Witam, chciałbym złożyć komputer do kwoty 3500zl. Wiem ze to nie jest zbyt duzo ale na początek dla takiego amatora jak ja powinien starczyć. Komputer ma służyć do gier
.
Ważny jest dla mnie stosunek wydajności do ceny, np. i5 i i7, czy się opłaca? Ja jako laik widziałbym to pudło następująco:
- i7/i5
- płytą główną – niestety nie orientuje sie w nich
- grafika – w grę wchodzi tylko nvidia (GTX 660 lub coś w ten deseń) coś z DDR5
- pamięć RAM – 6-8gb
- zasilacz jakiś porządny 600W?
- dysk twardy – 500GB ewentualnie 1TB
- obudowa – zwykła obudowa bez żadnych badziewi
- DVD – zwyczajna nagrywarka
Poproszę o złożenie mi wszystkich części i podanie kwoty końcowej.Pozdrawiam :)
Ps. Ewentualnie mogę przekroczyć trochę budżet o 100 czy 200zl jeżeli będzie potrzeba:>
Komputer ;> strona 2 z 2
Jeśli chodzi o procesor to weź i5, plyta główna koniecznie asus robia najlepsze płyty główne, karta graficzna GeForce może wziąć jakiegoś z serii 600, ale zanim wybierzesz karte to poczytaj opinie użytkowników i przejrzyj testy na benchmarku, ramy polecam OCZ albo Kingstona odnosnie kupna ram to warto zakupic je w sklepie komputerowym bo na necie chodzi dużo podróbek, zasilacz collermaster lub OCZ 700W lub 650W koniecznie musi mieć certyfikat 80+ jesli nie wiesz co to jest wystarczy przeczytac o tym na necie ;), dysk WD 500 GB powinien Ci wystarczyć, możesz się rozeznać cenowo w dyskach SSD ale trochę za nie więcej zapłacisz ale są szybsze od zwykłych dysków, dobrą stroną z częściami komputerowymi jest arest.pl, na spokojnie sobie przejrzyj części poczytaj o nich opinie na necie ;)