Qbkens
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 20
Qbkens
  31 июля 2008 (pierwszy post)

Witam :)
Mam kilka pytań odnośnie lektur szkolnych:
Frage łan: Która lektura wg Was nie powinna być w kanonie lektur szkolnych i dlaczego?
Frage tół: Ile lektur przeczytaliście?
Frage tri: Która jest Waszą ulubioną a która tą znienawidzoną?
Zdaję sobie sprawę, że wiele osób jeszcze nie ukończyło edukacji, ale też prosiłbym o odpowiedzi

Peace :mrgreen:

AdziorekAdzior
AdziorekAdzior
  31 июля 2008
Qbkens
Qbkens: Która lektura wg Was nie powinna być w kanonie lektur szkolnych i dlaczego?

wszystkie Sienkiewicza nielubie ich ;/

Qbkens
Qbkens: Ile lektur przeczytaliście?

jakieś 3/4 z tych co powinnam.

Qbkens
Qbkens: Która jest Waszą ulubioną a która tą znienawidzoną?

ulubiona?? hmm.. kamienie na szaniec
najgorsza- Pan Tadeusz zostałam zmuszona przez polonistkę do przeczytania w 3 dni xD
666kamilka666
666kamilka666
  31 июля 2008
Qbkens
Qbkens: Frage łan: Która lektura wg Was nie powinna być w kanonie lektur szkolnych i dlaczego? Frage tół: Ile lektur przeczytaliście? Frage tri: Która jest Waszą ulubioną a która tą znienawidzoną?

1. Nie wiem.. Mi tam wszytskiem pasowały.. No, może "Syzyfowe rpace" bo była nudna jak cholera i odstrasza od czytania.
2.Wszystkie oprócz drugiego tomu Krzyżaków i Syzyfowych Prac.
3. Nie lubię Syzyfowych Prac i Ani z Zielonego Wzgórza
Lubię: Romeo i Julia :zakochany:
xXxKroplaRosyxXx
xXxKroplaRosyxXx
  31 июля 2008
Qbkens
Qbkens: Frage łan: Która lektura wg Was nie powinna być w kanonie lektur szkolnych i dlaczego? Frage tół: Ile lektur przeczytaliście? Frage tri: Która jest Waszą ulubioną a która tą znienawidzoną?

1.krzyżacy
2.mało.
3. ulubiona Mały książe. kamieie na szaniec.
:nie:. potop. lalka. krzyzacy
ToJaOlka
ToJaOlka
  31 июля 2008

Wolę sama dobierać sobie lektury, nie lubię gdy mnie ktoś zmusza do czegokolwiek. Wolałabym żeby w lekturach szkolnych było więcej tematów bliższych młodzieży, a nie jakies odległe historyczne książki. "Krzyżaków" i "Pana Tadeusza" nikt nie przeczytał, ale za to "Buszującego w zbożu" prawie wszysycy. Dodam tylko, że w mojej klasie (mówię tu o gimnazjum) na 24 osoby tylko 6 miało ocenę z języka polskiego powyżej 3 :) Brakuje mi np. "My, dzieci z dworca ZOO" czy czegoś lekkiego jak np. "Zielone jabłuszko" (miła opowieść o życiu, trochę poznalibyśmy też troszkę bliskich ale nie naszych czasów).

blackwidow1989
blackwidow1989
  31 июля 2008
Qbkens
Qbkens: Witam :)

Witam

Qbkens
Qbkens: Która lektura wg Was nie powinna być w kanonie lektur szkolnych i dlaczego?

Cierpieia Młodego Wertera? Moja koleżanka zbyt wczóła się w rolę i wylondowała na parapecie okna znajdującego się na 3 piętrze :]

Qbkens
Qbkens: Frage tół: Ile lektur przeczytaliście?

5.

Qbkens
Qbkens: Frage tri: Która jest Waszą ulubioną a która tą znienawidzoną?

Ulubiona? Pieśń o Rolandzie:D
Nie mam znienawidzonej.
Asia15Slepus
Asia15Slepus
  1 августа 2008

Jak dotąd przeczytałam wszystkie lektury.
Moje ulubione to : 'Mały książę', 'Ania z Zielonego Wzgórza', 'Quo vadis', 'Zemsta', 'Krzyżacy', 'Ania z Zielonego Wzgórza'.
Nie lubię natomiast 'Syzyfowe prace', 'Kamienie na 'Szaniec' .
Właściwie nie mogę sobie przypomnieć więcej tytułów.
Edukacji oczywiście jeszcze nie skończyłam, czeka mnie mnóstwo lektur i na pewno wiele mi się spodoba. :)

:bye:
Pozdrawiam.

margotka
margotka
  1 августа 2008
Qbkens
Qbkens: Frage łan: Która lektura wg Was nie powinna być w kanonie lektur szkolnych i dlaczego?

nauczyciel powinien dobierać lektury do potrzeb uczniów...

