Hej
Muszę jakiś temat założyć, bo chyba forum umiera
Pytanie- Czy ludzkie piękno, zawsze musi oznaczać idealność ? Zauważyłam, że często ludzie co są dla mnie piękni, nie są przy tym idealni, mają wady, ale jedak coś mnie w nich zachwyca, widzę w nich prawdziwe piękno.
A jak to jest z Wami ? Czy piękni ludzie zawsze muszą być idealni ? Idealne rysy, cera, włosy, figura. Czy piękni mogą być tylko wtedy kiedy mają nieskazitelną urodę?
Podajcie swoje typy osoby, która nie jest idealna, a mimo to uważacie ją za piękną. :)
No i zapraszam do dyskusji :)
Piękno- czy zawsze oznacza idealność ? strona 2 z 7
Piękno to pojęcie abstrakcyjne i może oznaczać niemalże wszystko, więc sądzę, że możemy je znaleźć wszedzie, ba w pewnych czasach znaleziono je nawet w brzydocie- turpizm. Choć mnie nie kręcą robale i rozkładające się ciała, to uważam, że szczęśliwa staruszka może być bardzo piękna, nawet w swoim rozciągniętym sweterku, siwymi włosami i siatką zmarszczek na buźce, mimo, że starość nie kojarzy się z idealnością.
Nie miałam na myśli tutaj dewiacji

Nie kumam za bardzo tego zdania xD
Ty widzisz w kims PRAWDZIWE piekno... czy to znaczy, ze dla kogos innego to piekno nie bedzie PRAWDZIWE? :>
Wg mnie po pierwsze nie ma ludzi idealnych, po drugie nie ma ludzi o nieskazitelnej urodzie.
Poza tym dostrzeglam taka tendencje, ze gdy czlowiek ma wszystko "poprawne" w sensie prosty nos, zgrabne nogi, rowne zeby to zazwyczaj jest postrzegany jako jedynie przecietny.
Mysle, ze osoba powinna miec cos w sobie charyzmatycznego, cokolwiek co powoduje, ze ja pamietamy przywolujac jej obraz w myslach. Dla mnie taka osoba wlasnie bedzie piekna. Nie musi mi sie podobac. Kwestia gustu to zupelnie co innego.
Ja. Nie jestem idealna, a wiem, ze jestem uwazana za piekna. Sorry za brak skromnosci

"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
Ktoś po prostu może nie dostrzec tego co np ja widzę :) To też od gustu zależy kto co lubi.
Podziwiam za taką pewność siebie :)
właśnie też to zauważyłam :)
Jeżeli ja uważam daną osobę za piękną to jest ona dla mnie idealna, bo nie zauważam wad, które ma.
Mam jedną koleżankę, którą uważam za idealną, pokazałabym ją ale nie wiem czy nie złamię regulaminu ;p
Ja bym wstawila Twoje wszystkie fotki z fejsbuczka

Jezeli zaczniemy brac pod uwage gust to temat piekna i idealy przestanie byc obiektywny.
Napisalam: "jestem uwazana", a nie "uwazam siebie...". Nie uwazam siebie za pieknej. Mam typowo kobiece low self-esteem. Nie pewnosc siebie a swiadomosc tego, co mysla o mnie inni - tak bym to ujela ;)
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
Jak w sztuce ," nie ma piękna bez skazy"
' Brzydcy ludzie ' - tak to nazwę okazują się dobrymi towarzyszami .
Inne zalety przysłaniają , inne wady ( wygląd )
Okazywanie miłości nie jest bezpieczne, a dążenie do intymności jest ryzykiem .