BreakMyFall18
BreakMyFall18
  14 февраля 2011 (pierwszy post)

Witam wszystkich :ziober2:
Ostatnio za dużo się tu nie dzieje, więc postanowiłam Was trochę 'rozruszać' :-) :mrgreen:

Aktualnie dużo moich koleżanek jest w ciąży lub urodziło niedawno dzidzię.
Zauważyłam, że wszystkie mają straszne rozstępy... Wygląda to dosyć makabrycznie, szczególnie na brzuchu, piersiach i wewnętrznej stronie ud.

Stąd moje pytania (dla osób, które były w ciąży i mają własne doświadczenia lub znają jakieś przypadki, mam, babć, koleżanek - podzielcie się wiedzą proszę :pavarotti:)
1. Czy da się zapobiec rozstępom w 100%?
2. Czy stosowanie kremów z kolagenem, suplementów pomoże w zapobieganiu? Czy to działa?
3. Czy po ciąży szybko wraca się do dawnej wagi?
4. Co z brzuszkiem? Zauważyłam, że po ciąży brzuch taki jest inny, obwisły i traci jędrność, czy da się z tym coś zrobić, zapobiec temu?

Miałabym jeszcze więcej pytań o poród - ból itp, ale nie wiem czy to tak wypada pytać i pisać tutaj. :woot:

To tyle. :-)

:calusek:
Marta.

Martittaaaaa
Martittaaaaa
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: wiem, że mogą, ale jakbym czekała, a on by miał 40, dziecko pojdzie do pierwszej klasy on ma juz 48... troche kiepski wiek na bycie młodym ojcem :D:D

U mnie nic nie było planowane ale niespodzianki też nie było. Co miało być to się stało i już :mrgreen: Mój jest ode mnie młodszy rok to nie mam tego problemu :mrgreen:
NeverGoodEnough
NeverGoodEnough
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: no wlasnie, dlatego strasznie się pilnuję żeby nie zajsc, podobno dzieci są dla tych co nie chcą... więc zabezpieczam się tabletkami mimo migren, jakie po nich mam. dzisiaj mi kolezanka, 19 lat powiedziala, ze ma termin na 17 wrzesnia nie rozumiem, JAK MOZNA WPASC?! uwazam, ze ludzie, ktorzy maja dziecko z wpadki są nieodpowiedzialni, lekko myslni, a nawet głupi.

Oj kochana nie mów tak. Znam kilka dziewczyn co urodziło przez wpadke i teraz są w ogole innymi osobami, jedna była na skraju załamania piła cpala a teraz jest wesołą, pełną życia mamą. Widzisz bierzesz tabletki ale to i tak nie daje ci 100% szansy ze nie wpadniesz, każdemu się może zdarzyć. Nie należy tutaj krytykować ludzi którym to się zdarzyło, chwała, że wychowują to dziecko i są szcześliwi. Głupotą jest dla mnie aborcja, oddawanie dziecka do adopcji czy mlode 13 letnie mamy to jest nieodpowiedzialnosc
ToxicRat
ToxicRat
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: kiedy ktoś nie zabezpiecza się bo wyciągnie przed i mysli ze to wystarczy :/ jak mozna byc tak płytkim :| no masakra dla mnie, jest to głupota

Po porstu czasem człowiek nie pomyśli o konsekwencjach.
agoosiaaa
agoosiaaa
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: znajoma wpadła bo nie wiedziała, że podczas kuracji antybiotykowej działanie tabletek antykoncepcyjnych maleje. a wystarczyło przeczytać ulotkę.

mnie ostatnio na antybiotykach nie dosc, ze lekarz ostrzegal, ze moga zniwelowac dzialanie tabletek anty, to pani w aptece jeszcze mi to powiedziala i prosila mnie zebym wyrazila zgode na to, ze ona zapisze w bazie o tym, ze zostalam poinformowana o tym :lol2:
nie wiem, chyba wygladam na idiotke :lol2:
agoosiaaa
agoosiaaa
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: oddawanie dziecka do adopcji

akurat to jest lepsze, niz jakby dziecko mialo byc wychowywane przez osobe, ktora go nie chce i na rodzica sie nie nadaje.
Martittaaaaa
Martittaaaaa
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: a tak nawiasem, pierwszy oddech podobno strasznie boli o dobrze, że go nie pamiętamy ;p

Też o tym słyszałam :)

Konto usunięte
Konto usunięte: dziwne co nie?? bo powinno byc chyba troche na odwrot, zwlaszcza kiedy sie nie bylo szytym.

