Jakie trzy kosmetyki wzięłybyście ze sobą na bezludną wyspę? Zarówno do makijażu jak i pielęgnacji, do ciała, jak i do twarzy czy włosów.
lista tematów
kosmetyki bez których nie możecie źyc;) strona 3 z 11
Krem Nivea zawiera glicerynę i chyba w dużej ilości, ale akurat nie mam w domu, żeby sprawdzić. Gliceryna ma właściwości higroskopijne - czyli zatrzymuje/przyciąga cząsteczki wody. A co woda robi jak zamarza? Zwiększa swoją objętość. Czyli? Kiedy posmarujesz twarz kremem nivea i wyjdziesz na mróz - cząsteczki wody, które wchłonęła Twoja skóra zamarzną i się powiększą w efekcie rozrywając Twoje komórki skóry. Czujesz czasem pieczenie jak wyjdziesz na mróz?

Jeśli masz suchą skórę polecałabym Ci to:

Konto usunięte: Krem Nivea zawiera glicerynę i chyba w dużej ilości, ale akurat nie mam w domu, żeby sprawdzić. Gliceryna ma właściwości higroskopijne - czyli zatrzymuje/przyciąga cząsteczki wody. A co woda robi jak zamarza? Zwiększa swoją objętość. Czyli? Kiedy posmarujesz twarz kremem nivea i wyjdziesz na mróz - cząsteczki wody, które wchłonęła Twoja skóra zamarzną i się powiększą w efekcie rozrywając Twoje komórki skóry. Czujesz czasem pieczenie jak wyjdziesz na mróz?
Aha

Ale jestem już przyzwyczajony, to taki rytuał przy porannej toalecie :P
Podchodzi woda po goleniu, czyli woda się nie zamrozi

Domyślam się, mój narzeczony też używał tylko niveę bo ma suchą skórę a ta jest 'najbardziej tłusta'. Teraz używa tą ziaję oliwkową, jest bardziej tłusta ma dużo parafiny i oleji a wode chyba na 5 miejscu podczas gdy nivea ma na 1 :-)

ale woda po goleniu chyba hmm wyparowuje tak jakby? nie wchłania się w skórę nie? :P
jeżeli miało to być coś bez czego nie dam rady funkcjonować to bylyby to:
-szczoteczka i pasta
-żel pod prysznic
-szampon z odżywką :)
a jeśli coś z kolorowych kosmetyków nie biorąc pod uwagę higieny to były to:
-tusz
- kredka czarna
- pomadka ochronna w odcieniu różu :)