Konto usunięte: tzn że są skurcze ale dziecko nie potrafi przejść przez kanał rodny, bądź nie ma jeszcze maksymalnego rozwarci
U mnie nie bylo skurczy, zadnego rozwarcia, przebili wody i sztucznie wszystko wywolywali. Obylo sie jednak bez cesarki i jestem im za to bardzo wdzieczna :)
Konto usunięte: czasami potrafią czekać kilka dni, gdy wody zrobią się zielone
Auc... Slyszalam o tego typu przypadkach... dosc czestych chyba w Polsce, bo kazdy znajomy zna tego typu historie. Sama znam kilka. W Anglii nie slyszalam o takim przenoszeniu - czy to nie jest zaniedbanie lekarza?
Konto usunięte: to są wskazania do cesarki
Tak, jesli sa wskazania, jesli istnieje ryzyko powiklan to oczywiscie jestem za. Do podobnego zaniedbania doszlo u mojej matki, gdy rodzila blizniaki (ale bylo to niemal 18 lat temu, wiec wierze ze to bledy zamierzchlych czasow). Moja siostra byla zle ulozona, owinieta pepowina, mimo to lekarze zdecydowali sie przyjac porod naturalnie. Przyjeli mojego brata a po prawie dwoch godzinach zdecydowali sie na cesarke. Nie musze chyba mowic jak bardzo wyczerpujacy jest jeden porod, a gdzie zmuszac kobiete do dwoch. Moja matka miala szczescie, ze przezyla. Moja siostra miala problemy z oddychaniem przez pierwsze pol roku nie mowiac o transfuzji krwi. Pamietam to jak dzis, plakalam jak widzialam jej male ponakluwane ze wszystkich stron cialo. Przede wszystkim dlatego, ze nie byloby to koniecznoscia, jesli lekarze podjeliby prawidlowa decyzje... No, ale bledy zdarzaja sie wszedzie. Jesli zdarzaja sie za czesto, to wtedy nalezaloby cos jednak z tym zrobic.
Konto usunięte: dzwoni domofonem na mój numer żebym jej otworzyła więc schodzę na dół by sprawdzić co przyszło a tam pusta skrzynka
moze wie, ze zawsze ktos spod tego numeru jest w domu i liczy na szybkie otwarcie?