Konto usunięte: U mnie "po" była tylko położna środowiskowa a potem lekarz... ale ani oni nic na ten temat nie gadali ani mi nie przyszło do głowy pytać... No, w Anglii jest inaczej :)
no mi dawali jakies ksiazki itp, ale raczej o dziecku wszystko mowili, niz o mnie
Konto usunięte: A co będą sprawdzać?
wydaje mi sie ze wzrost, wage, ogolnie jak sie rozwija i znowu nawala mi ksiazek
Konto usunięte: Chodzi mi o to , że w takim wieku powinno się w ogole seksu nie uprawiać, a jak już się wpadło to jasne lepsza jest adopcja. Chociaż jak się nie ma za wiele środków do życia a dziecko jest kochane to moim zdaniem lepiej dziecka nie oddawać innym pod opieke. Nie raz widzie nawet z glupich programów telewizyjnych jak dziecko oddawane jest do domu dziecka bo rodzinie nie starcza pieniędzy nie mają co jesc i się w co ubrać i widze jak te dzieci cierpią bo chcą wrocić tam gdzie są kochane. Więc wtedy takim ludziom powinno się pomagać. U mnie w rodzinie co jakiś czas oddajemy jakies stare ubrania i zabawki do rodziny która tego potrzebuje. Nie w każdej biednej rodzinie dzieci sa bite i maltretowane
wiesz, ale jesli do adopcji oddaje sie niemowle to ono nie pamieta rodzicow - i o tym tu mowie, nie o oddawaniu do domow dziecka dzieci, ktore sa na tyle duze, by tesknic za rodzicami

ja adopcje popieram jesli jest dla dobra dziecka. logiczne, ze jesli nas na dziecko stac, to nie popieram jej i to ze ktos jest biedny to oczywiscie wcale nie znaczy, ze bije dzieci, nigdy bym nawet o czyms takim nie pomyslala :)
Konto usunięte: zależy też od otoczenia. we wsiach, gdzie ciężko z pracą, ludzie nie mają samochodów, komputerów, maja jeden sklep, dzieci nie mają szansę na wykształcenie prawdopodobieństwo patologii jest większe. Alkohol i inne szatańskie wynalazki potrafię nieźle spier*dolić życie.
W miastach znowu też to jest spotykane, za duży stres itp.
W dzisiejszych czasach alkoholizm jest chorobą społeczną, powinno się o niej mówić, jeśli no ktoś ma w rodzinie alkoholika może zgłosić to do sądu (ale osoba zgłaszająca musi mieć ukończone 18lat), taka osoba dostaje nakaz leczenia. Jeśli nie wywiąże się z tego to dostaje wyrok.
nawet nie wiedzialam, ze takie jest prawo

nie wiem jak mozna byc alkoholikiem, nie wiem co w tym fajnego, w ogole nie rozumiem wiekszosci uzaleznien