Witam wszystkich
Ostatnio za dużo się tu nie dzieje, więc postanowiłam Was trochę 'rozruszać' :-)
Aktualnie dużo moich koleżanek jest w ciąży lub urodziło niedawno dzidzię.
Zauważyłam, że wszystkie mają straszne rozstępy... Wygląda to dosyć makabrycznie, szczególnie na brzuchu, piersiach i wewnętrznej stronie ud.
Stąd moje pytania (dla osób, które były w ciąży i mają własne doświadczenia lub znają jakieś przypadki, mam, babć, koleżanek - podzielcie się wiedzą proszę )
1. Czy da się zapobiec rozstępom w 100%?
2. Czy stosowanie kremów z kolagenem, suplementów pomoże w zapobieganiu? Czy to działa?
3. Czy po ciąży szybko wraca się do dawnej wagi?
4. Co z brzuszkiem? Zauważyłam, że po ciąży brzuch taki jest inny, obwisły i traci jędrność, czy da się z tym coś zrobić, zapobiec temu?
Miałabym jeszcze więcej pytań o poród - ból itp, ale nie wiem czy to tak wypada pytać i pisać tutaj.
To tyle. :-)
Marta.
lista tematów
Ciąża a rozstępy. strona 13 z 19
Konto usunięte: Właśnie nie każdy potrafi - część ludzi zdaje się na innych i chce, by przez całe życie podejmowano za nich decyzję, by nimi kierowano, chce podporządkować się komuś. I w bardziej ekstremalnych przypadkach pazwalają na przemoc, upokarzanie...
ciesze sie, ze jestem taka nie zalezna :-) jest to powód do dumy, rozwijam się, pracuję, uczę, moge być soba, mam swietnego faceta... :-) amen.
a tak jeszcze nawiązując do tematu. to nigdy nie ma odpowiedniego momentu na dziecko i ślub, zawsze przecież pojawiają się te nagłe wyskoki w naszym życiu, np zepsuty samochód = brak kasy = włącza się myślenie że w takiej sytuacji dziecko trzeba zrobić np. za rok.
Konto usunięte: a tak jeszcze nawiązując do tematu. to nigdy nie ma odpowiedniego momentu na dziecko i ślub, zawsze przecież pojawiają się te nagłe wyskoki w naszym życiu, np zepsuty samochód = brak kasy = włącza się myślenie że w takiej sytuacji dziecko trzeba zrobić np. za rok
oj nie zgodzę się co do ślubu... ja mam teraz odpowiedni moment, i to jest MÓJ MOMENT, NASZ MOMENT i chce go wykorzystać :-) złożyło się na to wiele czynników
1. Mieszkamy u moich rodziców = oszczędzamy = odkładamy pieniądze na ślub i:
2. W marcu dostaniemy mieszkanie = (odkładamy na) remont = wydatki więc:
3. Gdybysmy chcieli czekac, az zamieszkamy razem, wesala by nie było bo:
4. Remont pochłonąłby całą kase
5. Z powodu biezących wydatków nie mielibysmy szansy odłożyć kasy.
Konto usunięte: Bo nie ma nadzoru nad domami dziecka i zatrudniają tam do opieki byle kretynów, co ledwie pedagogikę skończyli ;/
A te dzieciaki nie mają się komu poskarżyć, że im się w domu dziecka krzywda dzieje.
no wlasnie nie wiem, jak tak mozna, nie dziwiloby mnie, ze dzieciaki uciekaja z takich domow

Konto usunięte: Też prawda.
Ja jedna wszystko próbuję zrozumieć i bez dokładnego poznania sprawy nie doczepiam metek nikomu.
ja lubie doczepiac metki, taka juz moja natura, nic na to nie poradze

Konto usunięte: oj nie zgodzę się co do ślubu... ja mam teraz odpowiedni moment, i to jest MÓJ MOMENT, NASZ MOMENT i chce go wykorzystać :-) złożyło się na to wiele czynników
1. Mieszkamy u moich rodziców = oszczędzamy = odkładamy pieniądze na ślub i:
2. W marcu dostaniemy mieszkanie = (odkładamy na) remont = wydatki więc:
3. Gdybysmy chcieli czekac, az zamieszkamy razem, wesala by nie było bo:
4. Remont pochłonąłby całą kase
5. Z powodu biezących wydatków nie mielibysmy szansy odłożyć kasy.
no dobra, ślubu może się to tyczy.
ale dziecka już nie ; )
Konto usunięte: no wlasnie nie wiem, jak tak mozna, nie dziwiloby mnie, ze dzieciaki uciekaja z takich domow
Jest tak, bo mamy nasze typowe, polskie, ukochane zamiatanie wszystkiego pod dywan, udawanie, że nie ma problemów etc.
a ja lubię zawsze dogrzebywać się do drugiego dna :D
Konto usunięte: jedyne czym sie moga przyjemnowac to chyba tym, że nie maja już pomysłów na co by tu kasę wydac -___-
też bym szczerze tak chciała
dla mnie marzeniem jest dostać jakiekolwiek mieszkanie, być na swoim i żyć własnym życiem, pracowac, zwiedzić dalekie kraje
a mam znajomego, co prowadzi klub nocny najlepszy na śląsku
jego marzeniem jest mieć swój jacht...
ma dom z basenem i jacuzzi, trzy auta: nissan navara, czerwone ferrari i bmw 7 w longu tzw limuzyna. robiona na zamowienie...