Malarstwo.... oleje, tempere, akwarele, plakatówki , akryle
Interesuje Was to czy nudzicie się w muzeum ?
Jaki okres malarstwa?
kubizm, realizm, ekspresjonizm czy inne ?
dlaczego? co w tym Was przyciąga?
a może ulubiony malarz?
ja powiem tak -
surrealizm/nadrealizm
Salvadore Dali
znam wszystkie niemal obrazy , przeczytane książki jego autorstwa
co szczególnie mogę polecić "dziennik geniusza"
napisana praca o nim ....
dla realizmu osobiście jestem na nie :)
Malarstwo strona 1 z 3
"Na ścianie twarze których wizerunkiem żywisz się, On fotograf dziki wampir pije ludzką krew, On fotograf żyje obcym w swoim ciele...Teraz wiesz kradniesz dusze poprzez zdjęcia swe [...]"
Lubię oglądać, czasem coś szkicuje ale beznadziejnie

Obraz musi mnie czymś przyciągnąć, i obojętnie z jakiego okresu bedzie ;)
Szkoła plastyczna?

"Na ścianie twarze których wizerunkiem żywisz się, On fotograf dziki wampir pije ludzką krew, On fotograf żyje obcym w swoim ciele...Teraz wiesz kradniesz dusze poprzez zdjęcia swe [...]"
Ale na takie studia to trzeba mieć pieniądze... I talent

jak od 8podstawówki, to byłaś rok/dwa lata młodsza ode mnie ;).
Ja nie lubię książek biograficznych.. Nudzą mnie... ;]
Realizm doceniam, ale nie podziwiam. Najbardziej dociera do mnie postimpresjonizm, najlepszym przykładem jest znana pewnie wszystkim Gwieździsta Noc Vincenta Van Gogh`a :

Co do pytania o muzea, to lubię, i to bardzo. Najwięcej wrażeń wyniosłam jak do tej pory z British Museum, chętnie bym się tam jeszcze wybrała

to zarobiłam sobie i poszłam :)
materiały są dość drogie
wątpię bym była młodsza ;)
to nie jest typowa książka biograficzna :) to jego książka o nim ale napisana w dość niezwykły sposób :)
;)
Cofnęłam siebie do podstawówki..

Chodzi mi o to, że z tego "starszego" pokolenia jesteś, które po 8 klasach podstawówki szło np. na 4liceum i potem studia ;)
Chyba i tak się nie przekonam do takich książek.. Wolę fantasy, albo horory

Wtedy wyobraźnia działa :))
Malarstwo nie
Rysunek natomiast tak;)
no to tak :D
ja namawiać usilnie nie będę ... nie każdy może lubić czytać o smarowaniu nagiego ciała olejem po sardynkach i czekaniu na to aż muchy Cię oblezą albo o rodzajach pierdzenia :P

tylko on mógł to napisać :P
no to jest wyrwane z kontekstu :) ale część jego życia :)
najbardziej podoba mi się Jego opis żony... tyle miłości do Niej i szacunku ... co widać na obrazach ... Gala jest an większości jego obrazów
pierwsze obrazy malował na starych kartonach po kapeluszach i starych drzwiach..
więc tanio można zacząć a potem dorobić się ogrodu oliwnego w Hiszpanii

polecam :D
Smarował sięolejem po sardynkach?

Jak przystało na prawdziwego artystę, miał trochę nie po kolei w głowie :d
Idę jakiś kartonów poszukać

Jak Picasso został doceniony, to może i mnie pośmiertnie docenią ;-)