To dokładnie! Poczekałam te 6 tyg. a potem ból :wtf: bałam się, że już tak zostanie :/
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: znajoma wpadła bo nie wiedziała, że podczas kuracji antybiotykowej działanie tabletek antykoncepcyjnych maleje. a wystarczyło przeczytać ulotkę.

takie coś rozumiem, ale nie rozumiem, kiedy ktos nie chce miec dzieci a się nie zabezpiecza, i mowi, że to była wpadka. wpadka jest wtedy, kiedy się zabezpiecza ale np pęknie prezerwatywa, tabletka przestanie działać po antybiotyku albo ma się biegunkę i kuracja się przerywa, w innym przypadku jest to głupota i tyle ;d

Konto usunięte
Konto usunięte: :szok2: no co ty mowisz, masakra tzn ile chcesz, nie polecaja go dopoki pierwsze krwawienie sie nie skonczy, bo mozna zlapac zakazenie, no ale sa tez hardkory co lubia paprac sie w krwi :P u mnie to bylo troche ponad 4 tygodnie, ale czesto jest tak, ze kobiety nie chca uprawiac seksu po ciazy przez jakis czas.

moja mama pracowała na noworodkach, powiem Ci hardcorową historię
babka z patologi, akcja porodowa w domu, a facet od niej jeszcze musiał, mimo, ze juz się zaczęło, dziecko jak się urodziło to miało coś tam z pośladkami i skórą, bo poród był pośladkowy i facet kiedy brał swoją to tak jakby te dziecko... no wiesz...
:/
madzia2143
madzia2143
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: mnie ostatnio na antybiotykach nie dosc, ze lekarz ostrzegal, ze moga zniwelowac dzialanie tabletek anty, to pani w aptece jeszcze mi to powiedziala i prosila mnie zebym wyrazila zgode na to, ze ona zapisze w bazie o tym, ze zostalam poinformowana o tym nie wiem, chyba wygladam na idiotke

dbają u Was o edukację, ale to dobrze wg mnie (pomimo, że może to kogoś urazić ;P)
u nas edukacja seksualna kuleje, a później się ludzie dziwią, że dzieci w szkołach bawią się w 'słoneczko'... słyszałaś o tym?
Martittaaaaa
Martittaaaaa
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: To dokładnie

No dokładnie!*
ToxicRat
ToxicRat
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: oddawanie dziecka do adopcji

A co? Lepiej, żeby wychowywało się na pijackiej melinie na przykład? albo z nieodpowiedzialną, 15-letnią mamusią, która zapewne do końca życia nawet gimnazjum nie skończy i będą wiecznymi utrzymankami pomocy społecznej?
madzia2143
madzia2143
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: babka z patologi, akcja porodowa w domu, a facet od niej jeszcze musiał, mimo, ze juz się zaczęło, dziecko jak się urodziło to miało coś tam z pośladkami i skórą, bo poród był pośladkowy i facet kiedy brał swoją to tak jakby te dziecko... no wiesz... :/

... aż mi się tylko nasuwa jedno: FACECI...
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Oj kochana nie mów tak. Znam kilka dziewczyn co urodziło przez wpadke i teraz są w ogole innymi osobami, jedna była na skraju załamania piła cpala a teraz jest wesołą, pełną życia mamą. Widzisz bierzesz tabletki ale to i tak nie daje ci 100% szansy ze nie wpadniesz, każdemu się może zdarzyć. Nie należy tutaj krytykować ludzi którym to się zdarzyło, chwała, że wychowują to dziecko i są szcześliwi. Głupotą jest dla mnie aborcja, oddawanie dziecka do adopcji czy mlode 13 letnie mamy to jest nieodpowiedzialnosc

zgodzę się, ale chodzi mi o tych, co się nie zabezpieczają i mówią, że wpadli ;/ to wtedy nie jest wpadka. wpadka jest jak guma pęknie
agoosiaaa
agoosiaaa
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: To dokładnie! Poczekałam te 6 tyg. a potem ból bałam się, że już tak zostanie :/

no wlasnie moje pierwsze mysli byly ze cos jest nie tak. lekarze powinni o tym ostrzegac :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: moja mama pracowała na noworodkach, powiem Ci hardcorową historię babka z patologi, akcja porodowa w domu, a facet od niej jeszcze musiał, mimo, ze juz się zaczęło, dziecko jak się urodziło to miało coś tam z pośladkami i skórą, bo poród był pośladkowy i facet kiedy brał swoją to tak jakby te dziecko... no wiesz... :/

trzeba byc naprawde skuvysynem zeby ruchac swoja zone kiedy rodzi, centralnie zycze smierci takim osobom, jak dla mnie to pedofile :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: dbają u Was o edukację, ale to dobrze wg mnie (pomimo, że może to kogoś urazić ;P) u nas edukacja seksualna kuleje, a później się ludzie dziwią, że dzieci w szkołach bawią się w 'słoneczko'... słyszałaś o tym?

slyszalam :ninja: glupota niektorych osob przeraza i dla mnie te dzieciaki co sie bawili w sloneczko to nic wiecej niz banda nieszanujacych sie ku re wek :ninja:
Martittaaaaa
Martittaaaaa
  14 февраля 2011
Konto usunięte

Dlatego ZAWSZE czytam ulotki każdego lekarstwa.
BreakMyFall18
BreakMyFall18
  14 февраля 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ... aż mi się tylko nasuwa jedno: FACECI...

ale jak ona mogła na to pozwolić? co to za matka?
znam tez przypadek ale to niedawno, siostra mi opowiadała, raz siedziała u małej bo była w inkubatorze miesiąc, i rodziła w tym samym czasie babka tez taka patologiczna, dziecko oddała i powiedzieli jej, ze moze isc do domu a nie miejsce zajmowac bo ona sie dzieckiem nie zajmuje a tylko chodzi na dol i pali, po TYGODNIU przyszedl ojciec dziecka i pytał, czy te dziecko ŻYJE, CZY NIE ZYJE bo on nawet nie wie.

:zonk:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.