Witam wszystkich
Ostatnio za dużo się tu nie dzieje, więc postanowiłam Was trochę 'rozruszać' :-)
Aktualnie dużo moich koleżanek jest w ciąży lub urodziło niedawno dzidzię.
Zauważyłam, że wszystkie mają straszne rozstępy... Wygląda to dosyć makabrycznie, szczególnie na brzuchu, piersiach i wewnętrznej stronie ud.
Stąd moje pytania (dla osób, które były w ciąży i mają własne doświadczenia lub znają jakieś przypadki, mam, babć, koleżanek - podzielcie się wiedzą proszę )
1. Czy da się zapobiec rozstępom w 100%?
2. Czy stosowanie kremów z kolagenem, suplementów pomoże w zapobieganiu? Czy to działa?
3. Czy po ciąży szybko wraca się do dawnej wagi?
4. Co z brzuszkiem? Zauważyłam, że po ciąży brzuch taki jest inny, obwisły i traci jędrność, czy da się z tym coś zrobić, zapobiec temu?
Miałabym jeszcze więcej pytań o poród - ból itp, ale nie wiem czy to tak wypada pytać i pisać tutaj.
To tyle. :-)
Marta.
lista tematów
Ciąża a rozstępy. strona 16 z 19
Konto usunięte: Mam na myśli to, że one jedząc .. i ktoś im wypomni dlaczego nie chcą schudnąć czy coś BY WYGLĄDAĆ po prostu lepiej czesto słysze odpowiedzi 'ciekawe jak Ty będziesz wyglądać po ciąży albo 'Ja mam dziecko i męża to już sie nie muszę starać ''
no ale wlasnie o to mi chodzi - ze sa grube bo jedza, a nie dlatego, ze zaszly w ciaze :P
poza tym takie poglady o ktorych wspominasz sa dla mnie niezrozumiale - w sumie pozniej sie dziwia, ze facet je zostawia dla takiej ktora o siebie dba i wielkie zaskoczenie jak on tak mogl

Konto usunięte: metabolizm nie ma nic do spalania, metabolizm ma do odkladania tkanki tluszczowej ale spalanie tłuszczu to inna sprawa zalezna od genow.
ale nie mowimy o spalaniu, a o byciu grubym - osoby ze slabym metabolizmem gromadza wiecej tluszczu, czyli sa grubsze. a spalanie tluszczu nie ma NIC do genow, bo kazdy glupi wie, ze zeby spalic tluszcz trzeba wychodzic na ujemny bilans kaloryczny czyli albo jesc mniej, albo jesc mniej i cwiczyc, albo cwiczyc wystarczajaco, zeby spalac wiecej nic sie pochlania. tu nie ma nic do genow - po prostu niektorym sie nie chce i tyle :P
Konto usunięte: juz nie tancze, ostatni raz rok temu w styczniu :-) i pewnie dlatego przytylam 5 kg ;d
no to tez moze byc powod :)
Konto usunięte: A wg mnie ma związek - im bardziej się żołądek rozcięgnie i tłuszcz się nagromadzi w miejscach (brzuch/biodra/dupa/plecy.. ) tym niestety potem trudniej powrócić do danej 'formy'. Niestety chyba mi nie powiesz, że jak ktoś przytyje w całą ciąże maksymalnie 10 kilo w porywach do 15 kilo a przytyje 45/50 to ta druga osoba jest w stanie wyglądać zupełnie tak samo jak przed ciąża w chociażby nawet jednego roku. (Mam na myśli 'odchudzaniu zdrowym' a nie .. głodóweczka,sucharki i woda). Po prostu czasami Kobietom po ciąży pozostaje taka 'mania' jedzenia żarciowych rzeczy
no tak, jest trudniej zrzucic, ale dla chcacego nic trudnego :P
no a ta mania jedzenia ciazowych rzeczy... no coz, to juz zalezy od danej osoby :P
Konto usunięte: nie mówię tutaj o Tobie bo po Tobie widać, że jesteś szczupła GORZEJ TY JESTES SZCZUPŁA.
juz mi nie wypominaj

Konto usunięte: 1. Czy da się zapobiec rozstępom w 100%?
2. Czy stosowanie kremów z kolagenem, suplementów pomoże w zapobieganiu? Czy to działa?
3. Czy po ciąży szybko wraca się do dawnej wagi?
4. Co z brzuszkiem? Zauważyłam, że po ciąży brzuch taki jest inny, obwisły i traci jędrność, czy da się z tym coś zrobić, zapobiec temu?
1. To jest kwestia, jaką masz skórę i jak o nią dbasz.
2. Nie mam pojęcia, ja rozstępy mam.
3. Zależy jak bardzo będziesz się starać.
4. Brzuszek jest spoko.
PS: A co do cesarki... u mnie to obowiązek, bo mam chore biodra. Nie bójcie się jej aż tak ;).
Konto usunięte: PS: A co do cesarki... u mnie to obowiązek, bo mam chore biodra. Nie bójcie się jej aż tak ;).
a jak ktos ma chore serce to przeszczep jest niezbedny, to tez ma sie nie bac??
logiczne, ze jak ktos musi to musi, ale nic przyjemnego to nie jest i sobie jej od tak o nikt normalny nie chce zrobic, w koncu to operacja jak kazda inna.
Bez przesady. Po prostu każda kobieta na słowo "cesarka" umiera ze strachu, a to naprawdę nic takiego strasznego. Ja jednak wolę, żeby moje dziecko urodziło się bezpiecznie, zdrowe przez cesarkę niż jakkolwiek inaczej.
Konto usunięte: Bez przesady. Po prostu każda kobieta na słowo "cesarka" umiera ze strachu, a to naprawdę nic takiego strasznego. Ja jednak wolę, żeby moje dziecko urodziło się bezpiecznie, zdrowe przez cesarkę niż jakkolwiek inaczej.
no wlasnie, bezpiecznie i zdrowo jest w wiekoszci poprzez urodzenie normalne. wiadomo, sa przypadki (np twoj) kiedy cesarka jest niezbedna i wedlug mnie to dobrze, ze mialas cesarke. mi chodzi o to, kiedy ktos daje sie ciac bez potrzeby.
Konto usunięte: co innego kiedy cesarka jest konieczna a co innego kiedy jest kaprysem jakiejś kretynki
wlasnie.
Konto usunięte: co innego kiedy cesarka jest konieczna a co innego kiedy jest kaprysem jakiejś kretynki
W sumie racja. Ale nie spotkałam się jeszcze z możliwością wyboru... W pobliskich szpitalach niechętnie robią cesarkę nawet, jeśli jest konieczna - moja mama rodziła moją siostrę 29 (!!!) godzin, Kamila prawie się udusiła, a oni nic. Dodam, że moja mama straciła przy tym tyle krwi i zdrowia, że 2 tygodnie później leżała na oddziale... Popękała, później zszycia podeszły ropą. Nie wiem, czy to wtedy trafiła na złe humory, czy jest tak ogólnie...
Konto usunięte: W sumie racja. Ale nie spotkałam się jeszcze z możliwością wyboru... W pobliskich szpitalach niechętnie robią cesarkę nawet, jeśli jest konieczna - moja mama rodziła moją siostrę 29 (!!!) godzin, Kamila prawie się udusiła, a oni nic. Dodam, że moja mama straciła przy tym tyle krwi i zdrowia, że 2 tygodnie później leżała na oddziale... Popękała, później zszycia podeszły ropą. Nie wiem, czy to wtedy trafiła na złe humory, czy jest tak ogólnie...

niektorzy lekarze to po prostu idioci i nie ma na nich zadnego innego okreslenia