Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni
TEMAT DO NABIJANIA I PLOTEK! strona 1765 z 1977
Jedyne o co proszę - to o zachowanie kultury i brak kłótni

oby tylko mikolaja za szybko nie wyczail :D
on do mnie mowi jak mu sie zachce :D
on ogolnie polskiego uzywa glownie jak chce cos dostac lub jak jestem u moich rodzicow, tak to woli po angielsku mowic, bo mu latwiej :) z paroma wyjatkami np. babcia, dziadzia, ciocia, wujek, kubus (oczywiscie do picia) - te 5 rzeczy zawsze mowi po polsku do kogo by nie mowil :D tzn. w sensie gdy mowi cos o mojej rodzinie, bo na strone Si normalnie mowi grandad, uncle, auntie :)
sie trenuje

tez sobie nie wyobrazam zeby moj mlody nie mowil po polsku, nie ma takiej opcji ze bym mu pozwolila na porozumiewanie sie tylko po angielsku

+ wielojezycznosc jest zawsze lepsza niz porozumiewanie sie tylko jednym jezykiem jednak.
a mój Młody to mały symulant , rano jeszcze nie chciał ponosić głowy na brzuchu, wieczorem byliśmy m . in . z tym u pediatry, a ten jak zaczął głowę zadzierac, to jak zyrafa, teraz to samo ;-)
stwierdzil ze po co ma sie wysilac wczesniej :D
btw. mam teraz na profilu zdjecie z ta szminka z ysl, ale kurcze wyszedl mi przeklamany kolor na kazdym zdjeciu, ktore zrobilam, moze jutro mi wyjdzie

u mnie jest inaczej bo matka moich sióstr nie jest polką, więc dziewczynki uczą się dwóch języków swoich rodziców, a do tego jeszcze języka kraju w którym mieszkają.
ale na przykładzie mojej siostry, takie dzieci chłoną języki jak gąbki. sama jestem pod ogrooomnym wrażeniem!
pije syrop z cebuli i z sosny, jem czosnek i już sama nie mogę ze sobą wysiedzieć

to tym bardziej jeszcze lepiej :)
ja zaluje, ze moj facet nie mowi po walijsku, bo tez chcialabym, zeby maly od urodzenia byl w stanie sie nim poslugiwac :)
no niesamowite sa takie dzieci :D
sama bym tak chciala jak bylam mala :D
chociaz znam tez pare: ona polka, on hiszpan, a trojka dzieci tylko po angielsku mowi, mi by bylo dziwnie

wspolczuje :/
maryjka, w ciąży można brać syrop prenalen, może coś by Ci pomógł?
agoosia, chyba tak;-) przestraszył się ewentualnej rehabilitacji, jeśliby nie podnosił;-) zaraz spojrzę na zdjęcia, a jeśli możesz zrób w dobrym świetle dziennym, bez lampy może?
@Agoosia
A faceta swojego tez uczysz polskiego czy w komunikacji w związku masz inne zasady niż w komunikacji z dzieckiem?
Tak pytam z ciekawości, bo pary mieszane które znam przechodzą automatycznie na angielski.
"We know through painful experience that freedom is never voluntarily given by the oppressor; it must be demanded by the oppressed." MLK, Letter from the Birmingham Jail
moj facet jest zbyt tepy zeby nauczyc sie naszego pieknego polskiego jezyka (tak, probowalam) ALE rozumie proste zwroty i ogolnie polecenia ktore wydaje malemu.
w mojej parze to co najwyzej ja moglabym przejsc na angielski, bo dla niego to jezyk rodzimy :)