Qbkens
Qbkens: Frage tół: Ile lektur przeczytaliście?

wszystkie podstawowe i wiele niepodstawowych

Qbkens
Qbkens: Frage tri: Która jest Waszą ulubioną a która tą znienawidzoną?

nie przepadam za "Lalką" i :Krzyżakami"

uwielbiam Szekspira, Małego Księcia, 1984 Orwella,...oj chyba nie starczyłoby miejca, by wymienić wszystkie, które sa warte przeczytania... ból, że nie jestem w stanie ogarnąc wszystkiego...
notmyproblem1
notmyproblem1
  1 августа 2008
Qbkens

Jakoś mi żadna nie przychodzi do głowy.

Qbkens

Kto by pamiętał. Sporo. Większość.

Qbkens

Ulubiona - Mistrz i Małgorzata.
Znienawidzona - Lalka.
majeczkayeah
majeczkayeah
  1 августа 2008
Qbkens

1.Pamiętnik narkomanki, byłam schizofreniczką, jedenaście minut. Ogólem wszystkie które uczą życia.
2.W sp czytałam wszystkie w sumie w gimie może z 2 ;).
3.Dzieci z bulerbyn były fajne :and: . quo vadis nie przeczytałam i nigdy nie przeczytam ;].
egzekutor90gol
egzekutor90gol
  1 августа 2008
Qbkens

Chłopi. bo tak.

Qbkens

wszystkie ;]

Qbkens

ulubioną Kordian i Potop, znienawidzoną Chłopi i Jądro Ciemności
666kamilka666
666kamilka666
  1 августа 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Moje ulubione to : 'Mały książę', 'Ania z Zielonego Wzgórza

:ble:

Konto usunięte
Konto usunięte: 'Zemsta',

Lubię też ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: Nie lubię natomiast 'Syzyfowe prace', 'Kamienie na 'Szaniec'

:wtf:?!
Płakałam na tej książce!
margotka
margotka
  2 августа 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ogólem wszystkie które uczą życia.

każda książka uczy życia

poetess: nie lubisz dziadów, bo nauczycielka być może nie potrafiła wam ich przedstawić... ja też za nimi nie przepadałam dopóki nie miałam zajęć na studiach z fanatykiem Mickieiwcza...ych...zaraziłby każdego:)

mojej 11letniej bratanicy nauczycielka przed wakacjami powiedziała, ze mają czytać "W pustyni i w puszczy", tylko nie wie czy im się uda przeczytać, "bo to nudna ksiązka..."
...normalnie aż mi się ciśnienie podniosło, jak można dzieciom mówić takie rzeczy!
pedagog-polonista pfff....
Unattainable4U
Unattainable4U
  2 августа 2008
margotka
margotka: ...normalnie aż mi się ciśnienie podniosło, jak można dzieciom mówić takie rzeczy!

extra zacheta nie ma co :and: ale i tak zauwazam niestety ze z roku na rok coraz mniej ksiazek dzieci/mlodziez czyta :(
littleangel27
littleangel27
  6 августа 2008

1. "Stary człowiek i morze" bo mi się nie podobało :/
2. Dotychczasowo wszystkie poza "Balladyną" i "Syzyfowymi pracami" ("Syzyfowych prac" nie przerabialiśmy w szkole więc nie wiem czy się wlicza :P)
3. Ulubione: "Mały Książę", "Kamienie na szaniec"
Znienawidzona: "Stary człowiek i morze" (nienawidzę tej książki... :/)
Można by tutaj też dodać "Warszawiankę" i "Dżumę" (myślałam, że całe życie mi zajmie czytanie tego, co chwilę przy tym zasypiałam, czytanie tego to była męka...), ale to nie tyle obowiązkowe lektury, tylko musiałam je przeczytać do II etapu olimpiady z polskiego...

oOSweetGangstaOo
oOSweetGangstaOo
  6 августа 2008
Qbkens

W puszczy i pustyni :/
Strasznie nudne :ninja:

Qbkens

W podstawówce wszystkie czytałam :mrgreen:
Później tylko te z ciekawymi okładkami ;p
Zawsze traciłam czas na inne książki ;p

Qbkens

Ulubiona to... nie mam takiej :woot:
W pustyni i w puszczy :(
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.