
HDD:Seagate 500GB SATA3-221zł,
PSU: Aerocool Strike-X 500W -215zł
Napęd: Asus nagrywarka DVD DRW-24B5ST -82zł,
CASE:SilentiumPC Gladius M40 -202zł,
Razem:3379zł
i pomyslec,ze kiedys za taka cene to se mozna bylo pozwolic na kompa z 256 mb ramu,128mb grafika,procesor 1,6...eh to byly czasy kujwa
GTX 670 bardziej wydajniejszy od gtx 660ti?
Ten 670 jest 1Gb czy 2Gb ?
Dlaczego i5 a nie i7 ?
Pozdrawiam.
..Ograniczajcie offtop :)
Chciałbym żeby ten komputer trochę mi posłużył, choć wiem ze za 2lata będzie juz do wymiany parę elementów dlatego pytam czy warto mocna i5 czy sredniej/niskiej klasy i7. Pozdrawiam
Ps. reszta podzespołów raczej by sie zgadzała, ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości?
Ostatnie pytanie z serii ' jestem laikiem'
Q1:Czy to prawda ze Radeon HD7970 3Gb wali na leb na szyje obecnego gtx 680 i jest tanszy?
Q2:Czy jestescie za radeonem czy Nvidia
Pozdrawiam.
Tańszy owszem , ale wali na łeb na szyje ? haha kto Ci takich głupot naopowiadał..
Miałem radeona i geforce.. i nigdy nie wróce do radeona ;/ zawsze jakies problemy ze sterami albo co , albo klatkuje bo cos nie jest kompatybilne.. a nvidia ? nigdy zadnych problemów. nigdy.