Konto usunięte: bo ja wiem ze jak sie u mnie tu wynajmuje mieszkanie przez agencje to sie im placi jakis tam procent od wynajmu tylko chyba
Landlord placi miedzy 6 a 15% rocznej wartosci rentu, plus 20% VAT tylko jesli agencja nieruchomosci jest zarejestrowana jako vatowska, w innym przypadku nie ma prawa pobierac VAT.
No wiec, jezeli wlasciciel wynajmuje tenantom chate przez agencje i miesieczny rent wynosi powiedzmy 1000 funa, to agencja liczy sobie 1000 funa razy 12 miesiecy, czyli 12000 razy uzgodniony procent np. 10%. Wyjdzie wtedy 1200 funa plus 20% Vat, wychodzi, ze na dziendobry wlasciciel musi agencji zaplacic 1500 funa prowizji - lepiej tenantow sobie na gumtree znalezc

zartuje, jak ktos prawa nie zna, to powinien przez agencje wynajmowac

tenanci zazwyczaj placa ok 100 funtow tzw administration fee za referencje itepe. no chyba ze szukaja chaty w agencji takiej jak Foxtons, to placa 400 funow plus VAT ale to juz kategoria idiotow :D tak jak kumplel wzial mortgage na 1 bed - glupek prawa nie zna i mu wcisneli takiego deala, ze teraz gips gryzie, zeby przezyc od 1 do 1
Konto usunięte: WYNAGRODZENIE W WYSOKOSCI JEDNOKROTNEGO CZYNSZU NAJMU POWIEKSZONEGO O PODATEK VAT 23% JEDNAK NIE MNIEJ NIZ 861 ZL BRUTTO
czyli tyle ile wyliczylam - koszmar!!!!!!!!!!!!!!!
tak jak myslalam, Polska zamiast dawac szanse mlodym ludziom na wybicie sie, na rozwiniecie skrzydel to ich udupia