agoosiaaa
agoosiaaa
  23 марта 2011 (pierwszy post)

ekhm, ekhm..

Luksus – ogólna definicja obejmująca obiekty materialne, usługi, artykuły spożywcze itp. dostępne dla wąskich grup społecznych, o przychodzie wyższym niż ogół społeczeństwa.

Mianem luksusu można określić choćby kolację w drogiej restauracji ze znakomitym widokiem, przy dobrym winie, będącą niekoniecznie niezbędną do przeżycia, lecz wprowadzającą do egzystencji ogólne zadowolenie z możliwości podniesienia jej jakości przez wprowadzenie doń swoistej elegancji.

z czym wam kojarzy sie luksus?

temat zalozony z zamiarem kontynuowania tematu, ktory zostal zamkniety jakies 30 sekund temu :)

animka
animka
  26 марта 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Wynajem kawalerki w mniej obleganej dzielnicy typu Praga południe, czy Gocław czy inne tego typu rejony to około 1500 miesięcznie.

a ile kosztuje wynajem mieszkania 3 pokojowego w tych dzielnicach?
368212
368212
  26 марта 2011
animka
animka: a ile kosztuje wynajem mieszkania 3 pokojowego w tych dzielnicach?

http://warszawa.oglaszamy24.pl/ogloszenie/781372518/warszawa-Mieszkanie-3-pokojowe-85-m2-Praga-Poludnie.html
Prinz
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 73
Prinz
  26 марта 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: może chcą przyciągnąć więcej ludzi w Warszawie, bo zwyczajnie mogą wygenerować większy popyt? nie wiem :)

mysle, ze tak.. wiecej ludzi przyjdzie, wiecej zarobia.

Konto usunięte
Konto usunięte: Ale w Warszawie generalnie sporo droższe są jakiekolwiek usługi, nie mówiąc o cenach mieszkań, czy nawet wynajęciu.

mysle, ze to zalezy od szczescia, jak kto szuka. u mnie w kaliszu kawalerki sa wynajmowane po tysiaku. ludzie sie burza, ze to nie poznan...a kolezanka w wawie,wlasnie na Goclawiu znalazla fajna za 1000 złotych. Szukała chyba z miesiąc, ale jak widac sie udało.

Konto usunięte
Konto usunięte: Wiesz co, licząc, że człowiek by zarabiał nawet do ręki 2 000 (co naprawdę wbrew pozorom ciężko zdobyć) to nie jest w stanie się sam utrzymać :|

no 2000 jak na taką Wawę to rzeczywiscie mało.. ale mało ludzi generalnie w Polsce jest w stanie utrzymac sie samemu..

Konto usunięte
Konto usunięte: A gdzie życie, jakieś dodatkowe opłaty, samochód, wypadki losowe?

samochod to chyba nie jest taka wielka potrzeba? jest komunikacja, autobusy, tramwaje, metro krotkie, bo krotkie ale jest...

Konto usunięte
Konto usunięte: Nie wiem, jak jest w innych miejscowościach, ale weźmiesz się wypieprzysz, rozwalisz kolana - usg dwóch kolan - 260 zł :|

a nie jesteś ubezpieczona? u mnie to idzie na fundusz.

Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.

368212
animka
animka
  26 марта 2011
368212:
jeszcze to http://www.szybko.pl/Warszawa/Praga%20Po%C5%82udnie/mieszkanie/wynajem/1817701

no tak myslałam, ze cos w ten deseń. ale w sumie niewiele drożej niz u mnie.
368212
368212
  26 марта 2011
animka
animka: tak myslałam, ze cos w ten deseń. ale w sumie niewiele drożej niz u mnie.

jedyne co mnie zastanawia, to jak osoba, która powiedzmy, że zarobi te 1500zł miesięcznie ma sama utrzymać takie mieszkanie.
AvantQueTuDis
AvantQueTuDis
  26 марта 2011
Prinz
Prinz: mysle, ze tak.. wiecej ludzi przyjdzie, wiecej zarobia

No chyba tak :)

Prinz
Prinz: mysle, ze to zalezy od szczescia, jak kto szuka. u mnie w kaliszu kawalerki sa wynajmowane po tysiaku. ludzie sie burza, ze to nie poznan...a kolezanka w wawie,wlasnie na Goclawiu znalazla fajna za 1000 złotych. Szukała chyba z miesiąc, ale jak widac sie udało.

Ale to są pojedyncze przypadki i trzeba mieć wielkie szczęście.

Prinz
Prinz: no 2000 jak na taką Wawę to rzeczywiscie mało.. ale mało ludzi generalnie w Polsce jest w stanie utrzymac sie samemu..

Pewnie, że ciężko wszędzie. Najprędzej tu chyba jest się w stanie znaleźć prace za jakies 1500.

Prinz
Prinz: samochod to chyba nie jest taka wielka potrzeba? jest komunikacja, autobusy, tramwaje, metro krotkie, bo krotkie ale jest...

Nie no, tak tylko wymieniłam, ja osobiscie nie mam nawet prawa jazdy.
Ale wiadomo, na wszystko trzeba kasy.
Karta miejska to prawie to 80 zł miesięcznie.

Prinz
Prinz: a nie jesteś ubezpieczona? u mnie to idzie na fundusz.

Jestem jak wszyscy.
Tylko prawda jest taka, że płacisz składki, a i tak musisz wydawać prywatnie.
Niby Warszawa a nigdzie nie możesz się dostać, bo albo limity wyczerpane, albo trzeba czekać 2-3 miesiące, jak nie więcej na wizytę, czy na jakieś wazniejsze badanie.

Jak raz mnie brzuch bolał masakrycznie, nie wiadomo od czego (był to grudzień) to chciała mnie na wizytę zapisac na luty.
Poza tym pracuje na USG i wyobraź sobie, że sa takie absurdalne przypadki, że ludzie przychodzą na badanie, bo w szpitalu (mimo pobytu) nie chcieli im tego USG zrobić, bo za odległe terminy.
AvantQueTuDis
AvantQueTuDis
  26 марта 2011
368212:
jedyne co mnie zastanawia, to jak osoba, która powiedzmy, że zarobi te 1500zł miesięcznie ma sama utrzymać takie mieszkanie.

No właśnie w pojedynke się nie da.
Jedyną możliwą opcją jest składanie sie na takie mieszkanie w kilka osób, lub jeśli ma się partnera stałego, czy jest się małżeństwem, ale gdzie tu ta prywatność i poczucie 'własności' w przypadku pierwszym? Nie ma :and:
mmaryjka
mmaryjka
  26 марта 2011
Prinz
Prinz: no 2000 jak na taką Wawę to rzeczywiscie mało

chyba sobie żartujesz. gdyby płace zależały od miasta w którym się pracuje, a nie od zawodu i wykształcenia to byłby istny armagedon.
warszawa jest cholernie drogim miastem, a w zamian nie daje nic ciekawego.
animka
animka
  26 марта 2011
368212:

nie da się. szczerze mówiąc to nie mam pojecia jak tacy ludzie sobie radzą...

Konto usunięte
Konto usunięte: chyba sobie żartujesz. gdyby płace zależały od miasta w którym się pracuje, a nie od zawodu i wykształcenia to byłby istny armagedon. warszawa jest cholernie drogim miastem, a w zamian nie daje nic ciekawego.

nie jestem z wawy to nie wiem, ale wiem jedno- budowlańcy mają u was lepiej. bardzo dużo firm z lubelszczyzny wyjeżdża do wawy robiąc mniejsze i większe projekty bo po prostu lepiej im tam płacą. sami opowiadali to wiem.
animka
animka
  26 марта 2011
animka
animka: nie jestem z wawy to nie wiem, ale wiem jedno- budowlańcy mają u was lepiej. bardzo dużo firm z lubelszczyzny wyjeżdża do wawy robiąc mniejsze i większe projekty bo po prostu lepiej im tam płacą. sami opowiadali to wiem.

bla bla.. mam dziś problem z wysławianiem się, ale mam nadzieję, ze wiadomo o co chodzi.
folkemon
folkemon
  26 марта 2011

W Katowicach za to jedzenie jest tanie, ale żywność droga : (

mmaryjka
mmaryjka
  26 марта 2011
animka
animka: bardzo dużo firm z lubelszczyzny wyjeżdża do wawy robiąc mniejsze i większe projekty bo po prostu lepiej im tam płacą. sami opowiadali to wiem.

gdyby ludzie nie mogli zarabiać więcej to by nie wyjeżdżali do warszawy, ale chodzi mi o to, że 2000zł to nie jest 'mało jak na stolicę' bo kobieta na kasie w markecie więcej nie zarobi. wszyscy myślą, że warszawa to nie wiadomo jakie super warunki do życia, ale w większości nie zdaje sobie sprawy z tego jaka jest rzeczywistość.
animka
animka
  26 марта 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: gdyby ludzie nie mogli zarabiać więcej to by nie wyjeżdżali do warszawy, ale chodzi mi o to, że 2000zł to nie jest 'mało jak na stolicę' bo kobieta na kasie w markecie więcej nie zarobi. wszyscy myślą, że warszawa to nie wiadomo jakie super warunki do życia, ale w większości nie zdaje sobie sprawy z tego jaka jest rzeczywistość.

aha, w ten sposób. może i racja. nie wielu mam informatorów, mój chłopak tylko studiuje, nie pracuje, dopiero zaczynam sie orientowac jak u Was jest, bo za rok czeka mnie przeprowadzka niestety.
mmaryjka
mmaryjka
  26 марта 2011
animka
animka: aha, w ten sposób. może i racja. nie wielu mam informatorów, mój chłopak tylko studiuje, nie pracuje, dopiero zaczynam sie orientowac jak u Was jest, bo za rok czeka mnie przeprowadzka niestety.

ja bym się z chęcią wyprowadziła z warszawy, ale jeszcze studia 2 lata, do tego teraz zmieniłam mieszkanie więc już zupełnie mi to nie będzie na rękę. poza tym mam tu znajomych i partnera z którym chwilowo nie chciałabym się rozstawać z tak głupiego powodu jakim jest znudzenie tym miastem
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.